Nu te zien: TOP 5 Nederlandse kunstenaars - Postzegelblog

Nu te zien: TOP 5 Nederlandse kunstenaars

0

In 2023 zijn de TOP 5 van Nederlandse kunstenaars in meerdere expo’s te zien. De lijst van de TOP 5 Nederlandse kunstenaars is een persoonlijke lijst, want je kan ook een TOP 10 lijst benoemen van de beste kunstenaars van Nederland. In de komende dagen en weken zal ik meerdere blogs schrijven over deze TOP 5. Maar wat heeft een student in Moskou tijdens de Koude Oorlog te maken met deze kunstenaars. Bent u benieuwd hoe dit verhaal leidt naar onze TOP 5 kunstenaars?

диссертация о нидерландах

De Russische taal is een moeilijke taal voor ons. Dit betekent ‘scriptie over Nederland’. We gaan terug naar de Koude Oorlog periode (1945 – 1991) in Oost-Europa. Fjodor is een student in Moskou, die van zijn school de opdracht heeft gekregen om een scriptie te schrijven over de kunstwereld in Nederland. Hoofdonderdeel van de scriptie is de beschrijving van de 5 beste Nederlandse kunstenaars. In 1980 worden de Olympische Spelen in Moskou georganiseerd. Het is hectisch in Moskou met sporters en begeleiders. De ambassades werken een slag in de rondte om bijstand te verlenen aan Nederlandse bezoekers en sporters. Fjodor ziet zijn kans schoon om een bezoek te brengen aan de ambassade met de vraag: wie zijn de beste Nederlandse kunstenaars, de TOP 5? Het ambassadepersoneel haalt uit de kast een dikke multomap met tabs: politiek, sport, kunst. Fjodor meldt dat hij al veel weet van Nederland: klompen, tulpen en Johan Cruijff. Maar Nederlandse kunst is een onbeschreven blad of beter gezegd in de kunstwereld: een lege lijst.

Fjodor mag de A4-tjes eruit halen van de TOP 5 Nederlandse kunstenaars. Hij kopieert de belangrijkste pagina’s van Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Johannes Vermeer, Maurits Cornelis Escher en Piet Mondriaan. Uiteindelijk is hij cum laude geslaagd met zijn scriptie met dank aan het ambassadepersoneel. Om in olympische termen gesproken: Goud! In 2023 komt Fjodor als gepensioneerd ambtenaar voor het eerst naar Nederland om alle expo’s te zien van de TOP 5 Nederlandse kunstenaars (inclusief de blockbusters (= kaskrakers)).

 

Blockbusters

Blockbuster is een term uit de filmwereld die wordt gebruikt om een film aan te duiden waarvan verwacht wordt dat hij een fors bedrag aan entreegelden zal opbrengen (een kaskraker). Het woord werd voor het eerst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, voor een krachtige bom die een heel huizenblok in puin kon leggen.

Er worden verschillende etymologieën gegeven voor de term ‘blockbuster’. Zo zou het een productie zijn die zo succesvol is dat alle andere theaters in het ‘blok’ wel kunnen sluiten, of die rijen wachtenden oplevert die zich over een heel huizenblok uitstrekken. Waarschijnlijker is dat het direct is afgeleid van de eerder genoemde bom, om iets aan te duiden dat groot is en een enorme indruk maakt. Het woord vond ingang voor films, toneelstukken, boeken en andere media vanaf de jaren 60. De film die in het algemeen als eerste blockbuster wordt beschouwd, is Jaws uit 1975, die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Een andere kaskraker is de film Titanic (1998).

Een geneesmiddel wordt ook een blockbuster genoemd wanneer het elk jaar meer dan 1 miljard dollar oplevert. Ongeveer 100 producten (2006) hebben inmiddels de blockbuster-status. In het huidig taalgebruik kan ook een boek of expo worden aangeduid als blockbuster.

