Hemelvaartsdag op 18 mei 2023 - Postzegelblog

Hemelvaartsdag op 18 mei 2023

0

Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest). In 2023 valt Hemelvaart op donderdag 18 mei.

Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag of ’s Heren Hemelvaart (Latijn: Ascensio Domini) wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn Vader in de hemel, negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood. De viering is onderdeel van de paascyclus en daarin telt Hemelvaartsdag als de veertigste paasdag.

Ascension (1979): Ascension Day.

Zoals er veertig dagen zitten tussen Aswoensdag en Pasen, zo zitten er ook veertig dagen tussen Jezus’ herrijzenis met Pasen en Hemelvaartsdag, toen hij zich volgens de bijbel voor het laatst aan zijn volgelingen toonde. In religieuze kringen wordt dit meestal alleen met een kerkdienst gevierd.

 

Rafaël en Hemelvaart

De Transfiguratie is een tempera schilderij op hout (410×279 cm) van Raphael, daterend uit 1518 – 1520 en bewaard in het Vaticaan Pinacoteca. Er is een mozaïekreproductie ervan in de Sint-Pietersbasiliek. Het is een van de laatste werken van Rafaël (Sanzio) voordat hij stierf, het onderste deel is voltooid door Giulio Romano.

De hemelvaart van Jezus, geschilderd door de beroemde Italiaanse kunstenaar Rafaël (in de periode 1518-1520). Bron: Wikipedia.

Grenada heeft in 1976 een serie uitgegeven met als thema ‘Easter’. Wellicht bekend onder verzamelaars.

Grenada (1976): Easter met 75c Hemelvaart als onderdeel van het schilderij van Rafaël.

 

 

Feestdag

De oudst bekende viering van Hemelvaartsdag is uit de vierde eeuw, opgetekend door de kerkhistoricus Eusebius. In de loop der tijd kreeg de feestdag steeds meer gewicht, waardoor het een algemene feestdag werd. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, negenendertig dagen na Pasen (de veertigste paasdag) en tien dagen vóór Pinksteren. De Paas- en Pinksterdatum worden bepaald aan de hand van de maankalender en vallen daardoor ieder jaar op een andere dag.

Dominica (2010): Chinese Lunar Calendar – 3Oth Anniversary Zodiac Animals stamps.

Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In de volgende Europese landen is Hemelvaartsdag op donderdag een officiële feestdag: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland. In Portugal wordt deze dag in de volksmond Quinta-Feira da Ascensão (Hemelvaartsdonderdag) genoemd in plaats van de officiële benaming: A Festa da Ascensão (het feest van de Hemelvaart).

Maximumkaart Kinderzegels (1961): Pinksteren.

In landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië en Polen), waar de Katholieke Kerk minder invloed had op de kalender met de feestdagen, viert men de Hemelvaart op de zondag na de Hemelvaart. Dat is zeven dagen voor Pinksteren. In de Orthodoxe Kerk wordt Hemelvaartsdag een week later gevierd, dus op de zondag daarna. Binnen de verschillende protestante kerken wordt de Hemelvaartsdag vaak op dezelfde dag als de Katholieke Kerk gevierd, maar enkele kerken doen het ook de zondag erna. De paaskaars blijft gedurende heel de paastijd tot en met het hoogfeest van Pinksteren branden bij elke liturgische viering. Hierdoor wordt sterker de eenheid van heel de paastijd benadrukt. De diepste betekenis van het Hemelvaartsfeest is dezelfde als deze van het verrijzenisfeest. Christus’ hemelvaart is geen afscheid: het is het feest van zijn blijvende aanwezigheid onder ons als de verheerlijkte Heer.

 

Nederland

Eind 20e eeuw kreeg deze dag steeds meer een commercieel karakter. Ambtenaren en veel andere werknemers hebben een verplichte vrije dag. Dauwtrappen is een traditioneel gebruik dat verbonden is met Hemelvaartsdag. Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term ‘dauwtrappen’ vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Nederland (2014): Vuurtoren Hoek van Holland Hoog.

In veel plaatsen worden jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd zoals het Breda Jazz Festival, Dauwpop in Hellendoorn, het Nederlands jongleerfestival en verschillende boekenmarkten, jaarmarkten en braderieën. In Hoek van Holland wordt het strandseizoen geopend. Een mega braderie met meer dan 150 kramen op de grote parkeerplaats en kinderattracties. Alle strandtenten zijn natuurlijk geopend voor een hapje en een drankje op hun gezellige terrassen. Vanaf 12 uur barst het feest pas echt los met diverse artiesten en dj’s. Villa on the Beach en Beach Club Royal hebben een te gekke line up van bekende artiesten. De laatste jaren trok de opening minstens 100.000 bezoekers.

 

België

In Brugge vindt jaarlijks op Hemelvaartsdag de Heilig-Bloedprocessie plaats. De Heilig Bloedprocessie is een jaarlijkse processie rond de reliek van het Heilig Bloed. Sinds 2009 staat de processie ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel werelderfgoed van de UNESCO.

België (1983): Heilig Bloedprocessie Brugge.

In Ieper wordt jaarlijks de 100 km van Ieper in het Hemelvaartsweekend gehouden, een drie-daagse wandeltocht.

 

Elders

In veel landen is Hemelvaartsdag een officiële vrije dag o.a. in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland (Christi Himmelfahrt, tevens Vatertag), Frankrijk (Jour de l’Ascension), Zwitserland (Auffahrt), Oostenrijk en Denemarken.

 

Meer info:

Heilig Bloedprocessie Brugge: https://www.bloedprocessiebrugge.be/

Ascension Island – Hemelvaart eiland:

https://www.postzegelblog.nl/2022/05/27/ascension-hemelvaart-eiland/

100 km van Ieper: https://www.100km.be/nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België China Volksrepubliek China vóór 1949 ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)