Wereldpostdag 9 oktober 2022: Post for Planet - Postzegelblog

Wereldpostdag 9 oktober 2022: Post for Planet

1

Op 9 oktober 1874 werd in de Zwitserse hoofdstad Bern de Wereld Post Unie (UPU) opgericht, waarbij ongeveer 150 landelijke postbedrijven zijn aangesloten. PostNL (toen PTT) werd UPU-lid op 1 juli 1875. Op het UPU congres van 1969 in Tokio werd besloten, dat 9 oktober in het vervolg de World Post Day / Wereldpostdag zou zijn, om de wereld bewust te maken van de rol van de postale sector in de maatschappij en de sociale en economische ontwikkeling van landen. Heeft u ook UPU zegels in uw collectie?

Wereldpostunie

De Wereldpostunie (ook: Wereldpostvereniging, Frans: Union Postale Universelle (UPU)) is een internationale organisatie die de verschillende postovergangen tussen lidstaten controleert. De Wereldpostunie is dan ook verantwoordelijk voor het wereldvertakte postnetwerk. Elke lidstaat gaat dan ook akkoord met de regels voor het internationaal postverkeer. Het is de op een na oudste nog bestaande internationale organisatie, na de Internationale Telecommunicatie Unie, en is formeel een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.

Roemenië (1974): 100 jaar UPU (1874 – 1974)

De Wereldpostunie is in 1874 opgericht met het Verdrag van Bern en werd in 1948 een gespecialiseerde organisatie van de VN. De UPU speelt een voorname rol in het constant optimaliseren van postdiensten. De hoofddoelen van de UPU zijn:

 • de promotie van het mondiale postverkeer,
 • toename van het aantal verwerkte poststukken door te voorzien in moderne producten en diensten,
 • een hoge servicekwaliteit voor de consument.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haar kerntaak bestaat uit het bevorderen en ontwikkelen van de communicatie tussen alle volkeren van de wereld. De hoogste autoriteit van de UPU is het Wereldpostcongres. Het komt om de vier jaar samen.

 

Geschiedenis

Voordat de Wereldpostunie werd opgericht moest een land een apart postverdrag hebben met elk land waarnaar het post zou willen sturen of waarvan het zou willen ontvangen. De Verenigde Staten organiseerden een internationaal postcongres in 1863. De Pruisische minister van post Heinrich von Stephan richtte hierna in 1874 de Wereldpostunie op met het organiseren van het Verdrag van Bern. De aanvankelijke naam van de organisatie was Generale Postunie. In 1878 werd de naam veranderd in Wereldpostunie.

Deutsche Post (1949): Standbeeld Heinrich von Stephan (2 zegels uit serie van 7 zegels).

De Wereldpostunie regelde dat

 1.  elke lidstaat volgens een vaste verdeelsleutel zou bijdragen aan het bestuursapparaat van de Postunie.
 2. internationale en nationale post gelijk behandeld zou worden, en
 3. elk land al het geld voor internationale post houdt.

Deutsche Post (1947): 50 jahre todestag von Heinrich von Stephan.

Een van de belangrijkste resultaten van de unie was het wegvallen van de noodzaak om verschillende postzegels op de brief te plakken. Vóór de oprichting van de unie was het namelijk vereist dat de brief werd voorzien van een postzegel voor elk land waar de brief door ging. De Wereldpostunie aanvaardde de postzegels van de lidstaten voor de gehele internationale route.

Duitsland (1997): 100 jahre todestag von Heinrich von Stephan.

In 1969 introduceerde de Wereldpostunie een nieuw betalingssysteem, waardoor elk land een bepaalde som aan de organisatie moest doneren die in overeenstemming stond met de hoeveelheid verstuurde post. Dit had echter een invloed op de kostprijs van het bezorgen van dag-, week- en maandbladen en daarom werd nog een nieuw systeem geïntroduceerd in 1991. Dit nieuwe systeem zorgde ervoor dat enkel landen die minstens 150 ton post per jaar ontvangen meer moesten betalen. De andere lidstaten bleven hun gelijke som betalen. De Verenigde Staten hebben echter een aparte overeenkomst met dertien Europese landen, waardoor de prijs van de post per stuk en nog eens per kilogram wordt berekend. Het land heeft een soortgelijke overeenkomst met Canada.

