FIFA World Cup 2022 Qatar: de finale tussen Argentinië en Frankrijk - Postzegelblog

FIFA World Cup 2022 Qatar: de finale tussen Argentinië en Frankrijk

0

Zondag 18 december 2022 om 16:00 uur spelen Argentinië en Frankrijk om de 1e en 2e plek van het WK Voetbal van 2022 in Qatar. Frankrijk kan geschiedenis schrijven door twee keer achter elkaar wereldkampioen te worden. Dat is eerder gelukt door Italië (1934 en 1938) en Brazilië (1958 en 1962). Acht verschillende landen zijn ooit wereldkampioen geweest. Brazilië heeft de meeste wereldtitels: 5x. Wat zijn de filatelistische verschillen tussen Argentinië en Frankrijk?

Samenvatting WK Voetbal Qatar

Er is veel over geschreven in diverse (sociale) media over dit WK Voetbal in Qatar. Maar in feite is het simpel als we alleen focussen op de sport. Er is een veld, meestal groen. Het veld is begrensd door witte lijnen. Er zijn 22 spelers, 1 scheidsrechter en 2 grensrechters. 25 mensen lopen achter de bal.

Het WK Voetbal 2022 werd gespeeld door 32 landen en startte op 20 november 2022. De laatste wedstrijd (de finale) wordt op 18 december 2022 gespeeld. Een zeer compact WK met geringe reisafstanden tussen de stadions en tussen de hotels en de stadions. Het was zelfs mogelijk elke dag van de groepsfase twee wedstrijden live te volgen in de stadions. Tussen de acht stadions rijden splinternieuwe metro’s en bussen.

Cyprus (2022): WK Voetbal Qatar.

In de eerste blog over dit WK van 18 november jl., heb ik uitgebreid geschreven over de historie van dit WK. Maar hebben de 32 landen die meedoen wel WK-zegels uitgegeven? Ik ben enthousiast over de uitgiften van Cyprus en Turks-Cyprus beiden in de kleuren van de vlag van Qatar. Alle objecten die te maken hebben met het WK staat op de zegels van Turks-Cyprus: wereldbeker, vlag, wedstrijdbal, logo WK Qatar, mascotte, stadion en speler. Alles wat je nodig hebt voor het WK.

Turks-Cyprus (2022): WK Voetbal Qatar.

Als de groepsfase is afgerond en de knock-out wedstrijden dan blijft alleen de finale over. Er kunnen 88.966 toeschouwers in het Lusailstadion. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal zullen tien wedstrijden in dit stadion gespeeld worden. Zes groepswedstrijden en vier wedstrijden in knock-outfase van het toernooi. Op 18 december 2022 zal in dit stadion de finale plaatsvinden. Wanneer het wereldkampioenschap voetbal afgelopen is, zal het stadion in capaciteit worden teruggebracht. Ook zal het voor veel andere dingen gebruikt gaan worden. Onder andere scholen, cafés, sportfaciliteiten en een winkelcentrum.

Bangladesh (2022): WK Voetbal Qatar met Lusailstadion.

Wellicht heeft Argentinië voordeel met het spelen in dit stadion, want in totaal speelden ze al 4x op deze grasmat.

 

Frankrijk

Het Frans voetbalelftal (Frans: Équipe de France de football) is een team van voetballers dat Frankrijk vertegenwoordigt in internationale wedstrijden en competities. De bijnaam is Les Bleus (De Blauwen). Het team werd tweemaal wereldkampioen, tweemaal Europees kampioen, won tweemaal de FIFA Confederations Cup, won eenmaal UEFA Nations League en won eenmaal goud op de Olympische Spelen. Het Frans voetbalelftal is hiermee de enige ploeg die alle officiële toernooien, georganiseerd door de UEFA, de FIFA en het IOC, minstens een keer wist te winnen.

Frankrijk (2018): Wereldkampioen Frankrijk in 2018.

Les Bleus boekten in de jaren tachtig van de 20e eeuw successen door op het WK 1982 en WK 1986 de halve finale te halen. Tussendoor werd het EK 1984 gewonnen. Bekende spelers uit deze tijd waren Michel Platini en Jean Tigana.

Frankrijk (1998): Wereldkampioen Frankrijk in 1998.

In 1998 werd Frankrijk in eigen huis wereldkampioen voetbal door in de finale titelhouder Brazilië met 3-0 te kloppen. Sterspeler Zinédine Zidane scoorde twee keer in die wedstrijd. Twee jaar later werd het EK 2000 gewonnen ten koste van Italië. In 2006 haalde Frankrijk weer de finale van het WK maar verloor deze van Italië. In 2016 haalde Frankrijk in eigen huis de finale van het EK, na verlenging werd met 0-1 verloren van Portugal. Tijdens het WK van 2018 won Frankrijk van Kroatië met 4-2 en werd zo voor de tweede keer wereldkampioen. Het is de 16e keer dat Frankrijk meedoet met het WK. Frankrijk staat op de FIFA-ranglijst op de 4e plaats.

Qatar (2022): Groep C en groep D (Frankrijk, Australië, Denemarken, Tunesië).

Tijdens deze WK won Frankrijk na de groepsfase van Polen (3 – 1), Engeland (1 – 2), Marokko (2 – 0) en bereikte de finale.

 

Argentinië

Het Argentijns voetbalelftal is een team van voetballers dat Argentinië vertegenwoordigt in internationale wedstrijden en competities. Het land werd tweemaal wereldkampioen, won vijftien keer de Copa América, eenmaal de Confederations Cup en tweemaal goud op de Olympische Spelen. Het heeft een grote rivaliteit met buurland Uruguay. De interlands tussen deze twee landen zijn de vaakst gespeelde van alle interlands tussen FIFA-leden.

Qatar (2022): Groep C (Argentinië, Saudi-Arabië, Mexico, Polen) en groep D.

Het is de 18e keer dat Argentinië meedoet met het WK. Argentinië staat op de FIFA-ranglijst op de 3e plaats. Argentinië is twee keer wereldkampioen geweest in 1978 (finale tegen Nederland) en in 1986.

Argentinië (1978): Argentinië wereldkampioen voetbal 1978.

 

Argentinië (1986): Argentinië wereldkampioen voetbal 1986.

Tijdens deze WK won Argentinië na de groepsfase van Australië (2 – 1), Nederland (2 – 2, wns), Kroatië (3 – 0) en bereikte de finale.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bangladesh Cyprus Frankrijk Turks Cyprus Zwitserland VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)