De grootste Brit - Postzegelblog

De grootste Brit

2

churchillIn 2002 werd door de BBC een verkiezing gehouden van de grootste Brit aller tijden. Het was een verkiezing, die alle kanten uitkon, omdat er zoveel beroemde Britten zijn. Zoals prinses Diana, die zo ongelukkig aan haar einde kwam, maar ook personen als koningin Elizabeth I, John Lennon, Isaac Newton, Charles Darwin, Horatio Nelson en William Shakespeare. Maar het werd Winston Leonard Spencer Churchill.

Churchill werd geboren op 30 november 1874 in Blenheim Palace bij het plaatsje Woodstock, vlak bij Oxford. Een enorm paleis werd gebouwd voor John Churchill als beloning voor zijn militaire prestaties nadat hij in augustus 1704 het Franse leger bij het Duitse plaatsje Blenheim had verslagen.

In het paleis is de kamer te bezichtigen waarin Winston Churchill werd geboren. Winston Churchill overleed op 24 januari 1965 en werd op het kerkhof van St Martin’s Church in het plaatsje Bladon bij Woodstock begraven.

Bij de herdenking van zijn geboortedag, werd in 1974 door vele landen in de wereld postzegels gewijd aan deze markante persoon. Daarbij waren vanzelfsprekend afbeeldingen van momenten die zijn leven hebben bepaald. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Sandhurst, ging hij met diverse militaire missies mee. Zoals in Soedan, waar hij deelnam aan de laatste grote cavaleriecharge van het Britse leger op 2 september 1898.

Maar meer bekendheid verwierf hij als oorlogscorrespondent tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid Afrika. Daar werd hij door de Boeren gevangen genomen maar hij kon ontsnappen.

Terug in Engeland begon hij een politieke carrière. Hij was van 1901 tot 1964, met een onderbreking van twee jaar, lid van het Lagerhuis. Eerst was hij van de Conservatieve Partij, maar al na twee jaar nam hij deel aan de Liberale Partij. In 1910 werd hij Minister van Binnenlandse Zaken en een jaar later Minister van Marine, een functie die hij bekleedde tot de Eerste Wereldoorlog.

Maar het meest bekend werd hij van zijn politieke activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn onafscheidelijke sigaar.

Zijn toespraken waren niet alleen een hart onder de riem voor de Britten, maar voor luisteraars over de gehele wereld. Op 13 mei 1940 hield hij zijn eerste toespraak als premier. Beroemd is zijn uitspraak: Ik heb niets anders te bieden dan bloed, hard werk, tranen en zweet.

En dat bloed, zweet en tranen aan de orde van de dag waren, was zeker het geval tijdens de Slag om Engeland. Vele duizenden doden en gewonden vielen te betreuren en de schade was enorm. De St Paul’s Cathedral, die slechts licht werd beschadigd tijdens de talrijke bombardementen op Londen, werd een symbool voor de overwinning.

Winston Churchill had vele vrienden maar ook heel veel vijanden, zelfs in zijn eigen land. Toch werd hij verkozen tot de grootste Brit aller tijden. Zou het ook uw keus geweest zijn?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Groot Brittannië Europa CEPT Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 12 februari 2009 om 19:02

    De grootste Brit aller tijden voor een filatelist moet toch Sir Roland Hill geweest zijn! :)

  • DE PAGIE A op 13 februari 2009 om 21:02

    ZONDER MEER IS CHURCHILL DE JUISTE MAN
    HIJ WAS DE ENIGE DIE DE NAZI’S DE EERSTE NEDERLAGEN SERVEERDE.
    ZONDER ZIJN STANDVASTIGHEID ZOU DE WERELD ER NU HEEL ANDERS UITZIEN.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)