De geschiedenis van het postzegelverzamelen 10, Mount Brown - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 10, Mount Brown

1

Mr._Mount_BrownGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 10, Mount Brown

In de vorige aflevering besprak ik de eerste Engelse catalogus, uitgegeven door Booty. Reeds een maand later verscheen een andere catalogus in Engeland van de hand van Mount Brown.

mount_brown

Ondanks het feit dat de catalogus (in tegenstelling tot die van Booty) geen afbeeldingen had, werd de uitgave als beter en completer beschouwd en mede daardoor een groter verkoopsucces. Tussen mei 1862 en maart 1864 zijn er vijf drukken verschenen met een totale oplage van zo’n 7500 stuks. In het voorwoord beschrijft Brown een handigheid wat tegelijk een marketingtruc is. Hij geeft aan dat iedere verzamelaar eigenlijk twee exemplaren van zijn catalogus zou moeten hebben. In beide exemplaren onderstreept hij dan de zegels die hij heeft. Eén exemplaar gebruikt hij zelf als referentie, het tweede exemplaar ruilt hij met een verzamelvriend uit waardoor die in zijn dubbele zegels kan kijken of er exemplaren ter aanvulling en ruil bijzitten.

Bekijk de volledige tweede editie door hier te klikken.

De verzameling van Mount bevatte slechts zo’n 400 zegels. Toch kon hij zo’n 1200 zegels in zijn catalogus opnemen. Naar verluidt door zijn zaterdagmiddagcontacten met andere verzamelaars. Uit deze bijeenkomsten ontstond korte tijd later de London Philatelic Society. Onder de groepsleden waren o.a. Dr. Charles Viner en Francis John Stainforth.

In de praktijk lijkt het er op dat hij vooral veel informatie uit de catalogus van J.B. Moens haalde (op Moens komen we later in deze serie nog uitgebreid terug). Op zijn beurt werd de catalogus van Brown ook weer gekopieerd door John Kline in 1862 en door W.H. Wright in 1863. Tegen beiden heeft hij stappen ondernomen waardoor de catalogus van Kline nauwelijks verkrijgbaar was in Engeland en een groot deel van de oplage van de uitgave van Wright vernietigd moest worden.

Vanaf 1863 verschenen aanvullingen op deze catalogus in  ‘The Stamp Collector’s Magazine‘, onder redactie van Dr. Charles Viner.

Naast de catalogus gaf Brown ook een album uit en handelde zelf in postzegels.
Rond 1870 vond Mount Brown de filatelistische activiteiten te veel van zijn tijd opslurpen en stopte er mee. Wel bleef hij verzamelaar.
Mount Brown leefde van 1837 tot 1919.

Wordt vervolgd op 3 september.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus

4. Alfred Potiquet

5. Booming 1862

6. Edard de Laplante

7. Natalis Rondot

8. Henri Justin Lallier

9. Frederick W. Booty

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Stampertje op 24 augustus 2015 om 06:02

    Wat zou dat “Post free, thirteen stamps” op de cover kunnen betekenen? Ik breek mij hoofd er al even over…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)