In kort bestek…(303) WPU, de Wereldpostunie, viert 150-jarig bestaan - Postzegelblog

In kort bestek…(303) WPU, de Wereldpostunie, viert 150-jarig bestaan

0

Enige tijd geleden, in Kort 296, merkte ik op dat het 150-jarig bestaan van de WPU, de Wereldpostunie, zeker door een aantal landen postaal zou worden gevierd. Inmiddels hebben de Verenigde Naties ( 30 mei) en België ( 10 juni) zich gepresenteerd.


Maar wat is de betekenis van de Wereldpostunie? Vroeger moest elk land aparte postzegelverdragen sluiten met landen waarnaar ze post wilden sturen of waaruit ze post wilden ontvangen. Dat was heel omslachtig. Heinrich von Stephan, de Pruisische minister voor post richtte in 1874 de Wereldpostunie op via het Verdrag van Bern. De Wereldpostunie werd daarna in 1948 een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Hoofddoel is promotie van het mondiale postverkeer.

Op 30 mei heeft nu de Postadministratie van de Verenigde Naties het 150-jarig bestaan van de Universal Postal Union gevierd met de uitgifte van drie velletjes met respectievelijk tien zegels in de waarde van $ 0,68, tien van CHF 1,20 en tien van € 0,95. Alle velletjes in een oplage van 11.000 stuks.
België kwam 10 juni met een velletje met daarin vijf identieke zegels met de waarde-aanduiding 1 world. Het velletje met onderin een deel van de wereldkaart heeft een oplage van 15.510.

Om nog even bij de zuiderburen te blijven, België heeft in 2022 de mooiste luchtvaartpostzegel uitgegeven. Het gaat om een velletje (MiNr. 5154) met vijf zegels waarop vliegtuigen met een humanitaire missie.

Noorwegen won zilver met de zegel 150e geboortedag Roald Amundsen met een zeppelin op de achtergrond (MiNr. 2067) en brons ging naar Kroatië met een zegel waarop het Kunstvliegteam Korda Olluje (MiNr 1584).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Kroatië Noorwegen Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.