Martin Luther King, voorvechter van mensenrechten - Postzegelblog

Martin Luther King, voorvechter van mensenrechten

1

92 jaar geleden, op 15 januari 1929 werd Martin Luther King geboren. Hij werd slechts 39 jaar oud. Hij is bekend geworden door zijn geweldloos verzet tegen rassenscheiding in de Verenigde Staten. Wie kent niet zijn legendarische toespraak: “I Have a Dream.” Hij won hiermee de Nobelprijs voor de Vrede in 1964, maar werd een paar jaar later doodgeschoten.

Levensloop
Martin Luther King, was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse mensenrechten beweging. King werd beroemd in de jaren 1950 en 1960 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten, onder meer door de mars naar Washington op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Door zijn charismatische uitstraling kreeg hij veel aanhangers. Tijdens de betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak “I Have a Dream”, waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. In 1964, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Doodgeschoten
Martin Luther King werd op 4 april 1968 doodgeschoten bij het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. Hij werd met spoed naar het St. Joseph’s Hospital gebracht waar hij om 19:05 uur dood werd verklaard. De dader was James Earl Ray, een ontsnapte gevangene uit de Missouri State Penitentiary. Deze werd op 8 juni 1968 gearresteerd op London Heathrow Airport, uitgeleverd aan de Verenigde Staten en beschuldigd van het misdrijf. Op 10 maart 1969 pleitte hij schuldig en werd veroordeeld tot 99 jaar cel in de Brushy Mountain State Penitentiary.

Nationale Feestdag
Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de mensenrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. De derde maandag in januari is in de VS de Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag, gewijd aan King en zijn gedachtegoed.

Roerige jaren 60
De moord op King was een tragisch dieptepunt in de roerige jaren 1960, waarin ook andere progressieven en voorvechters van mensenrechten in de VS, zoals de presidenten John F. Kennedy (november 1963) en Robert F. Kennedy (juni 1968), slachtoffer werden van moordenaars.En in 1965 werd Malcolm X vermoord. Hij was een van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation of Islam, een Afro-Amerikaanse moslimorganisatie die onder meer streed voor gelijke rechten van de zwarte bevolking. Zijn “achternaam” X is een verwijzing naar het verleden van de Afro-Amerikanen die als slaven naar Amerika kwamen. Velen kregen daarbij dezelfde achternaam als die van hun eigenaren. De X duidt op het verlies van naam en identiteit.

Mensenrechten
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is een verklaring die op 10 december 1948 is aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de Rechten van de mens (basisrechten/grondrechten) te omschrijven. De UVRM is tot op heden van grote betekenis als algemene morele en juridische standaard, als vaak gebruikte bron voor een nieuwe internationaal verdrag of een nationale grondwet. Een prachtig filatelistisch thema ook, met de beroemde vlam.
Als U hierboven de postzegel van John F. Kennedy bekijkt, ziet U daar ook deze vlam op de postzegel, met de woorden: “And the glow from that fire can truly light the world”.
Ik vertaal dat in: “En de gloed van dat vuur kan de wereld echt verlichten”
Hieronder twee voorbeelden van de vele UVRM-postzegels: 15 jaar UVRM en 40 jaar UVRM

15 jaar UVRM

40 jaar UVRM

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Verenigde staten Verenigde Naties Amerikaanse presidenten Nobelprijswinnaars PoliticiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

  • Yvonne Kruse op 15 januari 2021 om 10:34

    Wanneer ik de beroemde speech van Martin Luther King op YouTube bekijk, krijg ik iedere keer weer kippenvel.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)