Goênga - Postzegelblog

Goênga

1

Bij het zoeken naar de laatste datum van gebruik van de grootrondstempels kwam ik een prentkaart tegen met een voor mij vreemde plaatsnaam: Goênga. Als rasechte Brabander en nu wonende in Zuid-Holland dacht ik eerst aan een plaats in het buitenland.

Maar gezien het tarief voor die tijd, 1910, klopte dat niet want dan zou een postzegel van 5 cent geplakt moeten zijn. En ook de afdruk van het aankomststempel, Scharnegoutum, gaf aan, dat het een plaats in Friesland moest zijn. De kaart was verzonden vanuit IJlst, gelegen ten zuidwesten van Sneek. En Scharnegoutum ligt ten noordoosten van Sneek.

Daar moest ik het dus zoeken. Na enig puzzelen kwam ik er achter, dat het dorpje Goënga werd bedoeld. En dat ligt ten zuidoosten van Scharnegoutum, aan een zijtak van het riviertje of waterweg, de Aldfaert, die uitkomt in Sneek. Bij het doorzoeken van internet kwam ik er ook achter, dat dit dorp de geboorteplaats was van Pieter Sjoerds Gerbrandy die minister-president van de Nederlandse regering in ballingschap was gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Maar waar het mij om te doen was, het ging om de datum in de stempelafdruk van IJlst. De laatste datum van gebruik die ik kende was 2 januari 1909 en deze afdruk had een datum van 12 mei 1910. Die kon ik dus mooi noteren voor de volgende update van het overzicht laatste datum van gebruik van de grootrondstempels. Het is bekend dat de opvolger van het grootrondstempel, het langebalk typenraderstempel, was verstrekt op 9 augustus 1910. Dus afdrukken van een nog latere datum moeten bestaan van het grootrondstempel. Heeft u wellicht zo’n afdruk? Dan krijg ik graag een melding daarvan!

En de afbeelding van de prentkaart? Heeft niets te maken met IJlst, Scharnegoutum of Goënga! Het lijkt me toch wel wat gevaarlijk wat de jongen op het plaatje doet. En toch ben ik er blij mee, want ik ben weer een stapje verder met de inventarisatie van de stempels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)