Oneigenlijk postzegelgebruik, toch een aantrekkelijk resultaat - Postzegelblog

Oneigenlijk postzegelgebruik, toch een aantrekkelijk resultaat

1

De eigenlijke functie van een postzegel (als ‘vooruit-betalingsmiddel’) is het frankeren van een poststuk dat door een postbedrijf van A naar B wordt vervoerd. Toch bestaan er ook oneigenlijke gebruiksfuncties voor postzegels met interactieve nevenfuncties.

 

Hierbij denk ik aan:

 • Het plakken van een postzegel op de beeldzijde van een prentbriefkaart voor een maximumkaart.
 • De afwijkende manier van zegelplakken op een postzegeltaal-kaart.
 • Het plakken van de postzegel op de achterkant van een ansichtkaart met afzender-vermelding z.o.p. (zie onder postzegel): verkapte en/of verrassende communicatiemethode om gevoelens kenbaar te maken.
 • Het zegelgebruik als betaalmiddel van een luttel bedrag door postzegels in een enveloppe te sluiten.

Maximafilie

Mocht u geïnteresseerd zijn in de maximafilie zie dan website www.kindmax.nl of stuur een mail naar secretaris@kindmax.nl.

Postzegeltaal-kaart

Creatief en getalenteerd postzegelgebruik

Klik op de linker afbeelding voor een vergroting.

Op een ongebruikelijke, aansprekende en verrassende wijze ‘speelt’ Gaike Bos bijzonder creatief met postzegels door de zegels in een overzichtelijk raster te plaatsen met een horizontaal uitgevoerde X-opstelling. Door het gebruik van verschillende ’tint-kleurige’ frankeerzegels van Wilhelmina en Beatrix ontstaat een raak getroffen gestileerde persoonsafbeelding van prinses Ariane. De strak gestructureerde afbeelding komt duidelijk uit de verf door op afstand, of door de wimpers/oogharen van dichtbij naar de afbeelding te kijken.

De postzegelkunst-portretten zijn in de hal van de rechtbank in Groningen en in die van Zwolle een periode tentoongesteld geweest. Het personeel van beide rechtbanken was ingenomen met de exposities. Het afscheid viel ‘zwaar’ bij personeel en kunstcommissie: ”Iedereen zou het op prijs stellen dat de koninklijke familie hier blijft. We zijn eraan gewend.”
De afmetingen van de portretten van koning en koningin zijn 100 x 123 cm en tellen ieder 2328 postzegels. De afmetingen van de portretten van de prinsessen zijn ieder 80 x 110 cm en tellen 1750 postzegels.

 • De gebruikte postzegels (zware postzegel-afstempelingen zijn niet gebruikt) zijn alle voor de frankering van een poststuk gebruikt. Bij een sterke
  uitvergroting is de stempelafdruk soms nog herkenbaar aanwezig.
 • Bij een bijzonder kleine portretafbeelding van Ariane is de rechthoekige postzegel niet meer herkenbaar aanwezig. De postzegel komt dan overeen met de pixelgrootte.
 • Een deel van het gezicht krijgt pas functie en betekenis als het geheel ook bekend is. Een geïsoleerd detail, zoals de oogafbeelding van Ariane als aanvangsafbeelding van dit artikel, is gereduceerd tot een betekenisloze verzameling postzegels.

Werkwijze postzegelkunst

Via computertechnische programma’s is het kleurige portret van Ariane in een gestileerde afbeelding tot stand gekomen, waarin het essentiële van haar aanwezig opvallend aanwezig blijft. Naderhand wordt met de gekleurde postzegel eindeloos over de vereenvoudigde afbeelding gesleept. Al kijkend en vergelijkend is de postzegel tenslotte op juiste plaats terecht is gekomen. Kleurovereenkomst tussen portretdeel en postzegel is de plaatsbepalende factor.

De toegevoegde meerwaarde van het grote aantal kleurige postzegelfragmenten voor de tekening van de 70 cent kinderzegel 1983 (nvph 1298) is niet omvangrijk of nihil, maar wel tijdrovend.

Decoratiefunctie van postzegel ter verfraaiing of ontluistering?

Foto door Kimble Young

Gebruiksvoorwerpen zoals het krukje hierboven, maar ook een klomp, tafeltje, vaas, bankje, fles of zelfs een auto worden volgens foto’s op Google geheel met postzegels beplakt/bedekt. De hoofdvorm wordt echter wel vertroebeld en feitelijk aan het oog onttrokken. Als het voorwerp geverfd zou worden, krijgt het een meer aanvaardbare en aantrekkelijke uitstraling.

Tot slot en oproep van Gaike Bos

 • De postzegelkunst van Gaike Bos daarentegen maakt geen gebruik van een functioneel gebruiksvoorwerp, maar van een vlak dat op een ingenieuze wijze met postzegels origineel wordt bedekt. Er ontstaat iets authentieks met een levendige uitstraling.
 • Gaike Bos: “Momenteel ben ik druk bezig met een zelfportret van Van Gogh. Vincent verkeert nu in het digitale stadium van het ontwerpproces,
  maar ik zit met een chronisch tekort aan frankeerzegels. Wie helpt me aan postzegels?”
 • Alle portretten van de koninklijke familie zijn te zien op www.gaikebos.nl, waarop u ook nader geïnformeerd wordt over postzegelkunst.

Gaike Bos op Postzegelblog

 

Zie tevens het postzegelblog-artikel ‘Portret van postzegels’ van 22 oktober 2015.

 

 

Beeld: Gaike Bos, PostNL, Kimble Young en Bate Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • Franc Rossi op 1 juli 2018 om 15:22

  En dan is er nog het oneigenlijk gebruik van de post zelf, bij voorbeeld, op identiteitsbewijzen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)