Britse Poolonderzoekers - Postzegelblog

Britse Poolonderzoekers

2

Twee ontwerpsters, Margaret Bamberger en Marjorie Saynor, ontvingen van de Britse postdienst opdracht om vier postzegels te ontwerpen met afbeeldingen betrekking hebbende op Poolonderzoekers. De serie werd uitgegeven op 16 februari 1972.

Margaret Bamberger had tientallen ontwerpen vervaardigd met afbeeldingen van Poolonderzoekers. Het waren 34 verschillende afbeeldingen van Captain Scott met zijn medereizigers op de Zuidpool, Sir Martin Frobisher met zijn schip op zoek naar de Noordwestelijke Passage, Sir Vivian Fuchs en William Baffin. Haar ontwerpen waren gemaakt op 1½ maal de ware grootte van een postzegel. Haar ontwerpen van Scott waren gebaseerd op afbeeldingen van Robert Falcon Scott, hierboven afgebeeld op een prentkaart. De ontwerpen van Margaret Bamberger werden op 24 en 26 mei 1971voorgelegd en afgewezen ten gunste van de ontwerpen van Marjorie Saynor.

De postzegel met de waarde 3p toont James Clark Ross, geboren op 15 april 1800 te Londen. Majorie Saynor had op 24 mei 1971 slechts vier ontwerpen voor de vier postzegels voorgelegd die alle vier werden aangenomen. Die ontwerpen voldeden aan de wens van de directeur-generaal van de Britse post omdat ze portretten lieten zien van de Poolonderzoekers en geen tekeningen zoals Margaret Bamberger had gemaakt. Ross was in 1812 in dienst van de Marine gegaan en ging in 1818 naar het Noordpoolgebied om een doorvaart te zoeken ten noorden van Rusland. Tussen 1818 en 1833 nam hij deel aan verschillende Poolexpedities. In 1834 werd hij bevorderd tot kapitein. Tussen 1839 en 1843 gaf hij leiding aan expedities naar het Zuidpoolgebied met de schepen HMS Erebus en HMS Terror. Hij bracht daarbij het grootste deel van de kustlijn van Antarctica in kaart. Ross werd in 1847 geridderd. Hij overleed op 3 april 1862 te Aylesbury, graafschap Buckinghamshire.

Majorie Saynor gebruikte een portret van Ross dat in 1841 werd vervaardigd in opdracht van het Lagerhuis (House of Commons) voor de Royal Geographical Society die het op 6 september 1841 als ‘print’ liet afdrukken. Het portret lijkt op de afbeelding te zien op een in 1834 vervaardigd schilderij door John Robert Wildman. De afbeelding hierboven toont slechts een detail om de gelijkenis te laten zien. Het schilderij hangt in het National Maritime Museum in Greenwich.

Martin Frobisher werd waarschijnlijk in 1535 te Normanton bij Wakefield in West-Yorkshire geboren. De geboortedatum is niet bekend. Hij ging al op jonge leeftijd naar zee. Frobisher had al lang plannen om een noordwestelijke doorvaart te zoeken via de Noordelijke IJszee. In 1576 rustte de scheepsmagnaat Michael Lok een expeditie uit om die doorgang te zoeken. Frobisher kreeg twee schepen tot zijn beschikking, de ‘Gabriel’ en de ‘Michael’. Hij dacht dat hij het ‘onbekende’ eiland Frisland had gevonden maar in werkelijkheid was dit Groenland. Hij keerde terug naar Engeland en omdat gedacht werd dat er goud te vinden was – hij had enkele zwarte stenen meegenomen waarvan hij dacht dat ze gouderts bevatten – waarna een nieuwe expeditie in 1577 werd ondernomen. Omdat vastgesteld werd dat geen goud te vinden was doch slechts ijzerpyriet werd de expeditie een grote mislukking.

Frobisher werd piraat en nam deel aan de strijd tegen de Spanjaarden en in 1588 vocht hij tegen de Spaanse Armada. In 1594 raakte hij gewond in een gevecht met de Spanjaarden bij Brest ten noordwesten van Frankrijk. Hij overleed aan zijn verwondingen op 22 november 1594 te Plymouth. Majorie Saynor gebruikte voor haar ontwerp voor de postzegel een schilderij dat hangt in de Bodleian Library in Oxford. Het is geschilderd door Cornelis Ketel, waarschijnlijk in 1577. Bovenstaande afbeelding is afkomstig van een prentkaart.

