De Oranje leeuwinnen gaan voor de wereldtitel in Frankrijk - Postzegelblog

De Oranje leeuwinnen gaan voor de wereldtitel in Frankrijk

2

Het WK Vrouwen Voetbal in Frankrijk wordt gehouden van 7 juni t/m 7 juli 2019. De groepsfase wedstrijden zijn voorbij en nu is het elke keer een afvalronde (achtste finales, kwartfinales, halve finales) tot en met de finale. Bijna allemaal Europese landen zijn overgebleven. Zal Nederland de finale halen? Wat is de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal? Verrassend genoeg zijn er veel vrouwen voetbalzegels uitgegeven (behalve in Nederland). We maken een rondreis langs de landen, die het WK Vrouwen Voetbal hebben georganiseerd.

Nederlands vrouwenvoetbal

De beginjaren

Op 16 april 1955 werd de Nederlandse Damesvoetbalbond (NDVB) opgericht en werd er op clubniveau gespeeld. De eerste officieuze interland werd op 23 september 1956 in Essen gespeeld tegen West-Duitsland (2–1 nederlaag). In 1971 werd de NDVB opgenomen in de KNVB. Het Nederlands vrouwenelftal speelde voor het eerst een interland die officieel werd goedgekeurd door de UEFA en de FIFA tegen Frankrijk op 17 april 1971. Er werd met 4–0 verloren van de Franse vrouwen. De eerste door de KNVB goedgekeurde interland werd gespeeld tegen Engeland op 9 november 1973. Nederland verloor dit duel met 1–0.

Om de wereldtop te bereiken, is het advies: ‘Zo jong mogelijk beginnen met trainen en het talent ontdekken onder de speelsters’. Volgens de cijfers van de KNVB zijn door het succes van de Oranje leeuwinnen op het EK 2017 nu circa 160.000 vrouwelijke leden verbonden aan een voetbalclub.

 

 

 

 

 

 

 

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal deed mee met kwalificatie wedstrijden voor het EK, WK en Olympische Spelen. Ze speelden tijdens het EK in 2009 (halve finale), in 2013 (groepsfase) en in 2017 (winnaar). Aan de WK’s van 2015 (achtste finale) en van 2019 (in toernooi) werd meegedaan. De Oranje dames hebben zich ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen Tokyo in 2020.

EK Voetbal 2017

Tot nu toe verschenen voor het vrouwenvoetbal onderstaande uitgiften van PostNL en Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), nl een zilveren postzegel met een hoge waarde (Aangetekend) en een penning van de Munt. Deze uitgaven werden uitgegeven vanwege het behalen van de Europese titel door de Oranje leeuwinnen in 2017. Dit EK werd in Nederland gehouden van 16 juli t/m 6 augustus 2017. Nederland won de finale tegen Denemarken met 4-2.

Zilveren zegel

De postzegel was toen te koop bij PostNL in luxe bewaarverpakking voor € 25,-. Oplage: 2300 exemplaren.

De KNM gaf onderstaande penning uit. Bij diverse handelaren te koop voor circa € 12,–.

 

Conclusie: Jammer dat PostNL gekozen heeft voor een zeer dure postzegel, die beperkt te koop is.  De penning van KNM heeft weinig verzamelwaarde, omdat het geen officieel wettig betaalmiddel is in Nederland. Dat zou wel het geval zijn als het een herdenkingsmunt was.

WK Vrouwen Voetbal historie

De eerste editie van het evenement werd gehouden in 1991, 61 jaar na het eerste mannentoernooi. Vanaf 1999 namen 16 landen deel en sedert 2015 zijn dit er 24. USA wisten het toernooi reeds drie keer te winnen. Duitsland won tot op heden twee titels. Noorwegen en Japan slaagden hier één keer in.

China (2003): Fight against SARS.

USA (in 2003 als vervangend gastland voor China vanwege de SARS-uitbraak) en China organiseerden het toernooi al twee keer, Zweden, Duitsland en Canada ieder één keer. In 2019 is Frankrijk het zesde gastland van dit kampioenschap. Het Nederlands elftal kwalificeerde zich tot nu toe voor de toernooien van 2015 en 2019.

WK Vrouwen Voetbal zegels

1991 China

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 1991 was de 1e editie. Het werd gehouden in China van 16 t/m 30 november 1991 en gewonnen door de USA. Uitslag: Goud (USA), zilver (Noorwegen), brons (Zweden).

China (1991): WK Voetbal (FDC).

 

Noord-Korea (1991): WK Voetbal.

1995 Zweden

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 1995 was de 2e editie. Het werd gehouden in Zweden van 5 t/m 18 juni 1995 en gewonnen door Noorwegen. Uitslag: Goud (Noorwegen), zilver (Duitsland), brons (USA).

Zweden (1988): speelster Sundhage.

Speelster Sundhage speelde voor Zweden tijdens het WK in 1991 en 1995 als ook tijdens de Olympische Spelen 1996. Sundhage staat op de zegel van 1988.

