Uithangborden van pubs - Postzegelblog

Uithangborden van pubs

3

Toen op 12 augustus 2003 een serie van vijf postzegels uitgebracht werd door de Royal Mail werd ik, als stoomlocomotief liefhebber, meteen getroffen door de postzegel met een afbeelding van een uithangbord waarop zo’n locomotief was afgebeeld. Dit uithangbord moest ergens in het Britse Rijk te vinden zijn behorende bij een pub (kroeg) of een inn (herberg).

Uiteraard wilde ik weten waar ik het uithangbord kon vinden, maar de tekst in het postzegelmapje gaf geen uitsluitsel. Hierin stond alleen wie de maker was van het uithangbord, Andrew Davidson, grafisch ontwerper, en dat hij veel artistiek werk had verricht voor de John Smith’s Yorkshire Brewery. Toch wel een aanwijzing want de afbeelding leek erg veel op de ingang van het station van York. Na wat verder zoeken vond ik toch via internet het antwoord. Het was het uithangbord van het ‘Station Hotel’ dat vlak bij het spoorwegviaduct staat aan de Aldwarke Road, Parkgate, Zuid-Yorkshire. Via Street View is het hotel direct te vinden en het uithangbord is ook heel goed te zien.

Voor het uithangbord met een afbeelding van een zwarte zwaan werd de puzzel moeilijker. Het ontwerp ervan was van Stanley Chew die in Devon woonde aan de zuidkust van Engeland. Deze kunstenaar ontwierp meer dan 600 uithangborden voor pubs in de graafschappen Cornwall en Devon, meest voor de brouwerij Bass. Maar helaas was dit bord nergens te vinden, ook al was aangegeven, dat het in Falmouth moest zijn. Daar is wel een pub met de naam ‘Black Swan’ maar het uithangbord is blauw met enkele simpele zwarte vegen die een gestileerde zwaan moeten voorstellen.

De gekruiste sleutels was een uithangbord ontworpen door George Mackenney. Deze ontwerper had meer dan 6.000 uithangborden voor pubs vervaardigd! Maar waar deze was te vinden? Een speld in een hooiberg? Want er zijn vele tientallen pubs en inns het deze naam. Alleen hebben de uitgangborden vaak alleen de twee sleutels en niet de oude man die is afgebeeld. En na enig zoeken op internet kwam ik het bord tegen. Het bleek ‘The Cross Keys Pulloxhill Restaurant and Garden’ te zijn, gelegen tussen Milton Keynes en Stevenage ten zuiden van Bedford.

Dan de Mayflower. Het uithangbord was ontworpen door Ralph Gordon Ellis, een al wat oudere ontwerper die zo’n 250 uithangborden vervaardigde voor al lang verdwenen brouwerijen zoals Atkinson’s, Fremlin’s, Whatney en Whitbread. Ook hier geen aanwijzing welke pub dit bord sierde. Ook met deze naam bestaan vele tientallen pubs, allemaal met afbeeldingen van het beroemde zeilschip van de Pilgrim Fathers die in 1620 vanuit Plymouth naar Amerika voer. Wel vond ik een uithangbord dat leek op de afbeelding op de postzegel. Het was een pub in Londen, vlak langs de Thames in Rotherhite Street.

Als laatste ‘The Barley Sheaf’, de korenschoof. Het ontwerp was van de kunstenares Joy Cooper. Zij ontwierp diverse uithangborden voor de St Austell Brewery in Cornwall in de jaren ’40. En hier was ook de pub te vinden, in het dorpje Gorran aan de kust bij Gorran Haven!

Alleen het uithangbord was vervangen door een moderner exemplaar. De pub werd in 1837 gebouwd door een plaatselijke landbouwer, William Kendall, die wat wilde bijverdienen. De pub is nog steeds in eigendom van de oorspronkelijke familie en wordt nu beheerd door de landlord, de ‘great-great-great grandson’ van de oprichter, Tom Wright.

Om het verhaal af te maken nog de ‘officiële’ eerstedagenvelop. Op het eerste gezicht zou men niet zeggen dat de afbeeldingen op de postzegels te maken hadden met uithangborden van pubs. In Groot-Brittannië is het uithangbord ontstaan in de Middeleeuwen. Vele mensen konden niet lezen of schrijven maar uiteraard wel plaatjes herkennen. En daarom gingen de vele pubs zich onderscheiden door niet alleen de naam van de pub in letters weer te geven, maar ook met een afbeelding. Dit werd zelfs in een wet in 1393 vastgelegd tijdens de regering van Koning Richard II. Prachtig toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • J. van den Bosch op 8 december 2015 om 17:27

    Heerlijk speurwerk. En nu de volgende vakantie al die Pubs bezoeken en een pintje vatten! Wel foto’s maken voor een leuke thematische verzameling hierover, in de “open klasse”. Dit is levende filatelie.

  • Cees op 9 december 2015 om 10:39

    Voor een verzameling in de klasse ‘Open Filatelie’ (zo heet dat tegenwoordig) zijn meer dan alleen foto’s nodig. Bij een bezoek aan een pub kan men dan ook denken aan bierviltjes, doppen van bierflesjes en etiketten daarvan, een menukaart (vele pubs serveren heerlijke maaltijden) tot aan bartowels toe! Een mooie verzameling was te zien in mei van dit jaar in Londen van Vencel Ferant uit Slovenië met de geweldige titel: Lads, Let’s Grab a Pint! Een advies dat ik vaak heb opgevolgd tijdens onze vakanties in Engeland en Wales.

  • naomi op 17 mei 2017 om 13:32

    Heel bijzonder.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)