De ‘Skymaster’ luchtpostzegels van België - Postzegelblog

De ‘Skymaster’ luchtpostzegels van België

0

10Als geïnteresseerde in de luchtvaart en vliegtuigtypen in het bijzonder heb ik me wel eens afgevraagd of het afgebeelde toestel op de luchtpostzegels van België, uitgegeven in 1946, wel de Skymaster was afgebeeld zoals vermeld in de Officiële Belgische Postzegelcatalogus. Ik ben op onderzoek gegaan via internet.

belgie-lp8

Bij de geschiedenis van de Belgische Post, de Belgische luchtvaartmaatschappij, wordt vermeld dat na de Tweede Wereldoorlog de vloot bestond uit een aantal vliegtuigen van het type Douglas DC-3. Op 4 juni 1947 vond de eerste trans-Atlantische vlucht plaats van Brussel naar New-York met een vliegtuig van het type Douglas DC-4. De eerste twee luchtpostzegels met een toestel van Douglas er op afgebeeld kwamen echter uit op 23 februari 1946. Het waren postzegels met frankeerwaarden van 6F en 8,50F.

belgie-lp9-gestempeld-vraagteken

Was dit een toekomstvisie van de Postdienst of had SABENA een afbeelding beschikbaar gesteld van een toestel dat alleen nog testvluchten had uitgevoerd? De DC-4 Skymaster was ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en had toen type aanduiding C-54 Skymaster in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Het eerste toestel vloog op 14 februari 1942. De DC-4 was de opvolger van de DC-3, de Dakota zoals het toestel in Groot-Brittannië werd genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog werden veel militaire toestellen van het type DC-3 aan burger luchtvaartmaatschappijen verkocht. De Dakota was echter een tweemotorig toestel, de DC-4 een viermotorig.

usa-mi-549-airmail

De Amerikaanse postdienst gaf op 25 september 1946 een luchtpostzegel uit van 5 dollarcent met de afbeelding van de ‘Skymaster’. Was deze zegel het voorbeeld voor de Belgische luchtpostzegels? Tussen januari 1946 en augustus 1947 werden 79 nieuwe vliegtuigen van het type DC-4 gebouwd voor de burgerluchtvaart. Was het op de postzegel afgebeelde exemplaar een van deze nieuwe toestellen voor de SABENA? Aan het registratienummer te zien wel: OO-DAA.

belgie-lp10
belgie-lp11

Twee nieuwe frankeerwaarden werden op 20 juni 1946 toegevoegd: een luchtpostzegel van 50F en een van 100F. Wederom met dezelfde afbeelding van de DC-4. Deze twee luchtpostzegels werden in 1954 opnieuw uitgebracht maar in een iets ander formaat.

belgie-lp10a
belgie-lp11a

De postzegels van 1946 hadden een formaat van 37 mm bij 21½ mm en waren gedrukt op licht getint papier. De zegels van 1954 hadden een formaat van 38 mm bij 21 mm en waren gedrukt op wit papier.

belgie-lp8-gestempeld-brussel
belgie-lp8-gestempeld-antwerpen

Over de kwaliteit van het drukken van de zegels kan ook nog wel wat worden geconstateerd. Nemen wij de zegel van 6F dan zien we vaak vele verticale strepen en vegen die naar boven zijn uitgesmeerd. Ook zijn postzegels te vinden waarbij de druk slecht is overgekomen.

belgie-lp8-gestempeld-brussel-detail
belgie-lp8-gestempeld-antwerpen-detail

Bij sterke vergroting zijn de kwaliteitsverschillen duidelijk te zien.

belgie-lp9
belgie-lp9-gestempeld-charleroi

Hetzelfde kan men opmerken bij de luchtpostzegel van 8,50F.

belgie-lp9-gestempeld-vraagteken-detail
belgie-lp9-gestempeld-charleroi-detail

Ook hier is bij sterke vergroting te zien dat strepen en vegen aanwezig zijn.

belgie-lp10-gestempeld-onbekend
belgie-lp10-gestempeld-brussel-1

 

belgie-lp11-gestempeld-antwerpen
belgie-lp11-gestempeld-onduidelijk

Over de luchtpostzegels van 50F en 100F heb ik weinig commentaar. Maar het verschil tussen het gebruik van licht getint papier voor de uitgiften van 1946 en het witte papier van 1954 is wel duidelijk aantoonbaar als men deze twee zegels naast elkaar legt. Let u ook op dergelijke verschillen als u weer eens een nieuwe zegel in handen krijgt?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Groot Brittannië Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)