Winterhulp in Nederland in de oorlogsjaren - Postzegelblog

Winterhulp in Nederland in de oorlogsjaren

0

Verzamelaars van stempelafdrukken komen soms poststukken tegen waarbij een direct verband met de uitgifte van postzegels kan worden gelegd. Zo ook bij de afdruk van een stempelvlag van een stempelmachine die opgesteld stond op de Afdeling Expeditie Post van het Centraal Station te Amsterdam.

Het klaverblaadje op de envelop in het stempel was ook te zien op de later, op 6 maart 1944, uitgegeven twee postzegels gewijd aan de Winterhulp.
Tijdens de oorlogsjaren was een straatcollecte beslist niet succesvol, maar loterijen bleven populair. De Stichting Winterhulp Nederland (WHN) werd opgericht op 22 oktober 1940 naar Duits voorbeeld. Het was een initiatief van rijkscommissaris Seyss-Inquart. De WHN was bedoeld om ´behoeftige Nederlandse staatsburgers zonder aanzien des persoons hulp en ondersteuning te verschaffen´.
De steun bestond uit waardebonnen en goederen, zoals kleding, levensmiddelen, schoenen en brandstof en dergelijke. Carl Piek, secretaris generaal van het Nederlandsche Roode Kruis, werd directeur van het WHN. Alle Nederlandse burgemeesters werden benoemd tot plaatselijke directeuren en elke provincie had een eigen bureau. De grote steden hadden ook een eigen bureau. Het was een groots opgezette organisatie.

De belangrijkste inkomsten van de stichting WHN bestonden uit opbrengsten van collectes en loterijen, maar ook uit verplichte bijdragen zoals 5% van de winst van bedrijven en 1% op de lonen van werknemers. De collectes waren niet populair en werden in vele steden en dorpen geboycot. Maar de goklust verdreef vaak de principes en vele loten werden gekocht voor de toen grote geldprijzen. In het kalenderjaar 1942/43 werden tien miljoen loten verkocht tegen een prijs van 50 cent per lot. Om de loterijen aan te bevelen werden affiches vervaardigd en stempelvlaggen gebruikt.

De serie postzegels uitgegeven in 1944, werd gepropageerd door de Nederlandsche Volksdienst (NVD) die in 1941 was opgericht en als paraplu organisatie diende voor onder andere de WHN.

In de catalogus is alleen vermeld, dat het postzegels zijn met zinnebeeldige voorstellingen en gezinsmotieven. Maar er is meer over te zeggen. De postzegel van 1½ cent + 3½ cent laat een kind zien dat het winterhulp logo, een klaverblad, vasthoudt voor een huis. In de voorgevel van het huis is een teken opgenomen, de levensrune. Dit teken komt ook voor in het logo van de NVD.

De postzegel van 7½ + 7½ cent toont een kind als geluksbrenger met in de handen een korenschoof dat ´het brood´ moet verbeelden.
Dat de stichting WHF volledig gebaseerd was op dezelfde Duitse instelling blijkt uit het feit dat de statuten, de richtlijnen en instructies woordelijk vertaald zijn overgenomen uit de overeenkomstige stukken van de Winterhilfe. Ook de gehele administratie, de organisatie en zelfs de propagandamethoden waren één op één van de Duitse instelling overgenomen.
De toenmalige Nederlandse PTT gaf slechts één serie postzegels uit voor de Volksdienst en de Winterhulp. In België echter werden jaarlijks series en blokken uitgegeven voor de Winterhulp. De volgende keer meer over die uitgiften.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)