De eerste kerstzegels? - Postzegelblog

De eerste kerstzegels?

1

KerstzegelOp 7 december 1898 gaf de Canadese Post een postzegel uit ter gelegenheid van het uniforme frankeertarief van 2 cents geldig voor het gehele Britse Rijk. Een mooie postzegel met de wereldkaart en in rood alle gebieden die tot het Rijk behoorden. Een Rijk waar de zon nooit onderging.

 

XMAS 1898

Op de postzegel is verder vermeld: XMAS 1898. Kerst wordt in de Engelstalige gebieden vaak aangeduid met de verkorting Xmas. Er bestaan enkele verklaringen voor het ontstaan van de verkorting, een discussie waarin ik me niet graag meng. Maar ik denk wel dat deze zegel de eerste Kerstzegel ter wereld is, vanwege het voorkomen van de verkorting.

Canada

De postzegel verscheen in verschillende oplagen waarbij kleurverschillen zijn te onderkennen. De bekendste zijn die met de achtergrondkleur blauw of lavendelkleurig. Maar ook grijs in plaats van blauw komt voor. En blauw bestaat ook weer uit twee schakeringen: diepblauw en bleekblauw.

Kerstkaart

En dat deze zegel ook voor kerstkaarten werd gebruikt toont bovenstaande kaart waarop de zegel is geplakt en de zin: Best wishes for a Merry Christmas. De kaart werd verzonden op 14 december 1898 in een envelop. Maar met deze bijdrage wil ik u ook graag nog prettige dagen toewensen en een goed jaar 2015.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Kerst LandkaartenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Stampertje op 23 december 2014 om 19:47

    Mooi stuk! Op wikipedia lees ik dan wel weer dat dit niet helmaal bedoeld was als een kerstuitgifte, maar a la… ik vind het dan toch nog wel de eerste:

    “It is a matter of some debate as to which is the first Christmas stamp. The Canadian map stamp of 1898 bears an inscription “XMAS 1898”, but it was actually issued to mark the inauguration of the Imperial Penny Postage rate. The Christmas connection has long been reported to have been the result of quick thinking; William Mulock was proposing that it be issued on 9 November, to “honor the Prince” (meaning the Prince of Wales), but when Queen Victoria asked “what Prince?” in a displeased manner, Mulock realized the danger, and answered “Why, madam, the Prince of Peace.”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)