Duits-Chinese vriendschap in 1951 - Postzegelblog

Duits-Chinese vriendschap in 1951

3

Als negenjarige jongen die net was begonnen met het verzamelen van postzegels (mijn vader verzamelde al veel langer) kreeg ik voor mijn verjaardag enkele series postzegels die in 1951 waren uitgegeven door de Duitse Democratische Republiek. De series waren gekocht (ik was er bij) in een postzegelwinkel in de Passage in Breda waarbij een aardige mevrouw ons de keuze liet.

Op dat moment had ik al meer zegels van Duitsland uitgegeven door de Duitse Bundespost maar nog niet van de DDR. Het werd het begin van een verzameling die ik doorzette tot en met 1958. Ik ben toen gestopt vanwege de zogenoemde ‘Sperrwerte’ die bij vrijwel elke serie werden toegevoegd vanaf 1955.

Deze zegels werden in relatief kleine oplagen gedrukt en waren niet bestemd voor de binnenlandse postklanten voor frankeerdoeleinden maar voor buitenlandse verzamelaars die daarvoor aardig in de buidel moesten tasten. Bovenstaand enkele voorbeelden. Ik hoorde dat verhaal toen van mijn vader. Vermoedelijk zijn toen meer verzamelaars gestopt met het kopen van de zegels van de DDR.

Maar terug naar de serie van drie zegels uitgegeven op 27 juni 1951. Het door de troepen van de Sovjet Unie bezette deel van Duitsland was snel onder de invloed van de Russische politiek. En daarbij behoorde het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met gelijkgestemde landen. Een van die landen was China. De Volksrepubliek China was direct bij het ontstaan door de regering van de DDR erkend als zelfstandig land. Daardoor werden vertegenwoordigers van de beide regeringen uitgenodigd de twee landen te bezoeken en politieke en economische overeenkomsten aan te gaan.

Ter gelegenheid van de zogenoemde ‘Maand van de Duits-Chinese vriendschap’ werd een serie van drie postzegels uitgegeven, waarvan twee met een afbeelding van de Chinese communistische leider Mao-Tse-tung.

De zegels werden gedrukt op postzegelpapier met watermerk ‘kruisbloemen’. Ze waren ontworpen door Gerhard Martens en werden in offset gedrukt door ‘Deutsche Wertpapier-Druckerei VEB’ te Leipzig. De oplage was 1 miljoen series. Ik vind het nog altijd jammer dat de postdienst van de DDR toen begonnen is met de Sperrwerte. Heeft u ook postzegels van de DDR verzameld en bent u toen ook daarmee gestopt?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch China Volksrepubliek China vóór 1949 DDR Duitsland Sovjet UnieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • philip levert op 30 juli 2015 om 11:58

  Ja Cees, ik heb DDR verzameld tot ca 1985. Vele jaren zonder sperwaardes, wel altijd gestempeld want ik wilde de DDR-post laten werken voor hun geld.
  Sperwaardes en verdere manco’s aangekocht na 1990, de verwijning van de DDR en de ineenstorting van de prijzen. Waarom de vriendschap-met-China zo’n hoge catalogusprijs had en heeft is me onbekend. Chinese aankopen?

 • Cees op 30 juli 2015 om 13:53

  Philip, de oplage was één miljoen series, bepaald niet gering. Op eBay zie ik nogal wat serie aangeboden, gestempeld tussen 20 en 50 euro. Postfris inderdaad hoge tot zeer hoge prijzen! Maar probeer eens een naar tarief correct gefrankeerd poststuk te vinden met deze zegels. Bijna onvindbaar en als er eentje wordt aangeboden betaal je de hoofdprijs! Maar ook andere series uit dat jaar scoren relatief vrij hoog. Het waarom is me ook niet helemaal duidelijk. Goede vraag!

 • Lars op 30 juli 2015 om 22:08

  Bij de eerste jaren van de BRD precies hetzelfde met hoge catalogusprijzen. De oplagen waren in de beginjaren van de BRD en DDR wel lager, meestal variërend van 1 tot 5 miljoen. Een oplage van 1 miljoen is voor Duitse begrippen zeer laag gezien het aantal inwoners.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)