De zwanen van Abbotsbury - Postzegelblog

De zwanen van Abbotsbury

1

Waarschijnlijk door Benedictijner monniken is nabij hun abdij in het plaatsje Abbotsbury een beschutte baai gebruikt voor het houden van zwanen ten behoeve van consumptie. Ze begonnen met de zwanenhouderij rond het jaar 1040 en nu bestaat de ‘Swannery’ zoals deze plek wordt genoemd, nog altijd.

Tijdens een van onze vakanties hebben we Abbotsbury Swannery bezocht. We kennen in Nederland natuurlijk ook zwanen in paren en soms in groepen bij elkaar, maar we hadden nooit verwacht zoveel zwanen bij elkaar te zien. Abbotsbury is te vinden in het graafschap Dorset en de Swannery ligt aan de Fleet Lagoon die beschermd wordt door een strook kiezelstenen gevormd aan de kust door Chesil Beach. Het is een beschermde kolonie knobbel-zwanen bestaande uit ongeveer 150 paren met in totaal zo’n 600 vogels.

Ontwerper David Gentleman heeft een serie van vijf postzegels ontworpen die allemaal betrekking hebben op de zwanen van Abbotsbury ter gelegenheid van het 600-jarige bestaan van de Swannery in 1993. De geschreven geschiedenis van de Swannery gaat terug tot 1393. Op de postzegel van 18p is de knobbelzwaan prominent afgebeeld met op de achtergrond de kapel van de heilige Catharina van Alexandrië op een heuveltop.

De kapel stamt uit het einde van de 14de eeuw en werd gebouwd door de monniken van de nabijgelegen abdij. De kapel heeft de opheffing van de abdijen in 1539 overleefd, waarschijnlijk omdat het ook diende als baken voor de zeevaart. De kapel is mooi gerestaureerd en nu in beheer bij English Heritage die vele oude gebouwen en ruïnes onderhoudt.

Op de postzegel van 24p is een jonge zwaan afgebeeld met op de achtergrond een eendenkooi. Vroeger werden eendenkooien gebruikt om de zwanen te vangen om deze voor consumptie te gebruiken, maar tegenwoordig worden ze alleen gebruikt om jonge zwanen te lokken en dan te voorzien van een ring voor wetenschappelijke doeleinden. Niet alleen de eendenkooi wordt daarvoor gebruikt maar men gebruikt ook kano’s om de vogels te vangen en te ringen. Daarna worden de zwanen weer vrijgelaten.

De knobbelzwaan is een planteneter, vooral waterplanten en ook wel gras. Het water in de lagune van Abbotsbury is brak, omdat het in verbinding staat met de Lyme Bay. In de lagune groeien volop waterplanten die vele soorten watervogels aantrekken. Het is de grootste lagune in Europa met een lengte van 13 kilometer. Het is een beschermd natuurreservaat met ongeveer 300 soorten vogels.

De Swannery is open voor bezoekers die vanaf 1 april het terrein kunnen betreden en de zwanen van wel heel dichtbij kunnen bewonderen. Zelfs zwanen met hun jong in het nest. Ze zijn de vele bezoekers gewend. Kinderen mogen twee keer per dag helpen bij het voederen van de zwanen. Maar wel achter de afscheidingen blijven.

Een nest met eieren van de knobbelzwaan is afgebeeld op de postzegel van 33p met op de achtergrond de tiendenschuur die behoorde bij de abdij van de Benedictijnen. De tiendenschuur diende als opslagplaats voor de belasting in natura die pachters moesten betalen. De schuur bij Abbotsbury is de grootste ter wereld die bedekt is met een rieten dak.

De tiendenschuur in Abbotsbury werd gebouwd rond 1390 en heeft een lengte van 83 meter en een breedte van bijna 10 meter. Helaas is een deel van de tiendenschuur, ongeveer de helft, een ruïne en sinds de 17de eeuw ontbreekt op dat deel het dak. Nu is er een kinderboerderij in gevestigd.

Met op de achtergrond de Fleet lagune is een jonge zwaan afgebeeld op de postzegel van 39p. Mooie uitzichten over de lagune heeft men vanuit de observatiehutten waardoor de vogels niet worden gestoord door de bezoekers.

Nogal wat organisaties op het gebied van natuurbescherming hebben meegelift op de uitgifte van de postzegels 600 jaar Swannery Abbotsbury. Zoals dovenstaande eerstedag envelop met een stempel van ‘The Wildfowl & Wetlands Trust’ met verschillende afdelingen in onder andere Slimbridge Wetland Centre in Gloucestershire, Caervaleroc Wetland Centre in Dumfriesshire in Schotland en Llanelli Wetlands Centre in Wales.

Maar ook opvangcentra voor gewonde en ondervoede zwanen in een ‘Swan Sanctuary’. Niet alleen voor knobbelzwanen maar ook wilde zwanen, zwarte zwanen, trompetterzwanen, zwarthalszwanen, coscorobazwanen en Bewick zwanen. We hebben ze allemaal gezien in zo’n opvangcentrum in Shepperon, Middlesex, langs de Theems.

Maar het mooiste voor kinderen in Abbotsbury is de doolhof in de vorm van een zwaan! Te bereiken via een klein houten bruggetje en dan door een overdekt eendenkooi begroeid met wilgentakken. En dan in de gangen de lachspiegel, de trommels, de vallende kogeltjes, een soort gamelan, ze krijgen er geen genoeg van. Daar zijn vakanties toch ook voor?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Franc Rossi. op 16 februari 2019 om 10:10

    Leuk artikel weer en mooie zegels en foto’s.
    Het brengt ook fijne herinneringen aan de vakanties die we daar heb genoten waarbij we de Swannery natuurlijk ook hebben bezocht.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)