Bosdieren (deel 2) - Postzegelblog

Bosdieren (deel 2)

0

Een mooie serie postzegels met afbeeldingen van bosdieren werd door Royal Mail uitgegeven op 16 september 2004. De afbeeldingen op de postzegels werden vormgegeven door Kate Stephens naar foto’s van diverse fotografen. De postzegels, in blokken van 10 stuks in vellen, werden gedrukt door Joh. Enschedé Security Print in Haarlem.

In deel 1 van de postzegelserie ‘Bosdieren’ kwamen de volgende dieren aan bod: de boommarter, de ree, de das, de grote bosmuis en de wilde kat. Op de zesde postzegel is de rode eekhoorn afgebeeld, gefotografeerd door Niall Benvie. Hij is lid van de ‘Nature Picture Library’, de NPL, en heeft op de website 60 foto’s van de rode eekhoorn geplaatst. De foto op de postzegel heeft foto nummer 01011546 en is genomen in Schotland. Benvie komt zelf uit Schotland en is ontwerper, fotograaf en auteur van zes boeken.

Het ontwerp voor de eerstedag envelop van Royal Mail werd verzorgd door Londense ontwerper Karen Wilks. Het stempel werd in zilverkleurige inkt aangebracht omdat zwart niet of nauwelijks zichtbaar zou zijn op de donkere postzegels. Bishop Auckland is een marktstad in het noordoosten van Engeland in het graafschap Durham. Het stadje ligt heel gunstig ten opzichte van drie grote natuurgebieden: de North Pennines, het Yorkshire Dales National Park en het North York Moors National Park.

De rode eekhoorn wordt in Groot-Brittannië ernstig bedreigd door de grijze eekhoorn die door mensen is ingevoerd vanuit Noord-Amerika. De grijze eekhoorn verdringt de rode eekhoorn in vele natuurgebieden in Engeland en Wales, maar de rode eekhoorn kan zich handhaven in Schotland vanwege de natuurlijke vijanden van de grijze eekhoorn, de boommarter en de wilde kat. De grijze eekhoorn kan een ziekte bij zich dragen waarvan het dier zelf geen last heeft maar dodelijk is voor de rode eekhoorn. Van de ongeveer 160.000 rode eekhoorns die voorkomen op de Britse eilanden bevinden zich 120.000 exemplaren in Schotland.

Een uitgever van eerstedag enveloppen vond een toepasselijke ‘plaatsnaam’ in het stempel voor de postzegel met de rode eekhoorn. Little Nutford is een bushalte (!) aan de A350 bij een boerderij. En Nutford Farm aan de B3082, een zijweg van de A350, is ook een bushalte bij de gelijknamige boerderij. De twee bushaltes liggen net ten noorden van het stadje Blandford Forum in het graafschap Dorset. Nutford werd dus verbasterd door er ‘Nutgrove’ van te maken, een niet bestaande naam in Groot-Brittannië, wel in Ierland. Was dit een vergissing van de stempelmaker?

De foto van de hermelijn werd genomen door Gordon Langsbury, natuurfotograaf en auteur van enkele boeken met natuurfoto’s en maker van video’s over vogels in de natuur. Hij werkt voor Bruce Colman Ltd. die zijn belangen behartigt. De hermelijn komt in vele delen van Groot-Brittannië voor en wordt nauwelijks bedreigd. In tegenstelling tot vroeger waarbij de vacht werd gebruikt voor bijvoorbeeld kleding van vorsten in de 15de eeuw en later. Denk maar aan de hermelijnen mantel.

Een plaatsnaam die beging met ‘Stoat’, de Engelse naam voor de hermelijn, kon niet worden gevonden. Daarom weer een uitweg gezocht naar een naam die er erg op leek: Stotfield. Dit dorp werd opgenomen samen met twee andere dorpen in de stad Lossiemouth in het noorden van Schotland. Het dorp is niet meer als zodanig herkenbaar en alleen Stotfield Road, de B9040, herinnert nog aan voeger tijden. De afdruk van het stempel is in zwarte inkt.

