Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 2) - Postzegelblog

Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 2)

0

De periode van gebruik van gehalveerde postzegels van 2 Penny vanaf 27 december 1940 eindigde op 18 februari 1941. Omdat alle contacten met Groot-Brittannië waren verbroken op last van de Duitse bezetter, werd gezocht naar een oplossing om het tekort aan postzegels op te vangen. Daartoe werd gekozen voor een noodoplossing.

De postzegel werd ontworpen door Edward William Vaudin, eigenaar van drukkerij ‘Guernsey Press’. Hij was de uitgever van ‘The Guernsey Evening Press’.

Deze drukkerij zou ook het noodgeld drukken dat hij eveneens had ontworpen, zoals bovenstaande biljetten van 6 Pence en een Pond. Als papier voor de postzegels gebruikte Vaudin de voorraad die bestemd was voor het drukken van bijvoorbeeld aandelen en waardepapieren. De postzegel van ½ Penny werd uitgegeven op 7 april 1941.

Doordat de voorraad papier uitgeput raakte werd papier gebruikt dat afkomstig was uit Frankrijk en eigenlijk alleen bestemd was voor het drukken van bankbiljetten en waardepapieren.

Het papier was blauw gekleurd en had een watermerk in een grof gaaspatroon met de letters ARMA. Slechts fragmenten van het watermerk zijn in het papier van een losse postzegel te herkennen.

Mengfrankeringen met Britse postzegels was mogelijk. Bovenstaande brief was gefrankeerd met de 1 Penny noodzegel en een postzegel van 1½ penny met afbeelding Koning George VI. Van de zegel met de waarde van 2½ Penny was ook weinig voorraad maar het gebruik ervan was minder dan die van 1 Penny.

Ook frankeringen van 2 zegels van 1 Penny en een van ½ Penny kan men tegenkomen om 2½ Pence te verkrijgen.

De zegel van 2½ Pence verscheen pas op 12 april 1944.

Met bovenstaand poststuk is iets bijzonders aan de hand. De datum van gebruik is de eerste dag van uitgifte, 12 april 1944, maar de postzegel met afbeelding van Hitler is pas na de oorlog toegevoegd, gezien de stempelafdruk ‘Kanalinßeln 1940-1945’. Maakwerk van de bovenste plank!

Ook voor het eiland Jersey werden noodpostzegels vervaardigd. Daarover kunt u lezen in deel drie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)