Schepen van de KNSM - Postzegelblog

Schepen van de KNSM

0

KNSMDe KNSM heeft 125 jaar bestaan. De Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij te Amsterdam werd opgericht op 1 oktober 1856 en werd in 1981 overgenomen door Nedlloyd. Op het hoogtepunt van het bestaan van de KNSM voeren meer dan 100 zeeschepen voor deze rederij.

Schepen van de KNSM deden o.a. de havens in noord, midden en zuid Amerika aan, maar vooral ook in het Caribische gebied.

De schepen van de KNSM waren vooral vrachtschepen maar vele daarvan hadden accommodatie voor passagiers. Ook voeren enkele schepen die in de eerste plaats passagiersschepen waren. De schepen waren ten behoeve van de passagiers en ook de bemanningsleden, een postkamer aan boord. Daar kon men naast briefpapier, enveloppen en postkaarten (meestal prentkaarten met afbeeldingen van schepen van de KNSM) kopen en ook postzegels van de voormalige Overzeese Rijksdelen, Curaçao en Suriname. De brieven en kaarten kon men afgeven in de postkamer waarna de opgeplakte postzegels werden gestempeld met een stempel van de KNSM met de naam van het schip en de datum van terpostbezorging. Soms was alleen een brievenbus aanwezig en kort voor aankomst in de haven moest de kapitein van het schip die brievenbus legen en de brieven en kaarten stempelen voordat deze aan land werden gebracht. Enkele voorbeelden.

S.S. Stuyvesant

Stuyvesant

De Stuyvesant was een passagiersschip, in 1918 gebouwd voor de Koninklijke West-Indische Maildienst te Amsterdam. Dit stoomschip had toen de naam ´Prins Willem V´. Het schip werd in 1927 overgenomen door de KNSM en omgedoopt in Stuyvesant. In 1950 werd het schip verkocht en de naam werd gewijzigd in ´Aeolos´. Het schip werd na meer dan 40 dienstjaren in 1959 in Japan gesloopt.

S.S. Van Rensselaer

Van Renselaar

Het twee jaar later voor de Koninklijke West-Indische Maildienst te Amsterdam gebouwde schip ´Prins Willem III´ werd eveneens in 1927 door de KNSM overgenomen en omgedoopt in ´Van Rensselaer´. Dit was een vrachtschip met passagiersaccommodatie. Toen het schip op 13 mei 1940 uit de haven van IJmuiden vertrok naar West Indië liep het op een Duitse magnetische mijn. Hierbij kwamen vier opvarenden om het leven, waaronder de kapitein, Haasters, die een hartaanval had gekregen direct na de ontploffing. Eerste stuurman Dolman zette het zwaar beschadigde schip aan de grond bij de Zuiderpier. Het schip zonk door Duitse vliegtuigbommen en zo kwam een einde aan de Van Rensselaer.

S.S. Boskoop

Boskoop

Het stoomschip Boskoop werd in 1927 gebouwd voor de KNSM in Krimpen a/d IJssel en was een vrachtschip met passagiersaccommodatie met de naam Bolsward. Het schip werd later omgedoopt in Boskoop.

In oktober 1958 liep het schip op het IJmuidense strand en dreef stuurloos rond. Het werd door drie sleepboten naar de haven van IJmuiden gesleept. Het schip werd in 1960 in Spanje gesloopt.

S.S. Atlas

Atlas

Van dit schip heb ik weinig gegevens kunnen vinden. Afdrukken van het scheepsstempel zijn slechts bekend uit de jaren 1932 en 1933. Het schip, gebouwd in 1922 met de naam Margarete, werd in 1926 overgenomen van de Ost-West Reederei te Hamburg en omgedoopt tot ´Pallas´. In 1927 werd de naam gewijzigd in ´Atlas´ en in 1933 verkocht aan de Koninklijke West-Indische Maildienst.

Een prachtig overzicht van de scheepsstempels is o.a. te vinden in het boek van Dr. J.D. Riddell: Postale geschiedenis Suriname 1700-1956, uitgegeven in 1970 in een oplage van 500 stuks. Een verzamelgebied apart! Een het mooiste is om naast de afdrukken van de stempels ook de afbeeldingen van de betreffende schepen te zien, inclusief ´technische gegevens´. Waarom niet aan het verzamelen van dit stempelgebied beginnen? Zeewater zit in ons bloed, al vele eeuwen lang. Een beetje maritieme postgeschiedenis kan er best bij. Een uitdaging.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)