Literaire onzin - Postzegelblog

Literaire onzin

0

De eerste keer dat ik de serie van vier postzegels zag dacht ik: Wat is dit nou? Totaal anders vormgegeven postzegels, terwijl Royal Mail zo behoudend leek. Maar ik kwam er al snel achter dat de serie gewijd was aan een auteur, illustrator en dichter die bij vele kinderen in het Verenigd Koninkrijk populair was vanwege zijn Nonsens liedjes, boeken, verhalen en gedichtjes.

Edward Lear werd geboren op 12 mei 1812 in Holloway (Hichcate staat op zijn grafsteen), Noord Londen. Al vanaf zijn zesde jaar was hij niet gezond, kreeg soms epileptische aanvallen, had bronchitis en astma en werd op latere leeftijd gedeeltelijk blind. Een vriend van hem, William Holman Hunt, vervaardigde in 1857 een portret van hem in zwarte en rode krijt, hierboven te zien, dat te vinden is in de Walker Art Gallery in Liverpool.

Royal Mail beperkte zich tot het verbeelden van slechts enkele aspecten uit het grote oeuvre van deze kunstenaar. De postzegels werden vormgegeven door het marketing en reclamebureau ‘De Partners’ en uitgegeven op 6 september 1988.

De eerste postzegel laat een deel van een bladzijde uit een boek zien waarin limericks van Edward Lear zijn gebundeld en uitgegeven.

‘The Owl and the Pussy-Cat’ werd een van zijn bekendste nonsens boeken.

Hij schreef het boek voor de kinderen van zijn literaire beschermheer Edward Stanley, 13de Graaf van Derby. Eerst dacht men dat Edward Lear een pseudoniem was en dat het de beschermheer zelf was die de boeken schreef. Beiden hebben de voornaam ‘Edward’ en ‘Lear’ kan een anagram zijn van ‘Earl’, dat Graaf betekent. Op het zelfportret laat hij de binnenkant van zijn hoed zien aan een ‘ongelovige’ omdat zijn naam, Edward Lear, op de binnenvoering is aangebracht.

Op de tweede zegel heeft hij zichzelf afgebeeld als een vogel. Zo dreef hij de spot met zichzelf. Het was ook een persiflage op zijn werk als illustrator op een zeer realistische manier van vogels. Zijn eerste werk op dat gebied is de uitgave van zijn boek in 1830 ‘Illustraties van de Familie van Psittacidae, of Papegaaien’.

Edward Lear stelde naast limericks en liedjes een ‘Onzin Alfabet’ op. Hij illustreerde elke letter van het alfabet met de afbeelding van een dier, een voorwerp of een object. Op de postzegel de letter C. Daaronder de door Lear geschreven tekst: C was a lovely Pussy Cat; its eyes were large and pale, And on its back it had some stripes, and several on his tail.

Maar hij schreef ook een alfabet waarin hij andere zaken noemde zoals de letter C: ‘C was once a little cake, Caky Baky Maky Caky Taky Caky, Little Cake!’. Op de afbeelding hierboven een bladzijde uit een ander boek van Lear’s Alfabeth met de letters C en D en weer een andere tekst en afbeelding. En zo zijn nog enkele limericks verschenen met een andere tekst voor elke letter en andere afbeelding.

Op de postzegel van 35p is een vrouw met hoed en vogels afgebeeld met twee regels uit een langere limerick. De volledige tekst luidt: ‘There was a Young Lady whose bonnet, Came untied when the birds sate upon it; But she said: ‘I don’t care! All the birds in the air, Are welcome to sit on my bonnet!’. De limericks zijn gepubliceerd in twee boeken, een met 112 limericks met een illustratie op elke bladzijde en het tweede boek met 100 bladzijden en evenveel limericks.

Ter gelegenheid van de internationale postzegeltentoonstelling Stamp World 90 die werd gehouden van 3 tot en met 13 mei in Alexandra Palace in Londen, werd een blokje uitgegeven met daarin opgenomen de vier postzegels gewijd aan Edward Lear.

Het blokje werd uitgegeven op 27 september 1988 tegen de prijs van £1.35. De postzegelwaarde in het blokje bedroeg £1.13 en 22 pence was bestemd voor de organisatie van de tentoonstelling in 1990. Het blokje werd onder andere verkocht tijdens de tentoonstelling Stampex / British Philatelic Exhibition in Londen die werd gehouden van 27 september tot 2 oktober 1988. In totaal werden 2.770.352 blokjes verkocht.

Edward Lear reisde in zijn leven naar vele landen en vestigde zich in 1870 in San Remo aan de Middellandse Zeekust. Hij woonde in een villa die hij ‘Villa Tennyson’ noemde. Zijn gezondheid ging zienderogen achteruit. De foto hierboven is genomen in 1887. Hij overleed aan een hartaandoening op 29 januari 1888 en werd begraven op het kerkhof van San Remo.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Boeken Katten VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)