Duizend jaar Koninkrijk Denemarken (deel 2) - Postzegelblog

Duizend jaar Koninkrijk Denemarken (deel 2)

1

De herdenking van het duizendjarige bestaan van het Koninkrijk Denemarken werd door de Deense Postdienst gestalte gegeven door de uitgifte van tien postzegels in de jaren 1953 tot en met 1956. Telkens verschenen één of twee postzegels met afbeeldingen die betrekking hadden op de geschiedenis waarbij telkens een eeuw werd geïllustreerd met een markant punt.

Op 18 november 1954 verschenen twee postzegels. De eerste, die de eeuw van 1400 tot 1500 symboliseert laat de toren zien van het kasteel Vordingborg. Het kasteel werd in 1175 gebouwd door koning Waldemar I van Denemarken met de bijnaam de Grote, die regeerde van 1157 tot 1182. Het kasteel werd in de loop van enkele eeuwen uitgebreid tot een vestingwerk met negen torens en een verdedigingsmuur met een lengte van 800 meter. In 1241 werd in het kasteel door koning Waldemar II met de bijnaam de Overwinnaar, het hervormde rechtssysteem, de Code van Jutland, ingevoerd. Toen de Zweedse oorlogen waren beëindigd werden grote delen van het kasteel gesloopt. Nu is het een ruïne waarbij nog delen van de 14de eeuwse ringmuren zijn te zien. Alleen de 26 meter hoge Ganzentoren (Gåsetårnet) is gespaard gebleven en het symbool van de stad geworden. De naam komt van de gouden gans die sinds 1871 de spits van de toren siert.

De tweede zegel, uitgegeven op 18 november 1954, toont weer een kasteel, Spøttrup Borg. Het kasteel ligt ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Skive in het noordelijke deel van. Het kasteel, waarvan de bouw begon in 1521, behoorde tot het bisdom Viborg. Uitbreidingen vonden plaats in 1525 en 1530. Het kasteel kwam in 1536 in handen van de Kroon waarna het werd verkocht aan een Deense edelman, Hendrik Below. Het kasteel raakte in verval en was tot 1702 onbewoond. Het kasteel kwam daarna in handen van verschillende eigenaren die trachtten het kasteel te renoveren en restaureren dat maar ten dele lukte. Na een brand in 1937 werd het kasteel gekocht door de staat die de restauratie verder uitvoerde. De restauratie kwam gereed in 1941 en thans is het kasteel een museum.

Twee postzegels werden uitgegeven op 21 april 1955. De ruïne van het kasteel Hammershus op het eiland Bornholm, afgebeeld op de eerste zegel, is de grootste in zijn soort in Noord-Europa. Het werd rond 1255 gebouwd door aartsbisschop Jakob Erlandsen van Lund. In 1265 werd de vesting veroverd door koning Erik V bijgenaamd Kipping maar in 1276 terug gegeven aan de aartsbisschop. Het kwam daarna in verschillende handen, vaak met veel geweld. In 1522 werd het kasteel grotendeels verwoest door troepen uit de Hanzestad Lübeck omdat de Deense koning Christiaan II het kasteel voor zich had opgeëist. De nederlaag van Christiaan II was reden dat hij in 1523 werd afgezet. Lübeck kreeg het eiland Bornholm van Denemarken in onderpand. Hammershus werd daarna uitgebreid tot de grootste vesting van Noord-Europa. Na nog verschillende keren in Deense en Zweedse handen te zijn geweest werd het kasteel in 1743 definitief ontruimd en tot 1822 langzaam gesloopt door de stenen te hergebruiken voor andere bouwwerken. Thans is de ruïne beschermd als rijksmonument.

De tweede zegel, uitgegeven op 21 april 1955, heeft een afbeelding van het Beursgebouw (Børsbygningen) in het centrum van Kopenhagen naast het Parlementsgebouw op het eiland Slotsholmen. Met de bouw werd in 1619 begonnen in opdracht van koning Christiaan IV van Denemarken en is ontworpen door Lorenz van Steenwinckel en Hans van Steenwinckel de Jonge, broers uit Antwerpen. Het bouwwerk, een voorbeeld van de Nederlandse renaissancestijl, kwam gereed in 1624 en beslaat een oppervlakte van 128 bij 21 meter. De spiraalvormige toren kwam een jaar later gereed. De spiraalvormige toren stelt vier in elkaar gedraaide drakenstaarten voor. De toren wordt dan ook Dragespiret (Drakentoren) genoemd. Het gebouw is een beschermd monument.

