Postzegelblunders: De foute staf van Asclepius - Postzegelblog

Postzegelblunders: De foute staf van Asclepius

0

In 1969 werd er in Tsjaad een postzegel uitgegeven met daarop de afbeelding van Gustav Nachtigal. Nachtigal (1834-85) was de zoon van een lutherse predikant uit de stad Eichstedt in Saksen-Anhalt, hij volgde een opleiding als arts en oefende jarenlang als militair chirurg uit in Keulen. Na het oplopen van een ernstige longziekte verhuisde hij in oktober 1862 naar Bona (het huidige Annaba), Algerije, in de hoop zijn gezondheid terug te krijgen in het warme, droge klimaat.

Het volgende jaar vestigde hij zich in Tunis, waar hij een aantal jaren woonde, geneeskunde beoefende en Arabisch leerde. Hij stond op het punt terug te keren naar Duitsland toen hem door een andere Duitse ontdekkingsreiziger, Gerhard Rohlfs, werd gevraagd om namens koning Willem I van Pruisen een missie te ondernemen naar het koninkrijk Bornu in het noordelijke deel van het huidige Nigeria. William wilde de sultan van Bornu bedanken voor de vriendelijkheid die hij Heinrich Barth tijdens een eerdere expeditie had betoond.

Nachtigal nam de opdracht aan en vertrok in februari 1869 met zes mannen en acht kamelen door de Sahara. Het eerste deel van de reis was van Tripoli (het huidige Libië), door Fezzan in het zuidwesten van Libië en de regio Tibesti (delen van het huidige Libië, Tsjaad en Niger) naar Bornu, waar hij geschenken presenteerde van de Pruisische koning van de sultan. Vervolgens reisde hij van Bornu naar het sultanaat Baguirmi (het huidige Tsjaad) en naar Timboektoe (het huidige Mali). De expeditie ging verder van Wadai (nu in het oosten van Tsjaad), via Darfur (het huidige Soedan) en verder naar de Nijl bij Khartoum. In totaal legde Nachtigal bijna 10.000 kilometer af en reisde naar delen van Afrika die nog nooit door een Europeaan waren bezocht. Hij geldt als een van de grootste Europese ontdekkingsreizigers van het Afrikaanse continent.

Terug naar de postzegel. Om een ​​bezoek van de toenmalige Duitse bondspresident Dr. Heinrich Lübke aan Tsjaad te vieren, heeft de Republiek in 1969 een luchtpostzegel uitgegeven ter ere van de prestaties van Gustav Nachtigal.

De “Star of Life”, symbool gebruikt door Amerikaanse hulpdiensten


De staf met twee slangen, bekend als de Caduceus, is met name ongeschikt voor gebruik als medisch symbool vanwege de langdurige associaties met de Griekse god Hermes, die beschermheilige was van handel en handelaren, evenals dieven, leugenaars en gokkers.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
GezondheidszorgNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,17 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)