Referendum in Schleswig in 1920 - Postzegelblog

Referendum in Schleswig in 1920

3

Na de Tweede Duits-Deense oorlog van 1864 werd Schleswig een deel van de Duitse Bond als provincie van Pruisen. De groothertogdommen Schleswig, Holstein en Lauenburg bestonden toen formeel niet meer. Denemarken erkende deze gang van zaken niet maar kon er niets tegenin brengen en erkende uiteindelijk in 1907 de toen vastgestelde grenzen tussen Duitsland en Denemarken.

Denemarken had niet deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. Maar toen Duitsland de oorlog had verloren, maakte een delegatie van de Denen in 1919 toch deel uit van de onderhandelingen in Versailles. Daar werd besloten dat via een volksraadpleging bezien zou worden of het noordelijke gedeelte van Schleswig, dat vooral uit Deens sprekenden bestond, deel zou blijven uitmaken van Duitsland dan wel teruggegeven zou worden aan Denemarken.

Het gebied werd in twee delen gesplitst, een Zone I (Noord-Schleswig) en een Zone II (Midden-Schleswig). De noordelijke zone, Zone I, werd voornamelijk door Deens sprekenden bevolkt. Het omvatte de steden Hadersleben (Haderslev), Apenrade (Aabenraa), Sonderburg (Sønderborg), Tondern (Tønder, het noordelijke deel) en Flensburg (Flensborg, het noordelijke deel). Het zuidelijke deel, Zone II, was veel meer Duits georiënteerd. Het omvatte Tondern (het zuidelijke deel), Flensburg (het zuidelijke deel en de stad zelf) en Husum (noordelijke deel).

Vanaf 25 januari 1920 werd een serie van veertien postzegels uitgegeven met waarden in Duitse Pfennig en Mark.

De postzegels waren ontworpen door de Deen A. Carstens en in boekdruk gedrukt bij H.H. Thiele te Kopenhagen. De uitgifte van de zegels was op 10 januari 1920 bekendgemaakt door de voorzitter van de Internationale Commissie die toezicht hield op de volksraadpleging. De volksstemming in Zone II vond plaats op 14 maart 1920. De uitslag was 80% voor Duitsland en 20% voor Denemarken.

De volksstemming in Zone I vond eerder plaats op 10 februari 1920. De uitslag was 25% voor Duitsland en 75% voor Denemarken.

De Internationale Commissie liet voor dit gebied een nieuwe serie postzegels aanmaken met hetzelfde ontwerp als de eerste serie doch met een waardeaanduiding in Deense valuta, Øre en Kronen. Dit om aan te geven dat het gebied tot Denemarken ging behoren. De serie verscheen op 20 mei 1920.

Vanzelfsprekend zijn de meeste gebruikte zegels te vinden met stempelafdrukken van de grotere steden, zoals Flensburg. Maar ook kleinere steden kan men terugvinden, zoals Sonderburg. Bovenstaande voorbeelden uit Zone II.

Overigens bestaan vele zegels met afstempelingen op verzoek aangebracht. De serie in Pfennig en Marken werd ook nog van een opdruk C.I.S. voorzien in donkerblauwe kleur. De letters staan voor Commission Internationale Slesvig en was alleen bestemd voor de frankering van de correspondentie van de commissie zelf. De oplage van de waarden in Pfennig bedraagt 4.600 stuks, die in Marken slechts 2.100 stuks. Hiervan kan ik helaas geen voorbeeld van laten zien. De commissie vertrok uit Schleswig op 16 juni 1920.

De volksstemming had tot gevolg, en dat was ook de verachting geweest, dat het noordelijke deel van Schleswig overging naar Denemarken. De Deense postdienst gaf naar aanleiding van de ‘terugkeer’ van het voormalige Deense gebied een serie van drie postzegels uit met een afbeelding van Slot Kronborg, Slot Sonderborg en de domkerk in Roskilde.

Twee zegels werden opnieuw uitgegeven in gewijzigde kleuren. De 10 øre op 19 mei 1921 en de 40 øre op 25 november 1921. Het zuidelijke deel van Schleswig bleef bij Duitsland behoren. Daarmee waren de definitieve grenzen tussen Duitsland en Denemarken vastgesteld. Definitief?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Duitsland Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)