 

Rembrandt van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669) was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn werk behoort tot de barok en is zichtbaar beïnvloed door het caravaggisme, alhoewel hij nooit in Italië is geweest. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten (clair-obscur) gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek.

Vaticaan (2019): 350e sterfdag Rembrandt van Rijn.

Het oeuvre van Rembrandt wordt door kunsthistorici in vijf periodes ingedeeld, te beginnen met de Leidse periode (1625-1631). Vanaf ongeveer 1629 begint de ontwikkeling als kunstenaar, waarbij Rembrandt met contrasten begint te werken en zijn belangstelling voor de lichtbehandeling, na 1640 treedt een versobering in. In de jaren 1650 zijn penseelstreken duidelijk zichtbaar en de kleuren rijker.

Nederland (2004): Carel Fabritius.

Tot en met 27 augustus 2023 is te zien de expo ‘Rembrandt & tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection’ in de Hermitage, Amsterdam. Het is een unieke kans om kunst uit een privécollectie te kunnen bewonderen. Helemaal wanneer die werken voor één keer terugkeren naar de plek waar ze vier eeuwen geleden werden bedacht en gemaakt. Rembrandt & tijdgenoten toont 35 schilderijen uit The Leiden Collection, een bijzondere privécollectie uit New York. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, zijn leermeester Pieter Lastman, zijn leerlingen Carel Fabritius en Arent de Gelder, maar ook tijdgenoten. Denk aan Jan Lievens, Frans van Maris en Jan Steen. Bewonder de historiestukken en ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst.

Meer info: https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/rembrandt-tijdgenoten/

 

Vincent van Gogh

Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten. In het Kröller-Müller Museum bevindt zich de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat: hoewel hij in de laatste jaren van zijn leven al enige bekendheid had binnen selecte kunstkringen, werd zijn werk pas na zijn dood door het grote publiek opgemerkt, waarna Van Gogh en zijn werk wereldberoemd werden.

Aruba (2010): International Culture – Vincent van Gogh.

Tot en met 10 april 2023 is te zien de expo ‘Kiezen voor Vincent’ in het Van Gogh Museum, Amsterdam. Het Van Gogh Museum viert in 2023 zijn vijftigjarig jubileum en start dit feestelijke jaar met een eerbetoon aan de familie Van Gogh. Zonder hun onvoorwaardelijke steun aan Vincent zou het museum niet hebben bestaan. Kiezen voor Vincent is een tentoonstelling waarin het persoonlijke verhaal vol twijfel, tegenslag, trots en triomf centraal staat. Een verhaal vol dilemma’s, bekeken door de ogen van Vincent, Theo, Jo en Vincent Willem (‘de ingenieur’). De vele topstukken én onbekende pareltjes in de tentoonstelling laten zien hoe de familieverzameling uitgroeide tot een imposante wereldcollectie. Meer info:

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek/agenda-en-activiteiten/50-jaar-inspiratie

 

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer (gedoopt te Delft, 31 oktober 1632 – aldaar, 15 december 1675) was een Nederlands kunstschilder in de Gouden Eeuw. Vermeer wordt geprezen als een van de grootste schilders uit de zeventiende eeuw.

Aruba (2011): Johannes Vermeer.

Vermeer had een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte. Vermeers schilderijen, meestal genrestukken en een paar historiestukken, allegorieën en stadsgezichten, onderscheiden zich door een subtiel kleurgebruik en een ideale compositie. Hij gebruikte soms dure pigmenten en had een grote voorkeur voor ultramarijn en loodtingeel. Het overgeleverde oeuvre van Vermeer is bescheiden. Er worden 34-37 schilderijen aan hem toegeschreven. Tot de bekendste behoren Het melkmeisje, Gezicht op Delft en Meisje met de parel.

