De eerste landschapszegels van Luxemburg - Postzegelblog

De eerste landschapszegels van Luxemburg

1

Tot maart 1921 beschikte de Luxemburgse postdienst alleen over postzegels met afbeeldingen van het staatshoofd en het staatswapen. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het groothertogdom steeds meer in de belangstelling van toeristen te staan en ontstond de behoefte aan postzegels die de schoonheid van de stad en het land benadrukten.

Op 25 maart 1921 verscheen de eerste postzegel in de serie landschappen die in de loop van 1921 en de daarop volgende jaren steeds verder werd uitgebreid. Op de postzegel van 1 franc werd het kasteel van Vianden afgebeeld. Het tussen de 11de en 14de eeuw gebouwde kasteel in de Romaanse en Gotische stijl, is een van de grootste bezienswaardigheden in het groothertogdom.

Sinds 1820 was het kasteel onder koning Willem I in verval geraakt tot het in 1890 in handen kwam van Groothertog Adolf van Luxemburg. Het hoofdgebouw, de kapel en de grote en de kleine zaal, stammen uit het eind van de 12de en de eerste helft van de 13de eeuw. Deze gebouwen bestaan nog steeds. Op de postzegel zijn ze ook te zien maar als ruïne zonder daken en torenspitsen, net als op de prentkaart.

De ruïne werd vanaf 1977, toen het groothertogdom Luxemburg de restanten van het kasteel overnam, gerestaureerd in zijn oude glorie. Thans is het kasteel het meest bezochte gebouw in het groothertogdom door Nederlandse toeristen en met de Nederlandse taal kan men in Vianden heel goed terecht. En het dorpje Vianden aan de voet van het kasteel en deels over de brug van de rivier de Our, is beslist een bezoek waard.

Niet direct een toeristische postzegel maar wel behorende tot het industriële landschap van het groothertogdom Luxemburg toont ons de afbeelding van de ijzer- en staalindustrie in de stad Esch-sur-Alzette. De postzegel werd uitgegeven op 1 juni 1921. Esch-sur-Alzette is de grootste stad in het groothertogdom na de hoofdstad Luxemburg. Aan het ijzererts dat gewonnen werd uit het Gaalgebierg dankt de stad de ontwikkeling tot industriestad. De heuvel waaruit het erts werd gedolven is nu een natuurgebied waar de ingestorte mijngangen nog duidelijk herkenbaar zijn. Vanwege de felrode kleur van de grond wordt de heuvel ook wel ‘Land van de Rode Aarde’ genoemd. Andere staalfabrieken stonden in Differdange en Dudelange. Op de postzegel is de toenmalige staalfabriek van Belval te zien waarvan delen nog bestaan. En nu zijn ze een toeristische bezienswaardigheid zo vlak naast het moderne winkelcentrum dat veel later is gebouwd.

Eveneens op 1 juni 1921 werd de postzegel van 5 franc uitgegeven. Afgebeeld is de ‘Pont Adolphe’, genoemd naar groothertog Adolf van Luxemburg die heerste van 1890 tot 1905. Toen de postzegel verscheen was de brug nog vrij nieuw, gebouwd tussen 14 juli 1900 toen de eerste steen werd gelegd en 24 juli 1903 toen de brug werd opengesteld voor het verkeer. De brug is deels gebouwd met gewapend beton maar bestaat voor het grootste deel uit zandsteen.

Bij de opening was de brug de grootste stenen boogbrug ter wereld met een lengte van 153 meter en een hoofdoverspanning van bijna 85 meter. De brug overspant de rivier de Pétrusse en verbindt het centrum van de stad met het station dat ten zuiden van de brug ligt. Rechts op de achtergrond het bankgebouw ‘Caisse d’Epargne’. In 1934 werd een herdruk van deze postzegel uitgegeven. Het verschil is de tanding. De zegel van 1921 heeft lijntanding 11½ x 11 en die van 1934 kamtanding 12½.

