Friedrich Fröbel, de uitvinder van het fröbelen - Postzegelblog

Friedrich Fröbel, de uitvinder van het fröbelen

0

Friedrich Fröbel (1782 – 1852) was een Duits opvoedkundige. Hij is de oprichter van de eerste kleuterschool in 1837. In Nederland werd de methode van Fröbel overgenomen en werden er verschillen ‘Fröbelscholen’ gesticht. De oudste daarvan staat in Leiden. Wat was er zo bijzonder aan de Fröbel methode?

Friedrich Fröbel

Fröbel richtte een instituut op voor kinderen jonger dan zes jaar, die hij bezighield met allerhande zelfbedachte werkjes die hij leerzaam achtte. Papiervouwen was volgens hem een uitstekende methode om de kleuters te laten kennismaken met abstracte structuren. Driedimensionale lichamen als de bol, de kubus en de cilinder zouden de ontwikkeling van het kind stimuleren; een idee dat resulteerde in de eerste blokkendozen. De afbeelding op onderstaande postzegel staat bekend als de Fröbel-ster.

Kindergarten

Het verschil met de al bestaande opvangcentra voor kleuters was dat Fröbel ‘opvoeding’ in kleuterscholen introduceerde. In 1840 hernoemde hij de school in ‘Kindergarten’, een tuin van kinderen voor kinderen, opdat de kleintjes maar mochten groeien als kool. In 2015 werd dat in Duitsland herdacht met een postzegel van dit 175 jarig jubileum.

Methode Fröbel

Bij de methode die Fröbel ontwikkeld had, lag de nadruk van belangrijke ontwikkelingselementen bij jonge kinderen op:

– een plezierige leeromgeving,

– eigen activiteiten van kinderen,

– lichamelijke beweging,

Fröbelen

In 1852 overleed Fröbel. Ik denk dat de meeste Nederlanders nog nooit van hem gehoord hebben. Maar bijna iedereen kent het werkwoord dat van zijn naam is afgeleid: ‘freubelen’ (fröbelen). De mooiste definitie die ik tegenkwam over freubelen luidt: ‘vrijblijvend creatief bezig zijn’. Mijn kleindochter noemt het gewoon ‘knutselen’.

Friedrich Fröbel

Motto Fröbel

Het motto van Fröbel luidde: Kommt, lasst uns unsern Kindern leben! In het Nederlands: Kom, laat ons onze kinderen leven!

Nederland

In Nederland zijn er ook een aantal Fröbelscholen gevestigd. De oudste daarvan staat in Leiden, waar deze school in 1901 is gesticht aan de Oude Rijn.

foto: W. Hogedoorn

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)