De geschiedenis van het postzegelverzamelen 8, Henry Justin Lallier - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 8, Henry Justin Lallier

1

postzegelalbumGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 8, Henry Justin Lallier.

Zoals we reeds eerder zagen in deze artikelreeks waren er in 1862 plotseling catalogi, handelaren en artikelen in tijdschriften. Het kon bijna niet uitblijven. In 1862 verscheen ook het eerste postzegelalbum, eveneens in Frankrijk.
album-timres-poste Het album verscheen in februari of maart 1862, uitgegeven door de uitgever Lenègre te Parijs. Als samensteller wordt op de kaft aangegeven Henry Justin Lallier. Het is niet helemaal zeker of hij inderdaad het postzegelalbum heeft opgezet. Hij was archeoloog en er wordt wel beweerd dat hij helemaal niets van postzegelverzamelen af wist. Andere bronnen geven juist aan dat hij in postzegels handelde en de uitgave van een album als een mogelijkheid zag om zijn handel te promoten. Het is zeker dat hij medewerking heeft verkregen van de Parijse postzegelhandelaar Alexandre Baillieu, die een jaar later een eigen catalogus uitgaf. In de eerste druk was plek voor zo’n 1200 zegels.

Henry Justin Lallier leefde van 1823 tot 12 augustus 1873.

K. Kouwenberg schrijft in 1978 dat een jaar of veertig daarvoor nog wel eens zo’n albumpje opdook. Volgeplakt met zegels waaronder vele zeldzame exemplaren. Zo’n vondst van het leven deed de ogen schitteren. Wel bleek bij nadere ontleding de inhoud veelal praktisch waardeloos te zijn; herdrukken, nadrukken, kapot, vals of half vergaan. Toch is de omschrijving ‘een Lallieralbum met inhoud’  jarenlang een begrip geweest voor iets heel goeds, aldus Kouwenberg.

1

Een album uit die tijd is niet te vergelijken met een huidig album, waarbij men jaarlijks kan aanvullen met supplementen die bijgevoegd kunnen worden. Het album was ingebonden en had een plekje voor elke tot dan toe bekende postzegel. Bij latere drukken werd dit telkens uitgebreid met nieuwere uitgaven en moest men dus eigenlijk de gehele verzameling overplakken. Van Nederland werden bijvoorbeeld slechts drie zegels opgenomen. Meer waren er niet. De tweede emissie verscheen immers pas twee jaar later.

Drie Nederlandse postzegels in de 1863 uitgave. De vier andere kaders zijn er later bij getekend.

 

Zoals gezegd, elke zegels had een eigen plekje in dit album. Onderverdeeld per land op een pagina voorzien van het landswapen. Voor de postzegels waren kadertjes gemaakt met beschrijvingen. Er zijn nog geen afbeeldingen van de zegels in deze eerste albums. De pagina’s zijn in sommige gevallen zo vol en de kadertjes vaak net even te klein dat soms de postzegels behoorlijk verminkt moesten worden om er in te passen. Het was in die tijd ook geen uitzondering dat verzamelaars de tanden van de postzegels afknipten. Er wordt geen onderscheid gemaakt in variaties of tandingen. Iets waar in die tijd eigenlijk helemaal nog niet naar gekeken werd.

Postwaardestukken, althans de gedrukte zegel erop, kregen ook een plaatsje in deze en andere albums uit de begintijd. Het was de bedoeling deze uit de postwaardestukken te knippen, waardoor veel bijzondere stukken verloren zijn gegaan.

De 1863 uitgave van Dannenfelser (uit verzameling Rob Smit)

Er zijn diverse drukken geweest (in ieder geval zeven in de eerste vijf jaar), jarenlang nog door uitgever Lenègre, op een gegeven moment (in ieder geval vanaf 1876) onder redactie van Pierre Mahé. De laatste (14e) druk verscheen in 1876. Ook is het album in andere talen uitgegeven, waaronder engels, duits, spaans en nederlands. De nederlandse uitgave verscheen in 1863 en werd verzorgd door Dannenfelser te Utrecht. Op deze uitgever komen we later in deze serie nog terug.

Later in 1862 kwam Edard de Laplante (zie deel 6 van deze serie) ook met een postzegelalbum. De Laplante lijkt zich er gemakkelijk vanaf gemaakt te hebben. Het door hem uitgebrachte album lijkt als twee druppels water op dat van Lallier.

Wordt vervolgd op 6 augustus.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus

4. Alfred Potiquet

5. Booming 1862

6. Edard de Laplante

7. Natalis Rondot

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • Stampertje op 23 juli 2015 om 08:37

   Het blijft raar. Deze albums uit de begintijd (en vele andere uit de jaren erna) zijn van enorm belang geweest voor de opkomst van de filatelie, en mede verantwoordelijk voor de enorme waardestijging van vooral de meer zeldzame postzegels. Tegelijk zijn ze de veroorzaker van een filatelistisch drama: de totale verminking van zegels, het verknippen van prachtige strippen en blokken, en het finaal om zeep helpen van brieven en postwaardestukken. Mijn filatelistische hart schreeuwt van ellende als ik daar aan denk, maar ach, ook hier geldt dus: elk voordeel heb z’n nadeel.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)