Chinees Nieuwjaar Jaar van het varken start op 5 februari 2019 - Postzegelblog

Chinees Nieuwjaar Jaar van het varken start op 5 februari 2019

0

Het Chinees Nieuwjaar (Huangdi 4716), het jaar van het varken loopt van 5 februari 2019 tot en met 24 januari 2020. We hebben net champagne gedronken en oliebollen gegeten en nu opnieuw nieuwjaar vieren? Ja, Chinees Nieuwjaar wordt in veel Aziatische landen en steden met een grote Chinese gemeenschap uitgebreid gevierd met de familie. Filatelistisch gezien zijn de Chinese dierenriem zegels een interessant verzamelgebied voor Aziatische verzamelaars, maar zeker ook voor verzamelaars van het thema ‘dieren’. 

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. De datum waarop Chinees Nieuwjaar wordt gevierd is elk jaar anders. Dit komt omdat in landen als China, Vietnam en Zuid-Korea gebruik wordt gemaakt van het zogenoemde lunisolaire kalenderstelsel, ook wel de maankalender genoemd. Internationaal gezien is de term ‘Lunar New Year’ (letterlijk: maan nieuwjaar) ook gebruikelijk. Deze kalender stelt dat een nieuw jaar begint bij de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit gebeurt altijd tussen 21 januari en 20 februari. De datum waarop het nieuwe jaar begint, wisselt dus. Elk jaar is verbonden aan een teken in de dierenriem. Deze dieren zijn allemaal verbonden aan een aantal jaartallen en rouleren.  Zie hieronder de zegels van China uitgegeven van 1980 tot en met 1991 (dus 12 jaren).

De bekendste China zegel ‘Jaar van de aap’ uit 1980 bracht recentelijk € 1150,– op bij Rietdijk Veilingen, Den Haag.

Afscheid van het Jaar van de hond

We nemen afscheid van het Jaar van de hond, dat duurde van 16 februari 2018 tot en met 4 februari 2019. Hoe verliep de presentatie van de zegels van het ‘Lunar New Year’? Dat werd op grootste wijze aangekondigd in het Nanjing Museum in Nanjing, hoofdstad van Oost-China (provincie Jiangsu) op 5 januari 2018. China had twee zegels uitgegeven.

China (2018): Jaar van de hond als ‘miniature sheet’

Hoe vier je Chinees Nieuwjaar?

In feite wordt het Nieuwjaar door de Aziaten twee weken gefeest. De voorbereidingen beginnen drie dagen voor de laatste dag van de kalender. Dat betekent: huis schoonmaken, ingrediënten kopen voor de maaltijden. Er volgt een complete volksverhuizing van de bewoners van de grote steden (bv. Beijing en Sjanghai) naar het platteland. Treinen en bussen zijn bomvol. Grote bedrijven in de grote steden zijn dan gesloten, omdat er geen personeel aanwezig is (verplichte vakantie).

Waar feest wordt gevierd wordt veel en lekker gegeten met de hele familie. Grofweg eten de Chinezen in het noorden (deegpakketjes) en in het zuiden kleefrijst en vlees in bamboebladeren. Ook wordt er veel gesnoept.

Samen eten is een belangrijk aspect in alle landen en in Vietnam en China zijn de optochten ook niet weg te denken. Bij de optochten spelen tijgers en draken de hoofdrollen. In wijken met veel Chinese ondernemers zie je vaak dat een leeuwendans wordt opgevoerd. Met grote vuurwerkrollen jagen ze de boze geesten weg. Daarna krijgt de leeuw een krop sla te eten. Als de krop sla wordt uitgespuugd moet de ondernemer hem vangen. De sla staat voor geld dus is het geld vangen. Zo begint een goed zakelijk jaar voor hem. Vaak krijg je geld in een rode envelop. Rood is de kleur die geluk brengt.

PostNL geeft een aantal jaren ook Chinese dierenriem persoonlijke zegels uit. Links de hond (2018) en rechts het varken (2019).

Jaar van het varken

Dan nu weer terug naar de titel van de blog.  Hoe zien de twee zegels eruit van het jaar van de varken?

Lange rijen op de eerste dag van de verkoop in Hefei, hoofdstad van Oost-China (provincie Anhui) op 5 januari 2019.

Als we inzoomen op de tweede zegel, dan zien we vader en moeder varken met drie kleintjes. Hiermee geeft de Chinese overheid aan dat het krijgen van meerdere kinderen wordt gestimuleerd en dat afstand wordt genomen van de eenkindpolitiek. De eenkindpolitiek was het in de Volksrepubliek China geldende bevolkingsbeheersingbeleid waarbij ieder koppel slechts een kind mocht krijgen; het krijgen van een tweede kind was strafbaar. Doel van dit beleid was het bevolkingsaantal te laten dalen. Het werd ingevoerd in 1979. Sinds 2015 geldt in China een tweekindpolitiek.

Meer Lunar New Year zegels (een selectie)

 

 

Wilt u Chinees Nieuwjaar zelf ervaren?

Dat kan. In Den Haag en Rotterdam worden op zaterdag 9 februari 2019 verschillende vieringen georganiseerd in de chinatowns. Het is zeer de moeite waard om tussen de Chinese gemeenschappen het Nieuwjaar te vieren.

Rotterdam:

https://rcny.nl/

https://www.rotterdamfestivals.nl/agenda/chinese-new-year/

Den Haag:

https://www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl/

https://denhaag.com/nl/event/42846/chinees-nieuwjaar-den-haag

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Apen Astrologie Gastronomie SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (15 stemmen, gemiddeld: 4,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)