Voor stempeling van complete series op een eerstedag envelop werden de afdrukken van hetzelfde stempel van Stotfield in zilverkleur aangebracht op de officiële envelop van de Royal Mail.

De franjestaart vleermuis werd door Kim Taylor, ook verbonden aan Bruce Colman Ltd., gefotografeerd terwijl deze boven een bosmeertje vliegt en net water tijdens de vlucht heeft gedronken. De foto is terug te vinden op de website van de NPL, fotonummer 01134838. Van hem zijn 95 foto’s van vleermuizen op de website te vinden. Het meertje lag in een bos in de buurt van Guildford in het graafschap Surrey. De foto is er een uit een serie die zeer snel achter elkaar is gemaakt met een speciale snelle camera. Kim Taylor was toen 71 jaar oud.

Batts Corner, ook wel geschreven als Batt’s Corner, en Dockenfield zijn twee gehuchten die vlak bij elkaar liggen in het graafschap Surrey ten zuidwesten van de stad Farnham. De naam ‘Batt’ is geen vertaling van ‘vleermuis’, omdat dit geschreven wordt als ‘bat’. In de zomer rust de franjestaart in loof- of naaldbomen en in oude schuren. In de wintermaanden overwintert de franjestaart in grotten, tunnels, verlaten mijngangen en oude kelders, waarbij het dier zich verstopt in spleten. De naam ‘Natterer’s Bat’ voor de vleermuis is voor het eerst in 1817 beschreven door Heinrich Kuhl die hem noemde naar de Oostenrijkse naturalist Johan Natterer. De vleermuis komt in vrijwel geheel Noord- en Midden-Europa voor behalve in Scandinavië.

Natuurfotograaf Guy Edwardes, verbonden aan de NHPA, de ‘Natural History Picture Agency’, woont en werkt in het graafschap Dorset maar reist voor zijn natuurfotowerk de gehele wereld over. Hij is vooral landschapsfotograaf en gebruikt daarom twee camera’s. Een Canon EOS 5DSr voor landschapsfotografie en een EOS 5D MkIV voor de natuurfoto’s. De foto die gebruikt is voor de postzegel is uit een serie opnamen gemaakt voor ‘Southern Living’: ‘How to get rid of moles’.

Voor het stempel werd geen bestaande plaats genomen maar een straatnaam, Great Molewood, in de stad Hertford. Een straat die daarmee parallel ligt heet High Molewood. Great Molewood is een doodlopende weg die vanaf de A119 bereikt kan worden. Een derde straat heet Molewood Road. Mollen worden beschouwd als schadelijke dieren in die zin, dat ze gazons in tuinen kunnen vernielen door het opwerpen van aarde tot molshopen. Ze eten aardwormen en andere ongewervelde dieren die in en op de bodem leven.

De rode vos, afgebeeld op de postzegel, werd gefotografeerd door Laurie Campbell die ook de foto maakte van de das, eerder besproken bij die postzegel uit deze serie. De rode vos is aanwezig in het gehele noordelijke halfrond. De voorouders van de vos zijn afkomstig uit Eurazië. Het zijn vleeseters en zij vangen konijnen, patrijzen, reptielen, ongewervelde dieren en kleine hoefdieren.

Voor een eerstedag envelop zocht de uitgever een plaats waarin de naam Fox voorkwam. Hij kwam echter niet verder dan een straatnaam in de stad Birmingham: Fox Green Crescent. Maar de naam Fox Street komt ook voor in Birmingham. En levende vossen? Ja, die komen ook in Birmingham voor want ik vond eens een folder van de gemeente Birmingham waarin gewaarschuwd werd tegen een vossenplaag en het voorkomen van overlast door voedselresten e.d. niet achteloos weg te gooien. De rode vos heeft zich heel goed aangepast aan de veranderde leefomstandigheden waardoor ze dicht bij de mens durven te komen. Maar het blijft een dier dat vooral na zonsondergang actief wordt. Rond vossen zijn heel wat sprookjes, fabels en sagen verschenen. Wie kent niet Reinaert de Vos?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)