325e postzegelblog: Wijzigingen per 1 juli 2022 - Postzegelblog

325e postzegelblog: Wijzigingen per 1 juli 2022

0

We naderen de 400 blogs na een tussenstop bij blog nummer 325. In deze 325e blog een aantal wijzigingen die per 1 juli 2022 ingaan. Een aantal van deze wijzigingen wordt automatisch geregeld, een aantal anderen vereisen een actie van u. In deze blog: rookmelders, bibliotheek, landbouwvoertuig, energie en PostNL. De relevante zaken op dit moment. Doe er uw voordeel mee.

Rookmelders

Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.

België (2017): Gered uit de vlammen – Brandpreventie.

De tragische brand in de Brusselse Innovation, 50 jaar geleden in 1967, was het begin van de maatregelen rond brandpreventie in België. Vijf postzegels vormen een kleine handleiding om brand te voorkomen. In het velletje: Brandsproeier, brandblusser, rookmelder, noodhamer, hydrant. Vel met aan één hoek een verbrand papiereffect.

Meer info:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veranderingen/vraag-en-antwoord/hoeveel-rookmelders-moet-ik-in-mijn-huis-hebben

https://www.rookmelders.nl/

https://brandwondenstichting.nl/rookmelders/

 

Bibliotheek

Sinds 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Dit geldt voor zowel de fysieke als de online bibliotheek. Deze aanpassing van de wet voor openbare bibliotheken helpt bij stimuleren van lezen onder jongeren.

Nederland (1980): Kinderpostzegels – kind en boeken.

Nederlandse kinderen kunnen steeds minder goed lezen. Ook vinden ze lezen minder leuk. De overheid steunt verschillende programma’s om dit te verbeteren, bijvoorbeeld met Kunst van Lezen en het Leesoffensief. Het is belangrijk dat kinderen voor hun plezier lezen. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen namelijk meer. Daardoor hebben ze een grotere kans op een betere leesvaardigheid dan kinderen die lezen niet leuk vinden. Er zijn in Nederland verschillende organisaties die zorgen dat kinderen lezen leuker vinden en dat ze meer lezen. De Rijksoverheid geeft subsidie aan een aantal organisaties die dit doen.

Nederland (1980): Kinderpostzegels – kind en boeken (vel).

Stichting Lezen is een van de organisaties die in opdracht van de Rijksoverheid zorgt dat kinderen meer lezen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken waarom lezen belangrijk is. En hoe je ervoor zorgt dat kinderen lezen leuk vinden. Stichting Lezen geeft scholen en bibliotheken tips over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat kinderen lezen leuk vinden. Op dit moment zijn er nog kinderen die met een leesachterstand van school gaan. De overheid wil dat in 2025 alle kinderen goed kunnen lezen wanneer ze van school gaan. Daarom werken organisaties samen om te zorgen dat kinderen meer lezen. En om te zorgen dat ouders hun kinderen voorlezen. Deze samenwerking heet de Leescoalitie.

Meer info:

Stichting Lezen: https://www.lezen.nl/

Leescoalitie: http://leescoalitie.nl/

 

Boete voor landbouwvoertuig zonder kenteken

Sinds 1 juli 2022 heeft u een aantoonbaar kentekenbewijs nodig als u met een (land)bouwvoertuig op de openbare weg rijdt. Als u die niet heeft, kunt u een boete krijgen. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om nieuwe (land)bouwvoertuigen te registreren. Sinds 1 januari 2022 geldt de registratieplicht ook voor bestaande voertuigen. Denk aan de tractor / trekker!

 

 

 

 

 

 

 

Meer info:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veranderingen/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-landbouwvoertuig-registreren

 

BTW op energie omlaag

Sinds 1 juli 2022 verlaagt de overheid het de btw op energie. U betaalt daardoor over gas, energie en stadsverwarming 9% btw in plaats van 21%.

Nederland (1974): Groningen aardgasleverancier van Europa. Energie 1974.

Voor energie die wordt geleverd in de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022, geldt tijdelijk het 9%-tarief. Dit verlaagde tarief geldt in deze periode voor:

  • aardgas dat via een aardgasnet wordt geleverd of een soortgelijk systeem. Het aardgassysteem moet op het grondgebied van de Europese Unie liggen
  • stadsverwarming die via een warmtenet wordt geleverd
  • elektriciteit die wordt geleverd via het elektriciteitsnet

De netbeheerkosten hiervoor worden in de periode 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 ook belast met 9% btw. Met netwerkbeheerskosten bedoelen we bijvoorbeeld kosten voor transport en de aansluiting op het net of het systeem.

Het btw-tarief van 21% blijft gelden voor:

  • aardgas, stadsverwarming of elektriciteit die niet via een net of systeem voor aardgas, warmte of elektriciteit wordt geleverd
  • andere energie dan genoemd in de 1e opsomming

(Bron: Belastingdienst)

 

Niet thuis als je pakket is bezorgd

Begin juni 2022 kregen alle inwoners op hun huisadres een belangrijke brief van PostNL. In de brief werd dringend verzocht om een account te openen bij PostNL. Dat kan via postnl.nl/account-aanmaken. Als je niet thuis bent, wordt normaal gesproken een briefje in je brievenbus achtergelaten. In die brief staat waar je het pakket kan ophalen bijvoorbeeld bij je buren of bij een PostNL-ophaalpunt. PostNL stopt met het papier. Wie nu niet thuis is krijgt een email (via account PostNL aanmaken). PostNL schrapt de papieren berichten omdat het 70.000 kilo papier bespaart. Dat komt overeen met circa 206 esdoornbomen. Daarnaast gebruiken zo’n zeven miljoen mensen al de PostNL-app, waarbij de locatie van het pakket getraceerd kan worden. Deze maatregel wordt sowieso ingevoerd voor pakketten, die via internet bij webwinkels zijn besteld.

 

 

 

 

 

 

Intussen hebben ouderenbonden KBO-PCOB en ANBO verbaasd gereageerd op deze maatregelen. Ook de directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft zich gemengd in de discussie via een open brief in Trouw (18 juni) met de veelzeggende titel: ‘PostNL geeft niet thuis en creëert nieuwe digitale kloof’. Inmiddels heeft PostNL gereageerd en aangegeven dat de briefjes blijven bestaan als er geen account wordt aangemaakt bij PostNL. Voor de volledige reactie van PostNL, zie de link van het tv-programma Kassa (BNNVARA):

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/pakket-gemist-postnl-stopt-toch-niet-met-niet-thuis-briefje

 

Meer info:

Alle wijzigingen per 1 juli 2022:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veranderingen/veranderingen-1-juli-2022

Archief blogs: https://www.postzegelblog.nl/author/randy-koo/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Kinderpostzegels LandbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)