Vals - Postzegelblog

Vals

8

Er zijn mensen die vinden dat de KNBF een oplossing moet hebben voor alles wat er in de wereld van de filatelie niet goed gaat. Zo werden we een tijd lang bestookt door iemand die vond dat de Bond het orgaan bij uitstek was om iets te doen tegen de groeiende stroom vervalsingen die op internet worden aangeboden. Een proces tegen Ebay aanspannen was geloof ik wel het minste wat we konden doen. De namen en adressen van de vervalsers zijn bekend, maar op de een of andere manier zijn ze lastig aan te pakken. Ook de NVPH lijkt niet verder te komen dan knarsetandend toezien.

Ik werd de mailtjes en verwijten richting Bond op een bepaald moment zo zat, dat ik ze ongelezen naar de digitale prullenbak verplaatste, totdat….
Op zoek naar stempeltjes stuitte ik op Ebay op een handelaar die alles overtrof wat ik tot nu aan rommel had zien langskomen. De man lijkt “gespecialiseerd” in opdrukken. Zijn positieve feedback zal hij wel te danken aan het gewone materiaal, maar verder is zijn winkel gevuld met de meest bizarre nepproducten, zoals de zegels met Alkmaar-opdrukken.

Zoiets bedenk je toch niet als je bij je gezonde verstand bent? Zegels van ver voor de Tweede Wereldoorlog laten bedrukken met hakenkruizen en ‘Alkmaar’ in verschillende lettertypes. En vervolgens dat soort junk ook nog te koop aanbieden. Hij heeft ook deze variant met hakenkruizen in de aanbieding. Als Mein Kampf in Nederland verboden is, kunnen we deze perversiteiten toch ook aanpakken?

Toen ik eenmaal de smaak te pakken had, ben ik eens gaan kijken wat Willy nog meer in de aanbieding had. Ik werd niet teleurgesteld. Kijk en verbaas u over het materiaal dat Willy zelf in een toelichting aanprijst als ‘fake’ en ‘forgeries’. Hij is dus lekker ingedekt.

Nu bestaat de mogelijkheid om bij Ebay bezwaar te maken tegen frauduleuze producten, maar nadat ik me een half uur door allerlei schermen geworsteld had om steeds weer terug bij af te komen, gaf ik de moed op.

Toch moet er iets te doen zijn tegen deze filatelistische porno. Ik hoop in ieder geval dat u alert bent op dit soort falsificaties, die maar één doel hebben: uw geld.
Willem Hogendoorn schreef eerder ook over vervalsingen. Bekijk het artikel hier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Lars op 9 december 2015 om 10:58

  Dit soort opdrukjes verschijnen de laatste jaren vaak op eBay. Niet alleen Nederlandse zegels, maar ook van andere landen.
  Allemaal vrijwel waardeloze zegels, vaak met afstempelingen van vóór 1940!
  Ik vond meer info over de opdrukken en de handelaren die er achter schijnen te zitten:
  http://www.studiegroep-zwp.nl/vals/Art/vals-Definitief%20artikel%20alleen%20aanbieders.pdf

 • Patrick op 9 december 2015 om 13:27

  Dat soort troep wordt aangeboden om de eenvoudige reden dat er een markt voor is. Voor zover bij aanbieding wordt vermeld dat het om nep gaat, is er wettelijk niets aan de hand … Op grove winst beluste handelaars zullen die rotzooi dus blijven aanbieden omdat een bepaald soort verzamelaars bereid is om er geld voor te geven. Het enige wat je bij eBay of andere verkoopsites eventueel zou kunnen bereiken, is dat dit soort fake niet meer zou mogen worden aangeboden in de rubriek postzegels. Want daar hoort die volkomen waardeloze rotzooi niet thuis.

 • R.Schmidt op 12 december 2015 om 19:05

  Antwoord Als men de postzegels onder de loep legt zal men er achter komen betreffende ’t opliggen op de afstempeling van de opdruk .

 • R.Schmidt op 12 december 2015 om 19:14

  Sorry , it ’s ,, howdey” as in lindsey . Or second chance ,,howdee ” as in bee .Thank you .

 • Ruud Verberne op 20 december 2015 om 16:35

  Helaas wemelt het van dit soort onkruid. En het is en wordt natuurlijk ook nooit ook maar een stuiver waard.

  Enkele jaren geleden liep de secretaris van onze vereniging, de Postzegelvereniging Griekenland, aan tegen een ‘partijtje’ van dit met hakenkruizen en ‘wir sind frei’ overdrukt materiaal van Griekenland.
  Op zegels van ver voor en na de oorlog…..

  Elke rechtgeaarde verzamelaar beveel ik van harte aan on dit soort ‘meuk’ uit zijn verzamelingen te weren!
  Buiten deze nep is er immers genoeg leuk echt materiaal, waar je beter je geld aan kunt besteden!

 • A. Haan op 30 april 2020 om 16:28

  Er zijn stempels van toen nog niet bestaande gemeentes zoals Almere en Sittard/Geleen.

 • A. Hagens op 5 november 2020 om 20:34

  https://www.ebay.com/sch/packersstamps/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=

  Daar komen ze weer pas op! Het stopt nooit….

 • Arjan Keppel op 6 november 2020 om 20:10

  Even een update naar aanleiding van de vorige reactie van A. Hagens. Ik heb met de ebay verkoper contact opgenomen en de Nederlandse zegels zijn verwijderd en de overige die deze verkoper nog te koop had, hebben nu een waarschuwing dat de opdrukken vals zijn. Dus dat is in elk geval iets.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)