De geschiedenis van het postzegelverzamelen 4, Alfred Potiquet - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 4, Alfred Potiquet

2

1Geïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 4, de catalogus van Alfred Potiquet.

Alfred Potiquet (1820-1882) was als weg- en waterbouwkundig ingenieur werkzaam bij de gemeentes Meaux en Parijs. Hij was verzamelaar van handschriften en postzegels en een kennis van Berger-Levrault van wie hij toestemming kreeg om zijn lijsten (zie vorige aflevering) te gebruiken bij het samenstellen van een postzegelcatalogus. Hij vulde de gegevens van Berger-Levrault aan met die van zijn eigen verzameling en van anderen om zo tot een geïllustreerde catalogus te komen die duidelijk meer was dan de lijsten van Berger-Levrault en als zodanig geschikt om uit te geven.

Samen met Eugène Lacroix, eigenaar van een technische boekhandel en de Parijse postzegelhandelaar E. de Laplante kwam het tot uitgave en verscheen de eerste editie op 21 december 1861. Deze ‘Catalogue des Timbres-Poste Crées dans les divers Etats du Globe’ was de allereerste geïllustreerde postzegelcatalogus en de allereerste die gewoon via de boekhandel verkrijgbaar was tegen 2 franc 50. Prijzen van postzegels werden nog niet vermeld. Enerzijds omdat ze nog niet zozeer van belang waren, anderzijds omdat goede indicaties gewoon nog niet mogelijk waren.

De catalogus was een succes, want in maart 1862 was het boek reeds uitverkocht en kwam er een tweede editie die als gevolg van het succes ook nog eens goedkoper verkocht kon worden (1 franc 25). De tweede editie noemt 1080 postzegels en 132 postwaardestukken. Lacroix had ruzie gehad met de Laplante omdat hij een eigen kopie op de markt gebracht had. De naam van de Laplante werd daarom bij de tweede editie niet meer genoemd.  Dit alles staat beschreven in het voorwoord van Lacroix in de tweede editie, waarin niet alleen de Laplante, maar ook J.B. Moens te Brussel met zijn ‘Manuel du collectionneur de Timbres-Poste’ van plagiaat beschuldigd wordt waarbij fijntjes staat aangegeven dat ook de fouten (uiteraard gecorrigeerd in de tweede editie) uit de eerste editie klakkeloos zijn overgenomen.

Onderstaand pagina 255 uit het bulletin de bouqiniste 1e semester 1862 met daarop de op dat moment verkrijgbare philatelistische publicaties. Waarbij onderaan opgenomen de 2e editie van de uitgave van Potiquet en direct daarboven de uitgave van Moens.

wordt vervolgd op 11 juni.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)