Jacques Cartier, ‘ontdekker’ van Canada - Postzegelblog

Jacques Cartier, ‘ontdekker’ van Canada

0

Een postzegel die ik altijd heb bewonderd vanwege de prachtige voorstelling is die van Canada, uitgegeven op 1 juli 1934. Een postzegel ter gelegenheid van de ontdekking van de Saint Lawrencebaai en gelijknamige rivier in Canada door de Franse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. Cartier trachtte in opdracht van de Franse koning François I een doorvaart te vinden naar China via een noordelijke route.

Canada Uni 7
Canada Uni 19

De postzegel uit 1934 was ook een van de aanzetten om door te gaan met het verzamelen van de postzegels van Canada en de Canadese gebieden. En daarbij kwam ik nog meer postzegels tegen met als afbeelding Cartier. In de toenmalige Britse provincie Canada werd in 1855 een postzegel uitgegeven met diens afbeelding. De zegel was ongetand en had twee waardeaanduidingen: 8d.stg. (pence stirling) en 10 cy (currency). In 1858 werd de dollar in Canada van kracht en in 1859 werd de postzegel met een aangepast ontwerp opnieuw uitgegeven, maar nu getand en met de omgerekende waarde van 17 dollarcent.

Jacques Cartier gravure

Opvallend bij deze zegel is de linkerhand van Cartier die daar doelloos aanwezig lijkt te zijn. Het portret is afgeleid van een gravure vervaardigd door Pierre-Louis Morin uit 1854. Daarmee wordt de aanwezigheid van de hand verklaard.

Canada Uni 754

De postzegel uit 1855 werd gereproduceerd op een postzegel uitgegeven op 10 juni 1978 ter gelegenheid van de Internationale postzegeltentoonstelling CAPEX ’78 te Toronto.

Canada Uni 97

Dezelfde afbeelding van Cartier vinden we terug op een postzegel van 1 dollarcent uitgegeven op 16 juli 1908 vanwege het 300 jarige bestaan van de stad Quebec in de gelijknamige Canadese provincie. Hij is hier afgebeeld samen met Samuel de Champlain, grondlegger van de stad Quebec.

Canada Uni 103

In dezelfde serie werd een postzegel uitgegeven met een afbeelding van het schip waarmee Cartier in 1635 arriveerde in Quebec.

Canada Uni 208 d

Dan duurt het tot 1 juli 1934 dat Cartier opnieuw wordt afgebeeld op een postzegel ter gelegenheid van het feit dat 400 jaar eerder Jacques Cartier de Saint Lawrence rivier opvoer.

Canada 1984 FDC detail

De afbeelding is ontleend aan een tekening die hing in het kantoor van de British American Bank Note Company in Montreal. De maker van de tekening is niet bekend. Waarschijnlijk was het een van de ontwerpers van de firma die de tekening maakte rond 1880.

France 296 75 c 1934
France 297 1f50

Jacques Cartier was afkomstig uit Frankrijk en vertrok met zijn schepen vanuit Saint Malo. De Franse postdienst gaf op 18 juli 1934 twee postzegels uit, een van 75 centimes en een van 1 franc 50 met hetzelfde ontwerp, waarop een afbeelding is weergegeven van Cartier en zijn schepen.

Canada Uni 1011 1984
Cartier postzegel France 1984

In 1934 waren de postadministraties nog niet zo ver dat regelmatig ‘gezamenlijke uitgiften’ in de jaarlijkse postzegel uitgifteprogramma’s werden opgenomen. Maar op 20 april 1984 gebeurde dat al wel en de Canadese en Franse Post besloten samen een postzegel uit te brengen met een gemeenschappelijke afbeelding. Beide postzegels, met een gestileerde afbeelding van Cartier, werden gedrukt door de nationale postzegeldrukkerij van Frankrijk. Het ontwerp van de postzegels werd vervaardigd door Yves Paquin uit Montreal, Canada, en de staalgravure werd gemaakt door ontwerper en graveur Claude Haley uit Frankrijk.

Canada Uni 1011 1984 detail

Waarom Cartier in zijn rechterhand een tabakspijp vasthoudt is mij niet duidelijk, want deze komt niet voor op de oorspronkelijke tekening. En dat tekeningetje op de kop van de pijp? In 1536 rapporteerde Cartier dat inheemse bewoners van Canada, de Iroquois, bij bepaalde ceremoniën een pijp rookten. Zelf probeerde hij ook te roken en hij nam een pijp en tabak mee naar Frankrijk. Daarmee introduceerde hij het roken in Europa. En dat zal de reden zijn geweest om een rokende pijp af te beelden.

Cartier automaatstrook Frankrijk

Als laatste vond ik een automaatstrook die is gebruikt tijdens de 69e Salon Philatélique d’Automne die van 5 tot en met 8 november 2015 in Parijs werd gehouden. Twee automaatstroken waren uit de machines verkrijgbaar waarvan één met de bekende afbeelding van Jacques Cartier en de andere met een afbeelding van ‘Marianne’ uit 1945. Op de achtergrond van de strook met Cartier is een gezicht op Montreal afgebeeld. Zo heeft Jacques Cartier mij de aanzet gegeven tot het verzamelen van de Canadese postzegels, waarmee ik echter eind 1999 ben gestopt vanwege de overvloed van, in mijn ogen, vele onnodige uitgiften.

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada China Volksrepubliek China vóór 1949 FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)