Ter gelegenheid van de geboorte van prinses Elisabeth van Luxemburg op 22 december 1922 verscheen op 3 januari 1923 een blokje met daarin één postzegel met de waarde van 10 franc. De oplage bedroeg slechts 5.100 blokken uitgevoerd in twee typen betreffende de tanding. Bij de ene loopt de tanding drie gaten vertikaal en twee gaten horizontaal door in de vier hoeken door de velrand, bij de andere niet. Bij de laatste is de postzegel vaak scheef in het blokje opgenomen. Helaas bestaan vele vervalsingen van dit blok meest in kamtanding 12½ in plaats van lijntanding 11. Soms zijn de valse blokken op de achterzijde bedrukt met het woord ‘Copy’. Het was het eerste blok ter wereld waarin één postzegel was opgenomen. De hierboven afgebeelde postzegel is een vals exemplaar met kamtanding 12½.

Als afbeelding werd gekozen de vergelijkbare zegel van 25 c + 10 c uitgegeven op 2 augustus 1921 met het uitzicht over de stad Luxemburg. Daarbij werden de woorden ‘Timbre du Souvenir’ vervangen door ‘Grand-Duche de’ en uiteraard de waardeaanduiding. Deze postzegel en de twee andere in deze serie zijn beschreven in het artikel op de Postzegelblog over het Oorlogsmonument Gëlle Fra.

In maart 1923 werd de postzegel van 10 franc uit het blokje van januari uitgegeven in vellen in de kleur zwartgrijs. Deze postzegel werd eveneens voorzien van lijntanding 11½ en in 1934 herdrukt maar nu met kamtanding 12½ en in een meer grijze kleur.

Een postzegel met een frankeerwaarde van 3 franc werd uitgegeven op 25 september 1923. Op de postzegel is een doorkijkje gemaakt vanaf de Wolfsschlucht, ofwel het ‘Ravijn van de Wolf’, naar Echternach. Het stadje Echternach ligt aan de oever van de rivier de Sauer of Sûre die de grens vormt met Duitsland. Bezienswaardigheden in het stadje zijn de Abdij met de Basiliek van Sint Willibrordus en de kerk van de Heiligen Petrus en Paulus. Men kan in Echternach ook een Prehistorisch Museum bezoeken met naast vele eeuwenoude vondsten een mooie verzameling porselein zien uit de 19de eeuw dat hier werd vervaardigd. Een klein deel van de meer dan duizend jaar oude stadsmuur kan men tegenkomen bij het parkeerterrein ‘Knack’.

Op een oude prentkaart is het doorkijkje te zien dat ook op de postzegel is afgebeeld. De Wolfsschlucht ligt in het bos ten noorden van het stadje en is te bereiken via steile stenen trappetjes tussen hoge rotswanden en diepe kloven die wel door eenvoudige relingen van touw of ijzer zijn beveiligd. De Wolfsschlucht wordt wel de mooiste kloof in het Luxemburgse Müllerthal genoemd.

Maar een uitzicht over Echternach zoals op de postzegel wordt gesuggereerd is dacht ik niet mogelijk. Bij vergroting is te zien dat het gezicht op Echternach tussen de rotsen van de Wolfsschlucht is gemonteerd. Wie kan hierover uitsluitsel geven? Een bezoeker van de Wolfsschlucht? Overigens werd de postzegel in 1934 herdrukt. Het verschil is dat de zegel van 1923 lijntanding 11½ x 11 heeft, ook wel 11 x 11½ en die van 1934 kamtanding 12½. De geldigheid van de postzegel voor de frankering eindigde op 30 september 1940.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Burchten,Kastelen en Paleizen Bruggen Eerste Wereldoorlog PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 7 november 2020 om 11:08

    Het kasteel van Vianden is zeker de moeite waard. Al verschillende keren geweest als we op vakantie waren in Luxemburg.
    De rit ernaar toe is ook prachtig.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)