 

Wereldpostcongres

Op 9 augustus 2021 heeft de posterijen van Ivoorkust een speciale serie postzegels uitgegeven ter herdenking van het 27e UPU-congres, dat plaatsvond van 9 tot 27 augustus 2021 in Abidjan, Ivoorkust.

 

 

 

 

 

De afbeeldingen in de postzegel drukken een aantal symbolen uit, namelijk:

 • De voorstelling van religieuze gebouwen, een beeld dat de seculariteit van Ivoorkust oproept;
 • De vele culturele uitingen van het ene gebied naar het andere, een teken dat Ivoorkust een cultureel depot blijft;
 • De historische positionering van het congres, die de basis vormt van de artistieke benadering van het logo;

De aanpak is gebaseerd op de vier belangrijke elementen en hun symboliek:

 • Afrika – De kaart van het Afrikaanse continent
 • Ivoorkust – De olifant en zijn slagtanden
 • De congreseditie – Het nummer 27
 • Het object van het congres (de postdienst) – De envelop

 

 

 

 

 

Elk symbool is gestileerd om een ​​sterke opwaartse dynamiek te geven aan het beeld van de vitaliteit die het congres wil geven aan deze sector en haar groeiambities. Zonder franje wordt het logo verkregen door de gestileerde grafische symbolen van deze vier elementen samen te voegen. De gebruikte fusiebenadering is een assemblage. Een futuristische montage die nog steeds de intuïtieve lezing van elk van de vier gestileerde samenstellende elementen mogelijk maakt. Het geheel is in een blauwe tint gehouden, om dichter bij de kleurcodes van de Wereldpostunie te komen. Abidjan is geschreven in oranje, de eerste kleur van de nationale vlag van Ivoorkust die wordt gehost. Het geheel was om deze set een fijne en dynamische stijl te geven voor de knipoog naar de snelheid van handelen die de digitalisering van postdiensten biedt.

 

Wereldpostdag

Op Wereldpostdag vieren we de cruciale bijdragen van postbodes om mensen over de hele wereld te verbinden met essentiële diensten die hun dagelijks leven verbeteren en de ontwikkeling van hun gemeenschappen stimuleren.

Ontwerp van UPU voor landen die Wereld Post Dag, 9 oktober 2022 zegel willen uitgeven. Daartoe heeft het Internationaal Bureau een speciale postzegel gecreëerd die beschikbaar is voor de UPU-lidstaten in het Engels, Frans, Spaans, Portugees, Russisch en Arabisch. Alleen in te vullen door de landen: landsnaam en waarde. Zie hieronder.

Met een wereldwijd netwerk en een mandaat voor universele dienstverlening om toegang voor iedereen te garanderen, is de postsector een belangrijke partner in onze inspanningen om de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling te verwezenlijken. Het thema van Wereldpostdag dit jaar – ‘Post for Planet’ – erkent de vele manieren waarop postdiensten schonere, groenere middelen vinden om dag in, dag uit onze deur te bereiken.

Cambodja (2022): World Post Day

‘Post for Planet’ is ook een oproep tot actie voor de postsector om zijn positie als verbinder tussen overheden, bedrijven en mensen te gebruiken om een ​​leidende rol te spelen in onze strijd tegen klimaatverandering. Door samen te werken met partners uit de logistieke, financiële en digitale wereld, hebben postdiensten de kracht om positieve acties in een groot aantal andere sectoren te stimuleren.

Fiji (2022): World Post Day

 

Meer info:

UPU: https://www.upu.int/en/Home

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aruba Cambodja Duitsland Nederlandse Antillen RoemeniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)