Postale geschiedenis van Syrië (III) - Postzegelblog

Postale geschiedenis van Syrië (III)

1

kopjeSyrië was deel van het Ottomaanse rijk tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen de Turken werden verslagen. Tot die tijd werden in Syrië postzegels van het Ottomaanse rijk gebruikt. Bij de Vrede van Parijs in 1918 kwam het gebied onder Frans mandaat te staan. In februari en maart 1918 werden voor het eerst Britse geallieerde zegels gebruikt van het type Palestina met als inscriptie “E.E.F.” (Egyptian Expeditionary Forces).

In 1919 werden in Beiroet, waar de Fransen hun bestuurscentrum hadden ingericht, zegels van Frankrijk uit de periode 1900-1906 overdrukt met “T.E.O”, wat staat voor ‘Territoires Ennemis Occupés’. Later kregen zegels van de Franse Levant dezelfde overdruk. Deze zegels werden alleen in het Franse mandaatgebied gebruikt, niet in Palestina. In 1918 vestigde Emir Feisal, de latere koning van Irak, een voorlopige regering in Damascus onder Brits bestuur. Begin 1920 werden postzegels van Turkije overgedrukt met een Arabisch zegel ‘Hakuma el Arabia’, ofwel Arabisch Gouvernement.

Turkse postzegel met opdruk

Turkse postzegel met opdruk

Op 4 maart 1920 werd Feisal uitgeroepen tot ‘Koning van Verenigd Syrië’. Deze overdrukken waren slechts ongeveer twee maanden in gebruik: op 24 juli werd het Syrische leger verslagen door Franse troepen en hield het Syrisch-Arabische koninkrijk op te bestaan.

postzegel met opdruk O.M.F

In juli 1920 legden de Fransen in Damascus beslag op de resterende voorraad zegels van het Arabische Gouvernement en overdrukten deze met “O.M.F.” (Occupation Militaire Française). Deze opdruk was al in Deze opdruk was al in gebruik op Franse zegels in het westen van Syrië. In het oosten van Syrië bleven deze opdrukken tot 1922 in gebruik. In 1923 werden Franse postzegels uit de periode  1900-1921 overdrukt met “SYRIE-GRAND LIBAN”, voor gebruik in alle delen van Syrië.

In het begin van 1924 werden dezelfde Franse zegels uit 1900-1921 overdrukt met “SYRIE”, terwijl in West-Syrië deze zegels werden overdrukt met “GRAND LIBAN”
In de tweede helft van 1924 werd apart een nieuwe serie uitgegeven voor Alaouites, de streek aan de kust van de Middellandse Zee net boven het huidige Libanon. Daarvoor werd in dit gebied de zegels van Syrië voor frankering gebruikt. De Alawiten weigerden deel uit te maken van de Syrische staat en vormden een eigen staat onder de naam ‘Alaouites’. Rond deze tijd werden Franse zegels overdrukt met een opdruk in zowel Arabisch als Frans.

Ook de zegels van Grand Liban en Syrië kregen deze tweetalige opdruk. Op 1 januari 1925 werden postzegels met landschappen uitgegeven, een serie voor Syrië en een serie voor Grand Liban. Voor de Alaouites werden de Syrische zegels met een tweetalige opdruk overdrukt.


In 1930 werd de staat Alaouites, als concessie aan de Arabische nationalisten, omgedoopt tot ‘Gouvernement van Latakia’, genoemd naar de grote havenstad in deze streek. In 1931 werden 22 postzegels van Syrië  overgedrukt in blauw en zwart met de nieuwe naam “LATTAQUIE”, zowel in het Frans als in het Arabisch. In In 1937 ging de staat op in Syrië en kwam een eind aan het gebruik van deze zegels.

34

Aan de kust ten noorden van Alaouites ligt ook nog de Turkse provincie Hatay, die onder een speciaal statuut deel heeft uitgemaakt van het Franse mandaatgebied. De grootste havenstad hier is Iskenderun, in het Frans Sandjak d’Alexandrette geheten. In 1938 zijn korte tijd Syrische postzegels door de Fransen overgedrukt. Op 2 september 1938 werd de onafhankelijke republiek Hatay uitgeroepen, Franse opdrukzegels werden daarna niet meer uitgegeven. In juli 1939 heeft Frankrijk dit gebied overgedragen aan Turkije, voornamelijk om de Turken gunstig te stemmen in het naderende Europese conflict.

4

Sindsdien blijft Syrië aanspraak maken op de regio. Er zijn in deze regio nog twee gebieden die wellicht niet binnen het kader van dit verhaal passen, maar toch nauw verbonden zijn met de periode van Franse overheersing in dit gebied.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)