Bpost bevestigt in een persbericht dat het werkt aan een overname van het Nederlandse PostNL. Maar de interne gesprekken zijn nog niet in het stadium van de besluitvorming, zo luidt het. PostNL is “onaangenaam verrast” door de berichtgeving.
Gerelateerde artikelen
Bpost heeft het in een persbericht over een “mogelijke vriendelijke toenadering tot PostNL”. Dat het nieuws gelekt is in de pers -via het Financieele Dagblad- betreurt het bedrijf. In mei sprong de overname al af omdat het nieuws van de overnamegesprekken was gelekt. Nu, zegt woordvoerster Barbara van Speybroeck, “is het uitgangspunt van bpost dat het om een onopzettelijk lek gaat”.
Bpost benadrukt dat het nog gaat om interne gesprekken over de timing en de inhoud van de mogelijke overname. Gesprekken met PostNL zijn er niet meer geweest sinds mei.
Het Belgische postbedrijf spreekt dan ook tegen dat er al een aangepast voorstel klaar is. Daarover is nog geen beslissing genomen, zo luidt het. “De interne gesprekken zijn nog niet in het stadium van de besluitvorming.”
Als de fusie nu wel doorgaat, zou het vierde postbedrijf van Europa ontstaan. Bpost telt 27.000 werknemers tegenover 49.000 voor PostNL, maar de beurswaarde van Bpost bedraagt 4,8 miljard euro tegenover 1,7 miljard euro voor PostNL. Dat komt omdat de financiële resultaten van Bpost de voorbije jaren veel beter zijn dan die van PostNL.
PostNL: “We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie”
PostNL zegt dat het “onaangenaam verrast” is door de berichtgeving over een mogelijk bod van Bpost. PostNL zegt voorts niet in gesprek te zijn met zijn Belgische evenknie. “We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie”, aldus PostNL. “We hebben goede voortgang gemaakt in het implementeren van onze strategie en hebben de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt.”
Bron: VRT Nieuws
Reacties (2) Schrijf een reactie
Op zondag 6/11 heeft Bpost het bod op PostNL met ruim 10 procent verhoogd: 5,65 euro per aandeel, het was 5,10 euro.
Als de combinatie Bpost & PostNL doorgaat, ontstaat het vierde postbedrijf van Europa.
Eigenlijk is behalve de top van Bpost niemand echt helemaal blij met de overnameplannen, ook al is de economische logica die erachter steekt, vrij evident. Hieronder wat ik vanmorgen las in een Belgische krant (DS):
“De topman van Bpost sprak vanmorgen tijdens een toelichting van het overnamebod op PostNL de hoop uit dat iedereen zijn enthousiasme over de operatie deelt. Dat lijkt niet echt het geval te zijn. De Nederlandse minister van Economie Henk Kamp en de socialistische vakbond reageerden bijzonder kritisch.
Volgens Henk Kamp doet PostNL het zelfstandig goed. De minister wees erop dat PostNL net als Bpost een staatsbedrijf was, maar dat bewust besloten is om het bedrijf opnieuw naar de markt te brengen. Bpost is nog voor 51 procent in handen van de Belgische overheid. Bij een succesvol overnamebod zakt het belang van de Belgische overheid wel tot 40 procent. De aandeelhouders van PostNL verwerven 21 procent van de aandelen Bpost.
Jean Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD bestempelt het dan weer als een privatisering. ‘En daar zijn we absoluut geen voorstander van’. Hij heeft ook geen goed oog in het garanderen van de pensioenverplichtingen van PostNL. ‘Dat is een molensteen rond de nek van het Bpost-personeel’, stelt Nyns.
De topman van Bpost, Koen Van Gerven, is zeer sterk overtuigd van de noodzaak van een samengaan van zijn bedrijf met PostNL. ‘Nederland en België krijgen de kans om een leidende rol te spelen in de consolidatie van de postbedrijven in Europa’. Die consolisatie is volgens hem aan het versnellen. Vanmorgen tijdens een telefonische toelichting van het overnameplan verwees bij naar een recente aankondiging van Deutsche Post en het Britse UK Mail.
Bpost is bereid om 2,825 euro cash per aandeel PostNL te betalen, plus 0,1202 aandelen Bpost per aandeel PostNL. Dat komt neer op 5,65 euro per aandeel of een premie van 31,6 procent tegenover de laatste koers van PostNL vóór het perslek van 1 november. Alles samen goed voor 2,50 miljard euro.
Maar volgens de Nederlandse zakenkrant Financieel Dagblad zijn analisten kritisch over de voordelen van een samengaan. Er is weinig overlap tussen de netwerken van beide bedrijven, waardoor er weinig kostenvoordelen te behalen zijn, argumenteren ze.
Bij Bpost daarentegen blijven ze duidelijk geloven in de fusie. De nieuwe combinatie zou een leidende speler worden in Europa op het gebied van post, pakketten en logistieke dienstverlening in een potentiële markt van 28 miljoen inwoners. Bpost denkt dat door het samengaan de dalende postvolumes beter opgevangen kunnen worden en dat de groei zal toenemen inzake pakjes en logistieke dienstverlening.
Het postbedrijf zegt dat het ook financieel erg zinvol is omdat de winst per aandeel betekenisvol zal toenemen, net zoals het dividend.
Opvallend is ook dat Bpost forse banengroei belooft. De nieuwe combinatie zou 3.200 extra voltijdse jobs creëren dankzij de grotere slagkracht en investeringsmogelijkheden, laat Bpost-topman Koen Van Gerven weten. De nieuwe jobs komen in de pakjes en de logistieke dienstverlening.”
Tot zover DS. Wat ik me afvraag, is: wat met de posttarieven? Wat met de geldigheid van oudere postzegels (in België zijn de zegels in BEF nog frankeergeldig)? Wat met werkzekerheid? Wat met de arbeidsvoorwaarden algemeen?
Vast staat dat we het laatste van dit verhaal nog niet hebben gehoord, en dat ook voor de verzamelaar een eventuele overname niet zonder consequenties zal zijn.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)