Creatieve postzegel-benadering én -verwerking - Postzegelblog

Creatieve postzegel-benadering én -verwerking

0

Naast het verzamelen van postzegels zijn er heel weinig verzamelaars en filatelisten, die op een bijzonder speelse wijze zich met postzegels bezighouden.
Eind vorig jaar ontving ik van een mij onbekende persoon een nieuwjaarskaart met bijgaande tekst: “Omdat u geregeld over kinderzegels schrijft (voor mij met bijzonder aansprekende achtergrondinfo), stuur ik u als ‘wederdienst’ deze door mij fotografisch samengestelde nieuwjaarskaart.”

Nieuwjaarskaart 2022

De samensteller van deze fotografische collage heeft inspiratie gevonden in het kinderzegelvel met daarop o.a. Tom Poes. Hij heeft daarbij vier deelfragmenten onveranderd uit het postzegelvel gebruikt rondom zijn nieuwjaarswens:

 1. Geheel links staat Markies de Canteklaer met z’n lorgnet in de hand (afkomstig van kinderzegel linksboven). Naast hem staat de stijve lakei en trouwe bediende Joost (niet afkomstig van de kinderzegel).
 2. Links op de voorgrond is Anne Marie Doddel (met de roepnaam Doddeltje) gepositioneerd (afkomstig van kinderzegel linksonder).
 3. Rechts op de achtergrond staat slot Bommelstein (afkomstig van kinderzegel rechtsboven).
 4. Rechtsonder op de voorgrond ligt Wammes Waggel muziek makend met zijn trekzak (afkomstig kinderzegel rechtsonder).
 5. Olivier B. Bommel en Tom Poes en nog enkele andere ‘nachtelijk-winterse’ attributen zijn uit andere avonturen van het tweetal afkomstig.

Nog meer ‘postzegel-creatievelingen’

Toch zijn er meer personen die zich op een onverwacht speelse manier met postzegels en details daarvan bezighouden. Bijgaande ‘kinderzegel-creaties’ kreeg ik onder ogen. Ze sluiten uitstekend aan bij de nieuwjaarskaart.

NVPH 1079 - Kinderzegel 1975

De netjes op een rij staande weeskinderen van een gevelsteen uit Medenblik van de 35 cent kinderzegel 1975 (nvph 1079) zijn op een fantasievolle wijze van twaalf verschillende postzegelfragmenten voorzien. Door de transformatie treedt het viertal door de transformatie op een sprankelend levendige wijze met verschillende attributen in hun handen ons tegemoet.

NVPH 2980 - Carré 125 jaar - Toon HermansNVPH 804 - Kinderzegel 1963

Toon Hermans lied ‘Een ballon, een ballon, een ballonnetje, dat danst in de wind, aan een draadje naar de zon, gaar zo’n lekker dikke, rooie, mooie luchtballon” is dé aanleiding geweest deze Toon Hermans-collage samen te stellen. De postzegel is afkomstig uit herdenkingsemissie ‘125 jaar Carré’ (nvph 2979/88).
Een minder aansprekende variant hierop is het meisje van de 8 cent kinderpostzegel 1963 met het kinderrijmpje ‘Ik kwam laatst in een poppenkraam’ (nvph 804).

NVPH 1851 - Elfstedentocht
NVPH 731 - Kinderzegel 1959NVPH 1211 - Kinderzegel 1980

Op dinsdag 5 januari 2022 stond de publieke omroep uitgebreid stil bij de laatste Elfstedentocht, die 25 jaar gelden werd gereden. Nationaal feest, hét toppunt van nostalgie en saamhorigheid.
Naar aanleiding van deze ‘herdenking’ is deze postale collage tot stand gekomen. Drie van de vijf Elfstedentocht-schaatsers 1997 Arnold Stam, Piet Kleine en Bert Verduyn (nvph 1851) van deze collage kijken voorover gebogen vanuit het loophek van de 4 cent kinderpostzegel 1959 nog steeds reikhalzend uit naar de eerstvolgende Tocht der Tochten. De tocht zal dan ongetwijfeld deels door een camera-drone als een ooggetuige verslagen worden.

Overeenkomstige ‘ontwerpmethoden’

  • Bovenstaande creaties komen met het ontwerpproces overeen, die ik in het artikel van vorige week als metaforische postzegels heb gekarakteriseerd. De ‘constructeurs’ hebben dankbaar gebruik gemaakt van beeldfragmenten afkomstig uit andere postzegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (0)

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)