Deens West-Indië (deel 2) - Postzegelblog

Deens West-Indië (deel 2)

0

In april 1905 werd in verband met de wijziging van de munteenheid van cents in bit begonnen met de uitgifte van een nieuwe serie postzegels met afbeelding van koning Christian IX. De serie bestond uit zes waarden: 5, 10, 20, 25, 40 en 50 bit. Het ontwerp van de postzegels werd vervaardigd door Peder Vilhelm Jensen-Klint.

Jensen-Klint was van origine een architect. Hij ontwierp o.a. de Grundtvig kerk in Kopenhagen. De postzegels werden gedrukt in boekdruk bij drukkerij H.H. Thiele & Company die in 1930 is overgenomen door de Deense postdienst als huisdrukker.

Ook de portzegels, uitgegeven in juni 1905, werden ontworpen door Peder Vilhelm Jensen-Klint. Deze portzegels werden gedrukt in steendruk.

De portzegels worden meestal ongestempeld zonder gom aangetroffen en zijn dan gebruikt. Ze werden op de achterzijde van te weinig of niet gefrankeerde poststukken geplakt maar werden niet gestempeld. Verzamelaars hebben op deze wijze, omdat een stempelafdruk niet nodig was, zelf poststukken vervaardigd met opgeplakte portzegels. En komt men gestempelde portzegels uit deze serie tegen dan is dat in de meeste gevallen op verzoek geweest.

Drie postzegels met een waardeaanduiding in francs werden gelijktijdig met de zes frankeerzegels uitgegeven met een afbeelding van Christian IX. Op de drie zegels in francs is de kruiser ‘Valkyrian’ afgebeeld met op de achtergrond de haven van St. Thomas. Deze postzegels werden niet gedrukt in Denemarken maar in Berlijn bij de Reichsdruckerei. Gebruik werd gemaakt van twee druktechnieken: de omranding in boekdruk en de afbeelding van het schip in koperdiepdruk.

Vanaf december 1907 werd een nieuwe serie van acht frankeerzegels uitgebracht met een portret van de nieuwe koning Frederik VIII. Frederik was na de dood van Christian IX op 29 januari 1906 de troonopvolger. De postzegels werden door twee verschillende drukkerijen vervaardigd: de omranding door drukkerij H.H. Thiele in boekdruk en het portret door de Reichsdruckerei in Berlijn in koperdiepdruk. Het ontwerp van de omranding was van de hand van G. Heilmann en het portret was vervaardigd door C. Sonne.

Ook de laatste serie postzegels van Deens West-Indië werd ontworpen en gedrukt op dezelfde wijze als de serie van 1907-1908. Deze zegels werden uitgegeven in 1915 en 1916. Echt gebruikt zijn deze zegels schaars. Op 12 december 1916 werden de eilanden die Deens West-Indië vormden, verkocht aan de Verenigde Staten in verband met het strategische belang bij de doorvaart naar het Panamakanaal. Het bestuur van de Deense overheid op de eilanden eindigde formeel op 31 maart 1917.

Gedurende de periode van 31 maart 1917 tot en met 30 september 1917 was het toegestaan om poststukken te frankeren met postzegels van Deens West-Indië of zegels van de Verenigde Staten die toen geldig waren. Ook was het mogelijk om ‘gemengd’ te frankeren, dus zegels van Deens West-Indië gecombineerd met zegels van de Verenigde Staten. Daarbij werd de waarde van 5 bit gelijkgesteld met 1 dollarcent.

De volgende mogelijkheden bestonden:
Drukwerk binnenland: 5 bit of 1 cent;
Drukwerk buitenland: 10 bit of 2 cent of 5 bit en 1 cent;
Brieven binnenland: 10 bit of 2 cent of 5 bit en 1 cent;
Brieven buitenland: 25 bit of 5 cent.
Bij dit laatste tarief was het mogelijk om verschillende oplossingen te creëren. Verzamelaars hebben gebruik gemaakt door zelf mengfrankeringen toe te passen waarbij veelal sprake was van over-frankeren. Zoals bovenstaand voorbeeld. Al met al een mooi afgesloten verzamelgebied met een beperkt aantal postzegels en portzegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)