Heinrich von Stephan - Postzegelblog

Heinrich von Stephan

0

Een van de grondleggers van de Wereld Post Unie of Wereldpostvereniging, de UPU, was Heinrich von Stephan. Hij werd op 7 januari 1831 geboren in Stolp, het huidige Słupsk aan de kust van Polen, eens in het koninkrijk Pruisen. Hij werd directeur-generaal van de postdienst van het Duitse Rijk.

Maar voor het zover was een kleine terugblik op zijn postale carrière. Hij begon in dienst bij de Pruisische Post als klerk in 1849. Langzaam klom hij op in zijn postale loopbaan en in 1866 kreeg hij de opdracht om de postdienst te reorganiseren.

Tot dan was de postdienst vooral in handen van de welgestelde adellijke familie Thurn und Taxis die al een postdienst hadden vanaf de 16de eeuw.In 1870 werd Von Stephan directeur van de gereorganiseerde postdienst van de Noord-Duitse Bond die uitgroeide tot het Duitse Keizerrijk. Hij voegde de 17 onafhankelijke Duitse Staten samen tot één postaal gebied. Daarvóór hadden die staten zelf tarieven voor de postdiensten vastgesteld die soms aanmerkelijk met elkaar verschilden. Een brief sturen van de ene naar het andere staat die soms wel drie of vier andere staten moest passeren, was erg ingewikkeld en het tarief moeilijk te berekenen. De hervorming van de postdienst voor het gehele rijk maakte dit veel eenvoudiger. Von Stephan introduceerde de briefkaart die al snel gemeengoed werd gedurende de Frans-Duitse oorlog die plaatsvond in 1870 en 1871.

Op 9 oktober 1874 vond te Bern een internationaal postcongres plaats en onder zijn leiding werd de Wereldpostvereniging, de Union Postale Universelle (UPU) opgericht.

De belangrijkste bepalingen die in het verdrag werden vastgelegd waren:
– Er zou een eenvormig tarief per gewichtsklasse moeten worden vastgesteld voor de verzending van een brief over de gehele wereld (van 0-20 gram enzovoorts);
– Buitenlandse en binnenlandse poststukken zouden een gelijke behandeling moeten krijgen van de nationale postdiensten;
– Elk land zou al het geld moeten kunnen behouden dat het voor internationale postverzending heeft ontvangen (verkoop van postzegels voor bestemmingen naar het buitenland).

De Duitse postdiensten hebben voor en na de Tweede Wereldoorlog een vrij groot aantal postzegels uitgegeven ter ere van Heinrich von Stephan. Vooral vanwege zijn verdienste door de oprichting van de Wereldpostvereniging.

Een van de mooiste voorbeelden is de postzegel waarop hij is afgebeeld met daarbij het hoofdpostkantoor te Berlijn, het Generalpostamt, en het gebouw te Bern, het Ständehaus, waarin de UPU werd opgericht.

Von Stephan werd in 1885 in de adelstand verheven en overleed op 8 april 1897 te Berlijn.

Ter gelegenheid van zijn 100ste sterfdag in 1997 werd een blokje met 10 postzegels uitgegeven waarop naast zijn portret een postboot, een telefoonapparaat, het hoofdpostkantoor van Berlijn, een briefkaart ook zijn handtekening voorkomt op het document dat de oprichting van de Wereldpostvereniging bezegelde. Zijn handtekening komt verder voor op de velrand van het blokje. Vele landen hebben postzegels uitgegeven met zijn portret. Een eerbetoon aan een man die de postdiensten over de gehele wereld zo veel als mogelijk was op één lijn heeft gebracht. Wij eren hem nog steeds met de jaarlijkse Dag van de Postzegel die meestal plaats vindt op de eerste zondag na 9 oktober.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Polen Duitse rijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)