1999 USA

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 1999 was de 3e editie. Het werd gehouden in de USA van 19 juni t/m 10 juli 1999 en gewonnen door de USA. Uitslag: Goud (USA), zilver (China), brons (Brazilie).

Noord-Korea (1999): WK Voetbal.

2003 USA

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2003 was de 4e editie. Het werd gehouden in de USA van 20 september t/m 12 oktober 2003 en werd gewonnen door Duitsland. Uitslag: Goud (Duitsland), zilver (Zweden), brons (USA).

China (2003): United as one in fighting SARS.

Het toernooi zou in eerste instantie in China gespeeld te worden, maar door de SARS epidemie werd het in de USA gehouden. Dit was het enige land waar het toernooi in korte tijd georganiseerd kon worden omdat het toernooi daar ook al was gehouden in 1999. Als compensatie voor het verlies van de organisatie zou het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2007 in China worden gehouden.

2007 China

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2007 werd gehouden in China (5e editie) van 10 t/m 30 september 2007. Duitsland won voor de tweede opeenvolgende keer het toernooi. Het versloeg in de finale Brazilië met 2-0. Opvallend was dat Duitsland in het gehele toernooi geen enkele tegengoal te verwerken kreeg. Tijdens het toernooi zijn enkele wedstrijden verplaatst vanwege een tyfoondreiging.

Hongkong (2017): 100 years of Typhoon signals.

Uitslag: Goud (Duitsland), zilver (Brazilie), brons (USA).

China (2007): WK Voetbal.

 

Noord-Korea (2007): WK Voetbal.

2011 Duitsland 

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2011 was de 6e editie dat van 26 juni t/m 17 juli 2011 werd gehouden in Duitsland. Uitslag: Goud (Japan), zilver (USA), brons (Zweden).

Duitsland (2011): WK Voetbal, 45+20 c.

 

Duitsland (2011): 55+20 c, speciale stempel en munt op cover.

 

Guinee-Bissau (2011): WK Voetbal.

2015 Canada

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2015 was de 7e editie, dat werd gehouden in Canada van 7 juni t/m 5 juli 2015. Aan het eindtoernooi namen voor het eerst 24 landen deel. USA won voor de 3e keer het WK. Uitslag: Goud (USA), zilver (Japan), brons (Engeland).

Turkije (2015): WK Voetbal.

Op de Turkse rode zegel en de FDC is de wereldbeker afgebeeld. Overigens deden de Turkse vrouwen niet mee in Canada.

 

Canada (2015): WK Voetbal (FDC).

2019 Frankrijk

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2019 is de 8e editie, dat wordt gehouden in Frankrijk van 7 juni t/m 7 juli 2019. Aan het eindtoernooi nemen 24 landen deel. De drie beste Europese landen kunnen zich middels dit toernooi kwalificeren voor het Olympisch voetbaltoernooi in Tokyo.

Frankrijk (2019): Uit de serie sport oa. vrouwenvoetbal.

De Franse posterijen geven de mogelijkheid om persoonlijke zegels te printen, o.a. met onderstaande afbeeldingen en speelsteden.

Tijdens dit WK fluiten vrouwelijke scheidsrechters alle wedstrijden. Helaas zijn er nog geen Nederlandse vrouwelijke scheidsrechters in Frankrijk, die op internationaal niveau wedstrijden kunnen fluiten.

Brazilie (2005): Vrouwenvoetbal en vrouwelijke scheidsrechter.

Monaco heeft de vlaggen van de 24 landen afgebeeld op de zegel.

Monaco (2019): WK Voetbal.

In januari 2016 hebben meer dan 13.000 internetgebruikers op de website van La Poste gestemd om de mooiste acties van voetbal te kiezen. De 10 acties die de meeste stemmen haalden, staan ??op dit velletje. Vijf acties zijn gemaakt door vrouwen en vijf acties zijn gemaakt door mannen. Hieronder de twee acties van het vrouwenvoetbal.

Frankrijk (2016): EURO 2016 (10 zegels).

Het velletje is uitgegeven voor het EURO 2016 kampioenschap mannen, dat in Frankrijk werd gehouden.

Veel plezier met de komende wedstrijden. Wellicht leidt het ‘gouden’ resultaat in Frankrijk tot een echte Nederlandse WK Vrouwen Voetbal zegel.

Meer info

https://www.fifa.com/womensworldcup/

https://www.onsoranje.nl/knvb_node/categorie/nederlands-vrouwenelftal

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Brazilië Canada China Volksrepubliek China vóór 1949 Denemarken Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Japan Noorwegen Nederland Noord Korea Verenigde staten Zweden VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 4,94 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • bate hylkema op 2 juli 2019 om 12:45

    Randy Koo, jouw artikel[s] staat[n] actueel, inhoudelijk en informatief op hoogstaand niveau. Tijdrovend om dergelijke artikels samen te stellen. BEDANKT!

  • Arthur Lumkeman op 5 juli 2019 om 12:01

    zondag de finale!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)