Sail Den Helder 2023 Marinedagen - Postzegelblog

Sail Den Helder 2023 Marinedagen

2

Sail Den Helder 2023 Marinedagen (1)Naar aanleiding van de drie maritieme evenementen in Den Helder van 29 juni t/m 2 juli verschijnt een postzegelvel met tien postzegels in twee verschillende ontwerpen. Aan ‘Sail Den Helder 2023’ met de ondertitel ‘Marinedagen’ is de Tall Ship Races (met talrijk andere activiteiten binnen en buiten Sail Den Helder 2023) als een eenheid verbonden.

Sail Den Helder 2023 Marinedagen -uitgiftedatum 26 juni 2023

Sail Den Helder 2023 Marinedagen

Emissie gegevens

Grafisch ontwerper Studio Maud van Rossum uit Amsterdam met fotografie Sail Den Helder; lithografie Marc Gijzen uit Voorburg; uitgiftedag 26 juni 2023 ; oplage 80.000 vellen; drukkerij Joh. Enschedé B.V. uit Haarlem.

Eerste kennismaking

Bij een eerste oppervlakkige en vluchtige blik op het postzegelvel lijkt het vel talrijk veel afbeeldingen met schepen te bezitten. Deze overweldigende visuele ervaring verdwijnt spoedig als het totaalbeeld meer nauwkeurig en gestructureerd wordt bekeken.
Het linker en rechter velgedeelte zijn ten opzichte van elkaar in kopstand opgesteld, waarin weldra de tien postzegels (met twee tall ship-afbeeldingen) met de beeld-verbindende tabs zijn te vinden.
Twee verschillende afbeeldingen van het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter zijn op twee onder elkaar geplaatste tabs opgevoerd.

Historische zeilschepen

Sail Den Helder 2023 Marinedagen (1) Sail Den Helder 2023 Marinedagen (2)

1a) Vier historische zeilschepen

Vier historische zeilschepen (tall ships) zijn als hoofdrol-vertolkers op de beide postzegels geplaatst:

 • tweemaster Abel Tasman uit Nederland (1913)
 • tall ship Juan Sebastián de Elcano uit Spanje (1927)
 • driemaster ARM Cuauhtémoc uit Mexico (1982)
 • driemaster Mircea uit Roemenië (1938)

1b) Tall Ship Races 2023

De start van de Tall Ship Races 2023 begint op 1 juli in Den Helder, die vervolgd wordt via een vijftal aanleghavens: Hartiepool (Engeland) 8/7, Frederikstad (Noorwegen) 17/7, Lerwick (Shetland-eilanden) 28/7 en Arendal (Noorwegen) 5/8.

1c) Scheiding  Sail- en Marine-activiteiten

De scheiding tussen de Sail- en Marine-activiteiten tijdens de vierdaagse maritieme festiviteiten wordt typografisch aangeduid met een dubbele winkelhaak. De verticale titeltekst ‘Sail Den Helder’ van de winkelhaak functioneert als scharnierpunt en koppelt met de horizontale titelteksten ‘Tall Ship Races’ en ‘Marinedagen’ de feesten tot een eenheid weer samen.

Oorlogsschepen

Sail Den Helder 2023 Marinedagen (tab 1) Sail Den Helder 2023 Marinedagen (tab 2)

2a) Marinedagen 2023

Marinedagen 2023: op beide onder elkaar staande Marinedagen-tabs staan (als bijrolspelers) twee afbeeldingen van hetzelfde luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter (2002) met op de steven de notatie F 804. (’Zr. Ms.’ betekent Zijner Majesteits [vaart voor de koning]).

2b) Ligging fregatten

Op foto 1 ligt het fregat gepavoiseerd met vlaggetjes aan de kade, terwijl op foto 2 het schip op volle zee vaart.