Een postzegel met de afbeelding van een standbeeld van koning Frederik V van Denemarken als ruiter, werd uitgegeven op 3 september 1955. Hij was geboren op 31 maart 1723 te Kopenhagen en was koning van Denemarken en Noorwegen van 1746 tot zijn overlijden op 13 januari 1766. Frederik heeft de Koninklijke Deense Kunstacademie gesticht die geopend werd op 31 maart 1754. Het standbeeld staat voor paleis Amalienborg in Kopenhagen. Met de bouw van het paleis werd in 1750 begonnen en sinds 1794 is het in gebruik als Koninklijke residentie. Het ruiterstandbeeld werd tegen enorm hoge kosten tussen oktober 1753 en 1771 vervaardigd door de Franse beeldhouwer Jacques François Joseph Saly. De Fransman vierde meer feest dan dat hij werkte en op kosten van de staat had hij zijn ouders en twee zussen meegenomen naar Kopenhagen. Saly toonde zijn schetsen voor het beeld op 4 december 1754 aan de koning die ze in augustus 1755 goedkeurde. Daarna maakte hij modellen van paarden die hij als model vond in de stallen van de koning. Het laatste model werd pas in november 1758 goedgekeurd. Het gieten van de bronzen delen duurde vier jaar en het standbeeld was voor het grootste deel gereed op 2 maart 1768. De sokkel voor het beeld kon pas in 1770 worden afgemaakt en het bronzen beeld worden geplaatst. Op 1 augustus 1771, vijf jaar na de dood van Frederik (hij overleed op 14 januari 1766) werd het standbeeld onthuld.

Als laatste verscheen op 26 januari 1956, een postzegel gewijd aan de eeuw van 1800 tot 1900. Hierop afgebeeld een standbeeld van ‘de dappere soldaat’ in de stad Fredericia. Het standbeeld, vervaardigd door H.W. Bissen, verbeeldt een Deense soldaat. Het is in 1858 onthuld ter gelegenheid van de Slag om Fredericia op 6 juli 1849. Het standbeeld staat bij een toegangspoort in een verdedigingswal naast een wachthuisje dat uit 1735 dateert. De slag werd uitgevochten tussen soldaten uit Sleeswijk-Holstein en Denemarken. In 1849 waren 61.000 Duitse troepen en troepen uit Sleeswijk-Holstein Denemarken binnengevallen. De Deense troepen trokken zich terug naar Noord-Jutland maar er bleven 7.000 soldaten achter om Fredericia te verdedigen. Het beleg van de stad begon op 9 mei 1849 onder bevel van generaal Eduard von Bonin. De stad werd verdedigd door het Deense garnizoen onder bevel van kolonel Lunding. De vijand had een aanval van de Deense troepen verwacht op 5 juli 1849 en hadden de gehele dag en nacht doorgebracht in de loopgraven en kazematten. De aanval bleef uit maar vond de volgende dag plaats toen de meeste soldaten uit Duitsland en Sleeswijk-Holstein sliepen. De verrassing was compleet en de Deense troepen behaalden de overwinning. Wat vindt u van deze serie? Zijn de tien zegels representatief geweest voor duizend jaar koninkrijk Denemarken?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Noorwegen Zweden Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • Maup Ruijsbroek op 4 maart 2018 om 13:55

  Dag mijnheer Cees Janssen,
  In het artikel op postzegelblog van 26 februari 2010, 7:00 uur – staat een artikel van u: De eerste fotomontages op postzegels.

  De postzegel van Salves hospes heb ik in bezit direct, nadat ik het artikel las ben ik die postzegels aan gaan schaffen omdat die ophaalbrug in mijn geboorteplaats en huidige woonplaats lig.

  De foto van de ophaalbrug die voor de postzegel van Schipluiden is gebruikt heb ik in een redelijke grootte.

  Van de niet gebruikte foto van die brug, links naast de gebruikte, zou ik graag ook een wat grotere foto in bezit krijgen. Via kopiëren van de website is een grootte van 26,3 kb en dat is erg klein.

  Mijn verzoek aan u aub een wat groter formaat van de foto, van de brug

  Ik ga verder niets met de foto doen wat betreft publiceren, alleen voor mezelf.

  Alvast bedankt en als het niet lukt graag een reactie.

  Ik ben geen echt filatelist maar spaar wel zegels met gebouwen er op zoals in het artikel over 1000 jaar koninkrijk Denemarken, juweeltjes zijn het.

  Met vriendelijke groet,
  Maup Ruijsbroek
  Tjalk 50
  2636 DC Schipluiden NL

  M: 06 589 529 75 T: 015-380 9137

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)