Canada en het Chinese jaar van de Ram - Postzegelblog

Canada en het Chinese jaar van de Ram

6

Verzamelaars van de postzegels van Canada weten dat de Canadese Post goed is in het uitgeven van bijzondere vormen van blokjes en zegels. Zo ook voor de postzegel uitgegeven op 3 januari 2003 ter gelegenheid van het Chinese Jaar van de Ram.

In Canada wonen vele mensen met een Chinese afkomst en vrijwel elke grote stad heeft zijn eigen Chinatown. Het Chinese jaar begint op 1 februari en eindigt in het volgende jaar op 31 januari. De Chinezen beginnen al vroeg in de maand januari met het inkopen van cadeautjes, versieringen, vuurwerk, voedsel en kleding. Ramen en deuren worden van spreuken voorzien die betrekking hebben op geluk, voorspoed, een lang leven, enzovoorts. De Canadese post speelt elk jaar in op het Chinese Nieuwjaar door het uitgeven van een bijzondere postzegel. In het jaar 2003, het jaar van de Ram, was het een postzegel van 48 dollarcent, het tarief voor een gewone brief in het binnenlandse postverkeer. In het blokje een postzegel van 1 dollar en 25 cent, het tarief voor een brief met bestemming buiten Canada.Het blokje heeft een vreemde vorm, maar ook de postzegel zelf. De frankeerwaarde van de postzegel in het blokje is $ 1.25. De blokjes werden gedrukt in vellen van 12 stuks. De oplage was 1.600.000 blokjes. Men kon zelfs onversneden drukvellen kopen tegen de prijs van $ 26.95 per vel.De aan het blokje vastzittende barcodelabel kan door middel van een perforatie worden losgescheurd van het blokje.

Het blokje heeft een reliëfdruk. Dit is goed te voelen en te zien. De achterzijde van de postzegel in het blokje laat, met een speciale belichting, het reliëf goed zien van de omtrekken van de ram. De vlekken naast de hoorns van de ram zijn afkomstig van de in goud aangebrachte Chinese tekens op de voorzijde.Op het blokje is nog een ram afgebeeld, naast de postzegel. Deze afbeelding heeft een oranjerode kleur, terwijl de andere dieren op het blokje, allemaal ‘tekens’ van Chinese jaren, alleen in reliëf zijn opgenomen. Zoals de aap, de haan, enzovoorts.De postzegels, met een frankeerwaarde van $ 0.48 werden gedrukt in vellen van 25 stuks. De oplage was 10.000.000 vellen. De postzegels en de blokjes werden gedrukt door Lowe-Martin te Ottawa, Canada.De reliëfdruk werd ook voor de postzegels toegepast voor zowel de kop van de ram als de Chinese tekens. Maar ook de overige dieren komen in reliëfdruk voor. Linksboven in de velrand is weer een ram afgebeeld.Verder gegevens over de productie van de zegels alsmede een reeks kleurblokjes. Acht drukkleuren en de goudkleur als negende druk.

Ram 2

In de velrand aan de onderzijde zijn weer de dieren in reliëf afgebeeld die corresponderen met het Chinese Nieuwjaar. De tanding is heel eigenaardig gevormd, waarbij een klein deel rechtsonder in de postzegel een stukje ongetand is gebleven in de vorm van een sneetje. Al met al een kostbaar procedé.Vanzelfsprekend werd een eerstedagenvelop geproduceerd waarop losse postzegels kunnen voorkomen, postzegels in blokjes van vier, met en zonder velrand, paartjes en ook het gehele blokje. In het stempel van de eerste dag van uitgifte is – uiteraard – weer een afbeelding van een ram opgenomen.De achterzijde van de envelop is bedrukt met toelichtende teksten in de Engelse, Franse en Chinese taal.

Zelfs ingelijste blokjes werden door de Canadese Post verkocht. Voorzien van een afdruk van het eerstedagstempel en een handtekening. De verkoopprijs in 2003 was $ 58.88 maar nu zijn ze in de uitverkoop voor $ 14.72.

Het ontwerp van de postzegel en het blokje werd gemaakt door ´Three Degrees Creative´ uit Vancouver. Dit ontwerpbureau bestaat uit de ontwerpers Rosina Li, Christopher Reid en Jason Li. Christopher Reid vervaardigde twee beeldhouwwerkjes die werden gebruikt als afbeelding op de postzegels. De kleuren helder rood en goudoranje zijn kenmerken voor het Chinese Nieuwjaar. De foto´s van de beeldhouwwerkjes werden genomen door Raeff Miles, eveneens afkomstig uit Vancouver. Hij gebruikte een diffuus licht waardoor rust en vredigheid van de beeldjes afstraalt.

De Chinese karakters op zowel de postzegel als het blokje betekenen ´Jaar van de Ram´. Chinatown in Vancouver is de op twee na grootste Chinese wijk van een stad in Noord-Amerika, na New York en San Francisco.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada AstrologieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • WILLEM TEL op 28 oktober 2014 om 11:58

  Een mooi blokje maar wie zit er op dit gelegenheidswerk te wachten??

  groetend,

  willem Tel.

 • Jos van den Bosch op 28 oktober 2014 om 12:12

  Hoe zit dat met die tanding? Doordat een gedeelte niet getand is blijven de zegels toch aan elkaar hangen. Lijkt me niet gemakkelijk als je dat steeds moet gaan losknippen. Of is het al gesneden?

 • Postzegelblog op 28 oktober 2014 om 12:13

  @Willem Tel

  Bij PostBeeld verkopen we ook liever mooie klassieke postzegels, maar in de praktijk blijkt zo’n blokje toch beter te verkopen dan menig klassiek zegel. Ergo, er zitten wel degelijk mensen op te wachten!

 • Theo op 28 oktober 2014 om 12:21

  @Willem Tel
  Er zijn genoeg mensen die dit soort zegels sparen afgezien van diegenen die natuurlijk Canada of de wereld sparen.
  Overigens vind ik dit een leuke en bijzondere uitgave.

 • Jos van den Bosch op 28 oktober 2014 om 12:32

  Er zijn zo’n 1.350.000 Chinezen in Canada. Die zullen zo’n uitgifte wel leuk vinden. Overigens lees ik dat er inderdaad een sneetje zit daar waar de tanding ophoudt. Dus dat is ook weer opgelost. Blokje doet een beetje denken aan de vlaggen zegels uit de DDR tijd.

 • Lars op 28 oktober 2014 om 16:09

  Chinees-nieuw-jaar-zegels uitgeven is schijnbaar een goede business. Veel landen in de wereld doen dit. Niet alleen de plaatjeslanden zoals Grenada, Ghana, Guyana, Gambia, etc, maar ook bijvoorbeeld Servië, Slovenië, Hongarije, Liechtenstein, Guernsey, Peru en nog vele meer.
  Persoonlijk als wereldverzamelaar ben ik hier niet zo’n fan van. Ik koop all deze zegels ook nooit, mede omdat ik gewoon lelijk vind.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)