Beleef Ierland in Den Haag tijdens St. Patrick's festival 2023 - Postzegelblog

Beleef Ierland in Den Haag tijdens St. Patrick’s festival 2023

0

St. Patrick’s Day (Iers: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Saint Patrick, herdenkt. Overal waar de Ierse gemeenschap woont, wordt op 17 maart groots gevierd, dus ook in Den Haag.

Wat is St. Patrick’s Day?

St. Patrick’s Day is een jaarlijkse feestdag ter ere van de Ierse nationale heilige St. Patrick (of Patricius). Het is ook de Ierse nationale feestdag, die elk jaar uitbundig gevierd wordt. Ook in veel andere delen van de wereld is het een bijzondere dag – met name waar veel Ierse immigranten neergestreken zijn.

Ierland (1937): St. Patrick de nationale beschermheilige van Ierland treft voorbereidingen voor een paasvuur.

 

Wanneer valt St. Patrick’s Day?

St. Patrick’s Day valt elk jaar op 17 maart. Dat komt omdat St. Patrick op 17 maart 461 overleed. Hoewel de Ierse heilige dus in de 5e eeuw leefde, kreeg het feest pas veel later zijn huidige vorm. Oorspronkelijk werd St. Patrick’s Day in Ierland gevierd met kerkdiensten en religieuze ceremoniën om St. Patrick te eren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar toen Ierse immigranten de traditie in de 18e eeuw meenamen naar de VS, ontwikkelde de dag zich tot een seculier en losser feest rond de Ierse cultuur. De eerste St. Patrick’s Day-parade ter wereld werd in 1601 gehouden in St. Augustine in Florida. Dat was destijds een Spaanse kolonie, en de Ierse priester Ricardo Artur (of Richard Arthur) had het initiatief voor het evenement genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar dan een eeuw later, in 1737, vond er in Boston een St. Patrick’s Day-parade plaats toen Ierse soldaten uit het Engelse leger door de straten marcheerden. En 25 jaar daarna was de beurt aan New York, dat in 1762 zijn eerste parade voor St. Patrick’s Day hield. Sindsdien gebeurt dat in veel meer steden, en wordt de Ierse heilige ook in andere delen van de wereld geëerd.

Engeland (2008): From serie ‘Celebrating Northern Ireland’ – St. Patrick.

 

Wie was St. Patrick?

St. Patrick kwam in 390 ter wereld als Patricius in het westelijke deel van het Romeinse Rijk (Britannia). In die tijd voeren de Ieren vaak naar Brittannië om te plunderen en mensen te ontvoeren om als slaaf mee terug te nemen. Dat overkwam ook de toen 15-jarige Patricius, die in het holst van de nacht uit zijn ouderlijk huis werd meegegrist en zes jaar als slaaf in Ierland doorbracht.

Ierland (1961): St. Patrick.

Daar had Patricius een religieuze ervaring, en hij voerde zich geroepen om Gods woord te verkondigen. Toen hij weer terug was in Brittannië, liet hij zich daarom opleiden tot bisschop. In die hoedanigheid mocht hij erop uittrekken om de christelijke boodschap te verspreiden. Hij ging later terug naar Ierland en wordt beschouwd als degene die er het christendom introduceerde. De informatie over het leven van Patricius komt uit een brief die hij op hoge leeftijd schreef.

Ierland (1982): Conversion of Ireland to Christianity; ‘St. Patrick and His Followers’ by Vincenzo Valdre

St. Patrick is nooit heilig verklaard door de katholieke kerk, maar hij wordt sinds de 17e eeuw toch beschouwd als de nationale heilige van Ierland.

Ierland (2006): ‘St. Patrick Lights the Paschal Fire at Slane’ by Sean Keating.

 

Wat is het verband tussen St. Patrick’s Day en een klavertje?

St. Patrick wordt vaak afgebeeld met een klavertje in zijn hand. Dat komt omdat hij heidenen de christelijke drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest) zou hebben uitgelegd aan de hand van een klavertjedrie. De klaver en de groene kleur zijn nu Ierse nationale symbolen.

Ierland (2007): Shamrock.

De shamrock is een Iers nationaal symbool. De shamrock is een jonge, nog witte, klaverplant met drie blaadjes. Het woord shamrock is de Engelse spelling van het Ierse woord seamróg, een verkorting van seamair óg, dat jonge klaver betekent. De shamrock werd volgens legendes gebruikt door Sint-Patrick, de beschermheilige van Ierland en de persoon die het christendom naar Ierland bracht, om de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen. Later werd de shamrock een officieus symbool van Ierland. (Het officiële symbool is de harp).

 

 

 

 

 

Tevens is Shamrock de call sign van de Ierse nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus, die het klaverblad als logo voert. Het klaverblad werd in de oudheid gebruikt om de vermeende medische eigenschappen.

Ierland (1961): FDC 25th Anniversary Aer Lingus.

 

Hele wereld viert St. Patrick’s Day

Ierland (2003): St. Patrick, St. Patrick’s Day Parade (Dublin en New York).

St. Patrick’s Day is uitgegroeid tot een eerbetoon aan de Ierse cultuur met parades waarbij feestgangers groene pakken en hoge hoeden dragen. Met traditionele gerechten, muziek en dans is het een vrolijke boel. De vele Ierse pubs die de wereld rijk is, worden op deze dag extra goed bezocht.

Ierland (2003): St. Patrick’s Day Parade, Dublin.

De verkoop van bier van het merk Guinness rijst elk jaar op 17 maart de pan uit. Op een normale dag worden er wereldwijd 5,5 miljoen biertjes van het bedrijf getapt, maar op St. Patrick’s Day zijn dat er maar liefst 13 miljoen.

Ierland (1959): Arthur Guinness.

Veel mensen eten cornedbeef en kool op St. Patrick’s Day, een oude Iers-Amerikaanse traditie. In het 19e-eeuwse New York was cornedbeef een goedkoper alternatief voor de ham die in Ierland gegeten werd.

Ierland (2003): St. Patrick’s Day Parade, New York.

 

Over de hele wereld zijn kathedralen naar St. Patrick genoemd

St. Patrick’s Cathedral in New York is belangrijk voor de katholieke inwoners van de Amerikaanse miljoenenstad. Hij is in nieuwgotische stijl gebouwd en opende in 1878 zijn deuren.

 

 

 

 

 

 

 

St. Patrick’s Cathedral in Melbourne is gebouwd in nieuwgotische stijl, ging in 1897 open en was in 1939 voltooid.

Australië (2014): Christmas. Stamps were based on stained-glass windows in St Patricks Cathedral, Melbourne.

Saint Patrick’s Cathedral in Dublin dateert uit 1191 en is in gotische stijl gebouwd.

Old Postcard St. Patrick’s Cathedral, Dublin.

 

Meer info:

Alles over St. Patrick’s Day in Den Haag:

https://www.ireland.com/nl-nl/features/bene/stpatricksdayfestival-2023-denhaag/

Alles over St. Patrick’s Day:

https://www.ireland.com/nl-nl/things-to-do/themes/culture/st-patricks-day/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Groot Brittannië Monaco Rusland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)