2c) Mooi Nederland Den Helder-postzegel

NVPH 2513 Mooi Nederland Den Helder

Dit fregat is in 2007 ook op de blauwgrijze (marineblauwe) MooiNL-Den Helder-postzegel geplaatst (nvph 2513). De lengte van het schip (met 174 bemanningsleden) bedraagt 144 meter, de breedte 17 meter en de diepgang 7 meter. Vermeldenswaardig is het spiegelbeeldige beeld van De Ruyter op de handdoek, die rechts op de velrand aan de waslijn hangt.

Vormgeving

3a) Maud van Rossum

Maud van Rossum: “Ik heb op iedere postzegel beweging aangebracht, doordat de beelden ten opzichte van elkaar in kopstand verschoven zijn afgebeeld. Dit heeft een praktisch nut. Het zijn verschillende foto’s elk met een eigen horizon. Door verschuiving voorkom ik dat zichtlijnen optisch op dezelfde of bijna dezelfde hoogte staan. Ze moeten blijven verschillen.”

NVPH 694 - Admiraalschip De Zeven Provinciën

3b) Lage horizon

Op alle postzegels bezitten de schepen een lage horizon met daarboven hoge blauwe luchten geheel overeenkomend met de 17e-eeuws geschilderde land- en zeegezichten o.a. die van Willem van der Velde met een fragment op de De Ruyter-postzegel (nvph 694), dat ontleend is aan het schilderij ‘Krijgsraad aan boord van de Zeven Provinciën voor de 4-daagse Zeeslag’ (20 juni 1666).

3c) Havens

Onderaan de velrand zijn de havens met de verwachte aankomstdata en lengte- en breedtegraden vermeld, die hun plek op aarde bepalen. Gebruikelijk in de scheepsvaart om de plaats van het schip vooral op zee te bepalen.

3d) Vormgeving

De vormgeving is ingetogen, secuur en dienstbaar, waarbij typografie de leidende draad vormt. Creativiteit gaat hand in hand met een praktische inslag. Niet alleen vormgeving, maar ook tekstredactie, materialisering, planning en productie worden met zorg aangepakt.

Overkoepelend verhaal maritieme feest

De dynamische, onoverzichtelijke en chaotische hoeveelheid van varende, drijvende en voor anker liggende schepen op het postzegelvel (alle rijkelijk van vlaggen voorzien) verwijst in overdrachtelijke zin naar de dynamiek, drukte en beweging van de Tall Ships Races en Marinedagen.

Bewustwording dynamische levendigheid

Door herschikking van het linker en rechter vel-gedeelte ontstaat meteen een gestructureerde overzichtelijkheid. Met gemak zijn beide verschillende postzegels te ontdekken. Het chaotische van het postzegelvel is voor een groot deel verdwenen, evenals de verbeelding van de massaliteit aan schepen en bezoekers van de 4-daagse maritieme-manifestatie in Den Helder, die de bezoeker ervaart én grafisch ontwerper Maud van Rossum in overdrachtelijk zin zichtbaar maakt.

Sail Den Helder 2023 Marinedagen Sail Den Helder 2023 Marinedagen

Door de tegenstelling tussen Van Rossums ‘postzegelvel-realisatie’ en mijn ‘postzegelvel-uitvoering’ valt naar ik hoop het verschil tussen overweldigende drukte & levendige dynamiek en passieve stilstand & afwezigheid van het leven overtuigend (en bewust) op.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland MilitairismeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • cees van der Wel op 27 juni 2023 om 14:48

  zie ook op youtube de officiële overhandiging
  https://youtu.be/ehPhHKBqmOs

 • marcel overbeek op 3 juli 2023 om 15:47

  Helaas,

  Helaas, wat een rommelig postzegelontwerp voor de Sail in Den Helder.
  Er worden 2 plaatsjes van historische zeilschepen op 1 zegelbeeld ”gepropt”, jammer, een gemiste kans.
  Maar dat is een euvel dat helaas veel te vaak voorkomt op Nederlandse postzegels.
  Oh ja nog een tip:
  komt Post NL nog met een postzegel n.a.v. het 375 jarig jubileum van de Vrede van Münster (1648-2023)?? wel een zeer belangrijke historisch jubileum, einde 80-jarige oorlog tussen de Nederlanden en Spanje.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)