Henry Hudson werd rond het jaar 1560 of 1565 geboren in Londen. Ook hij ging al op jonge leeftijd naar zee, eerst als scheepsjongen, waarna hij opklom tot officier. In 1607 kreeg hij de opdracht een doorvaart te vinden in het noordpoolgebied naar China. Hij voer langs Spitsbergen en ontdekte het Jan Mayen Eiland. Een doorvaart vond hij echter niet. In 1608 kreeg hij opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC, om opnieuw uit te varen om een doorvaart te zoeken. Hij kreeg daartoe het bevel over het schip de ‘Halve Maen’ en voer naar Nova Zembla. Op 4 april 1609 vertrok hij uit Amsterdam maar bij Nova Zembla was doorvaren onmogelijk. Hij voer daarop westelijke richting en ontdekte in Noord-Amerika vruchtbaar land, later Nova Scotia genoemd, en een rivier die zijn naam kreeg, de Hudson River. De ontdekking leidde er toe dat het gebied werd gekoloniseerd door de Hollanders die de kolonie ‘Nieuw-Nederland’ noemden met als hoofdstad ‘Nieuw-Amsterdam’, het latere New-York.

In 1610 maakte Hudson weer een reis om een doorvaart te zoeken, nu in opdracht van de Engelsen. Met zijn schip de ‘Discovery’ ging hij weer westwaarts en voer de ‘Hudson Baai’ op om trachten toch de doorvaart te vinden. Maar zijn schip kwam vast te zitten in het ijs en hij moest in de baai overwinteren. In juni 1611 brak het ijs los waarna een muiterij uitbrak. Hudson werd verdacht van het achterhouden van rantsoenen en de muitende bemanningsleden zetten hem in een sloep overboord, samen met enkele zieke matrozen. Daarna is niets meer van Hudson vernomen. Marjorie Saynor koos voor de afbeelding van Hudson op de postzegel een fragment van een schilderij, in 1881 vervaardigd door John Collier, waarin Hudson met zijn zoon en een ziek bemanningslid zijn afgebeeld. Het schilderij hangt in de Tate Gallery in Londen. De titel: ‘The Last Voyage of Henry Hudson’.

De laatste zegel toont Captain Robert Falcon Scott C.V.O. R.N. in vol ornaat. Scott werd op 6 juni 1868 geboren te Devonport als derde van vijf kinderen. Hij nam al op jeugdige leeftijd dienst bij de Britse marine en begon op 13-jarige leeftijd als cadet op het opleidingsschip HMS Britannia in Dartmouth. In 1889 werd Scott leider van zijn eerste National Antarctic Expedition.

Het schip waarop hij voer was de ‘Discovery’, in dienst van de Royal Society en de Royal Geographical Society. Op 6 augustus 1901 vertrok Scott, inmiddels bevorderd tot fregatkapitein, naar Antarctica. Hij arriveerde daar op 21 december 1901 en na het bouwen van onderkomens als schuilplaats en voorraadruimten vertrok hij op 2 november 1902 met een expeditie richting Zuidpool. Door scheurbuik moest de expeditie op 30 december 1902 terugkeren. Op 3 februari 1903 bereikten ze de ‘Discovery’ dat al die tijd ingevroren lag in de ijsmassa. Pas half februari 1904 brak het ijs en kon Scott met zijn schip terugkeren naar Engeland.

De foto van Robert Falcon Scott is afgebeeld in het tweede deel van het boek ‘The Voyage of the Discovery’, geschreven door hemzelf en gepubliceerd in 1905. Het boek werd uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Royal Geographical Society. Het boek was een groot succes en vele exemplaren werden verkocht zodat van de opbrengst enkele schulden die de expeditie had gemaakt konden worden afgelost.

De tweede expeditie vond plaats in 1911. Scott had de uitdrukkelijke opdracht om de geografische Zuidpool te bereiken. Op 1 november 1911 vertrok hij met zestien man in drie groepen, een met twee motorsleden, een met pony’s en een met sledehonden. Uiteindelijk trok hij met vijf man verder na de mannen met de sledehonden teruggestuurd te hebben. De pony’s werden gedood en achtergelaten als vleesvoorraad voor de terugtocht. Scott bereikte de Zuidpool op 17 januari 1912 en vond tot zijn teleurstelling een achtergelaten tent van de Noor Roald Amundsen die de Zuidpool een maand eerder, op 14 december 1911, had bereikt. De terugtocht verliep rampzalig. Scott werd getroffen door scheurbeuk maar kon de onderweg achtergelaten voedselvoorraden niet vinden. Een poging vanuit het schip om de expeditie terug te vinden liep op niets uit en de ‘Discovery’ voer terug naar Engeland, zonder Scott. Hij overleed waarschijnlijk op 29 maart 1912. Het schip bestaat nog steeds en kan worden bezocht in de haven van Dundee.

De officiële eerstedag envelop werd ontworpen door John Ward. De Britse postzegelontwerpster Marjorie Saynor werd in het Engelse graafschap Yorkshire geboren maar bracht haar jeugd door in Canada. Ze hield van de koude winters, vooral van de sneeuw en het ijs. Ze kon schaatsen en rodelen als de beste. Toch ging ze terug naar Engeland. In Hull bezocht ze de School of Art & Design waarna ze ging studeren aan het Royal College of Art in Londen. Na haar studie ging ze op twee scholen lesgeven en werkte verder als beeldend kunstenaar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)