De postzegels van Faroer in 1988 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1988

0

De wereldtentoonstelling Hafnia 87 in Kopenhagen was voorbij en werd door vele postzegelverzamelaars bezocht. Overigens is Hafnia de Latijnse naam voor Kopenhagen maar ook voor een chemisch element en voor een bacterie. De postdienst van de Faroer ging weer verder met het uitgifteprogramma waarbij voor 1988 geen blokje of postzegelboekje op het programma stond.

 

 

Als eerste uitgifte werd op 8 februari 1988 een serie van vier postzegels met afbeeldingen van bloemen verkrijgbaar gesteld. De postzegels waren ontworpen door de inmiddels zeer bekend geworden ontwerper Bárdur Jákupsson. Op de eerste postzegel was een madeliefje afgebeeld, een zeer veel voorkomend plantje. Op de tweede een veel zeldzamere plant, de gevlekte orchis.

 

De tormentil is afgebeeld op de derde zegel. Deze plant komt vooral voor in moerasachtige gebieden zoals bij de meertjes op de eilanden. Op de vierde postzegel het gewoon vetblad. Beide laatste planten worden ook wel medicinale planten genoemd omdat ze ook in de geneeskunde zijn beschreven.

 

De Europapostzegels stonden in het teken van transport en communicatie. De twee postzegels werden uitgegeven op 11 april 1988 en ontworpen door Bárdur Jákupsson. Op de postzegel van 300 øre verbeelde hij een satelliet en een schotelantenne en op de tweede het vervoer per schip en de bedrijvigheid in het havengebied. In tegenstelling tot de vele andere postzegels die zijn ontworpen door Bárdur Jákupsson is zijn naam niet op de Europazegels vermeld.

 

Vier portretten van auteurs werden afgebeeld op een serie postzegels uitgegeven op 6 juni 1988. Waarschijnlijk heeft graveur Czes?aw S?ania de ontwerpen vervaardigd aan de hand van afbeeldingen en gegraveerd. Op de eerste postzegel is Jørgen-Frantz Jacobsen afgebeeld. Hij werd in de Faroer en in de andere Scandinavische landen bekend door zijn liefdesroman ‘Barbara’ dat in het Deens was geschreven. Hij was geboren op 29 november 1900 te Thorshavn en overleden op 24 maart 1938 in Vejlefjord, Denemarken. De tweede postzegel toont Christian Matras, een dichter, geboren op 7 december 1900 te Vidareidi en overleden op 16 oktober 1988 te Thorshavn. Hij heeft de uitgifte van ‘zijn’ postzegel nog meegemaakt. Hij werd hoofd van de afdeling Talen van de Universiteit van Thorshavn waar hij de oorspronkelijke taal van de Faroer analyseerde en beschreef.

 

William Heinesen was geboren op 15 januari 1900 en overleed op 12 maart 1991 te Thorshavn. Hij was schrijver, dichter, beeldhouwer, kunstschilder en componist. Hij promootte de oorspronkelijke taal op de Faroer eilanden zodat deze taal naast het Deens op de scholen werd ingevoerd. Hij schreef ook enkele kinderboeken en romans. Hedin Brú werd op 17 augustus 1901 geboren in Skálavik en overleed op 18 mei 1987 in Thorshavn. Hij is het meest bekend vanwege zijn boek ‘De oude man en zijn zonen’ uit 1940. De naam Hedin Brú was eigenlijk een schuilnaam, want hij heette oorspronkelijk Hans Jakob Jacobsen. Ook hij was een grote promotor van de oorspronkelijke taal van de Faroer.

 

Het officiële begin van de Nationale Beweging op de Faroer eilanden begon op tweede kerstdag in het jaar 1888. In een aankondiging in de enige krant die op de eilanden uitkwam van 22 december 1888 werd de bevolking opgeroepen om op tweede kerstdag om drie uur naar het Parlementsgebouw te komen om daar de tradities en de oorspronkelijke taal te verdedigen. De aankondiging was ondertekend door negen prominente personen. Ondanks een zware storm was de opkomst groot en de menigte verzamelde zich in en bij het gebouw waar patriottische liederen werden gezongen, gedichten voorgedragen en redevoeringen werden gehouden. Op de eerste postzegel is de aankondiging afgebeeld met de ondertekenaars. De tweede postzegel laat een schets zien vervaardigd door William Heinesen van een bijeenkomst in Reynsmúlalág in 1908 en de derde het eerste vers van het gedicht van Jóannes Patursson.

 

De ruïnes van de kathedraal van Kirkebø of Kirkjubøur zijn afgebeeld op een serie postzegels uitgegeven op 17 oktober 1988. Met de bouw van de Sint Magnus Kathedraal werd in de 13de eeuw begonnen. Opdrachtgever was Bisschop Erlendur maar de kerk is nimmer voltooid. Op de muren is nooit een dak aangebracht zodat de weersinvloeden vrij spel hadden. Het is het grootste middeleeuwse gebouw op de Faroer eilanden.

Met restauratiewerken is men pas begonnen in 1997, dus lang nadat de serie postzegels was verschenen. De regen en zoute lucht zorgden er voor dat de mortel waarmee de stenen waren gemetseld oploste. Opvallend zijn de gotische bogen die een indruk geven hoe het eruit zou zien in voltooide staat. Op een binnenmuur is een stenen afbeelding aangebracht van de kruisiging.

De kathedraal werd in Kirkebø neergezet omdat dit toen de belangrijkste plaats was van de Faroer eilanden. Maar door de betere ligging van de haven van Thorshavn werd dit de hoofdstad. Het is wel verbazingwekkend dat de kerk zo ver gevorderd is in zo’n kleine gemeenschap die het dorp toen vormde. De kerkbanken die bestemd waren voor de kathedraal zijn nu te zien in het Museum van Thorshavn.

De postzegels ontworpen door Ole Wich werden gegraveerd door Czes?aw S?ania maar wie het schaap en het lammetje op de postzegel van 270 øre heeft toegevoegd is mij niet bekend, maar het is wel grappig.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch FaroerNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)