Tot en met 4 juni 2023 is te zien de expo ‘Vermeer’, met 28 werken in het Rijksmuseum, Amsterdam. Alle tickets voor alle dagen en alle tijdslots zijn in de voorverkoop verkocht (450.000 kaarten). Volgens mij zijn er twee opties om meer bezoekers toe te laten, nl. alle dagen avondopenstellingen tot 23:00 uur gecombineerd met meer bezoekers toe te laten per uur. Persbericht van Rijksmuseum: ‘De belangstelling voor de tentoonstelling Vermeer is zeer groot. Op dit moment zijn er helaas geen tickets meer beschikbaar. Het Rijksmuseum werkt er hard aan meer mensen de gelegenheid te geven om de tentoonstelling te zien. Vanaf 6 maart geven we een nieuwe update via de website van het Rijksmuseum.’

Meer info: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/vermeer

Dat het druk is voor de 28 schilderijen is duidelijk. Iedereen die dichtbij de schilderijen wil zien, staat achter de ‘Mona Lisa’ hekjes. En natuurlijk een foto maken om te bewijzen dat je er geweest bent voor de social media. Kijk naar de cartoon van Sigmund op 18 februari 2023:

https://www.volkskrant.nl/cartoons/sigmund~b9b72b4c/

Elk Vermeer kunstwerk (#28) heeft de ruimte gekregen in de zalen van de Philipsvleugel. Dus worden ze niet getoond zoals op deze museumzegel (2023) in het echt. Deze wijze van exposeren is wel te zien in de vaste collectie van het Teylersmuseum, Haarlem.

Vermeer is ook te zien in Delft. De stad waar hij is geboren, heeft gewoond en is begraven. Wie geen kans heeft om de 28 schilderijen te zien in het Rijksmuseum, kan in museum Prinsenhof in Delft een zeer geslaagde expo zien (zonder reservering) ook tot en met 4 juni 2023 met de titel ‘Het Delft van Vermeer’:

https://prinsenhof-delft.nl/ontdek-het-museum/tentoonstellingen/het-delft-van-vermeer

 

Nederland (1996): Vermeer in het Mauritshuis.

 

Maurits Cornelis Escher

Maurits Cornelis Escher (Leeuwarden, 17 juni 1898 – Hilversum, 27 maart 1972) was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Hij signeerde zijn werk met MCE.

Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Enkele zeer bekende voorstellingen die hij tekende zijn ontworpen rond onmogelijke objecten zoals de Penrose-trap. Pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS. Kristallografen en wiskundigen ontdekten in zijn werk symmetrieën en thema’s uit hun vakgebieden. Eschers grafische werk wordt vanaf 1960 in wetenschappelijke (leer)boeken gebruikt. In de jaren zestig werd zijn werk – tot zijn verbazing – vanwege de fantastische parallelle werelden door hippies en popsterren omarmd.

Tot en met 10 september 2023 is te zien de expo ‘Escher – Andere wereld’ in het Kunstmuseum, Den Haag. Het Kunstmuseum beschikt over de grootste verzameling ‘Escher’ kunst. Meer info:

https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/escher-andere-wereld

Den Haag staat op zijn kop om Escher 125e geboortejaar te vieren. Het Escher museum in het Paleis, Den Haag heeft tot en met 1 oktober 2023 de expo ‘De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita’. Meer info:

https://www.escherinhetpaleis.nl/tentoonstelling/de-ontdekker-van-escher-samuel-jessurun-de-mesquita/

 

Piet Mondriaan

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij nieuwe beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen. In 1908 werd hij lid van de Theosofische Vereniging.

In 2022 werd ‘150e geboortejaar Mondriaan’ gevierd met een reeks van expo’s in Den Haag en Amersfoort. Het Kunstmuseum (Den Haag) heeft de grootste collectie Mondriaan kunst in bezit. Tot en met 21 mei 2023 is te zien de expo ‘Strike a pose, Mondriaan en fotografie’ in het Fotomuseum Den Haag:

https://www.fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/mondriaan-en-fotografie

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aruba België Nederlandse Antillen Nederland Verenigde staten Rembrandt Titanic Tweede wereldoorlog Vincent van Gogh



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)