De geschiedenis van het postzegelverzamelen 5, booming 1862 - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 5, booming 1862

0

kopjeGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 5, booming 1862.

1862 kunnen we rustig het belangrijkste jaar noemen voor de geschiedenis van de filatelie.

Philatelic_Journal_of_Great_Britain_masthead

In het ‘Philatelic Journal of Great Britain’ van 1 april 1916 lezen we dat E.L. Pemberton (1844-1878) (op hem komen we later in deze serie terug) in 1863 verklaarde dat hem vóór 1856 nauwelijks meer dan drie of vier volwassenen bekend waren die postzegels verzamelden, het was een vrijetijdsbesteding voor de jeugd. Vanaf 1858 veranderde dat voorzichtig en vanaf het begin van de zestiger jaren drastisch.

De toetreding van volwassen verzamelaars leidde tot een andere manier van benadering. Er kwam een heuse handel op gang waar geld mee te verdienen viel en er ontstond enerzijds een grote behoefte aan informatie, anderzijds steeds meer verzamelaars die hun kennis op papier wilden zetten. In 1862 kwam dit tot een uitbarsting.

In dat jaar verschenen vele catalogi, het eerste album en veel artikelen in tijdschriften. John Edward Gray neemt in zijn in 1862 gepubliceerde catalogus een literatuurlijst op met maarliefst 18 publicaties die eveneens in 1862 zijn verschenen.

Hand catalogue of stamps

Hand catalogue of stamps

Alhoewel er voor 1862 al een aantal handelaren actief waren (meestal als bijactiviteit), lijkt 1862 het eerste jaar waarin zoveel vraag naar postzegels ontstond dat een aantal handelaren van de postzegelhandel alleen konden leven.

Photo of Le Christine

In dit pand, rue christine 1 te Parijs was de postzegelhandel van Lapante gevestigd

Het was ook het jaar waarin prijslijsten uitgegeven werden waardoor duidelijk werd dat niet iedere postzegel dezelfde waarde vertegenwoordigde, en een verzameling gewoon geld waard kon zijn. Het besef van dit laatste heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat de algemene opinie ten opzichte van het verzamelen van postzegels drastisch gewijzigd was. Het was niet langer (alleen) iets voor de jeugd maar een gerespecteerde hobby voor volwassenen.

Oorspronkelijk waren de meeste verzamelaars te vinden in en om Londen en Parijs. Parijs kent zelfs vanaf 1860 al een postzegelbeurs. Buiten Engeland en Frankrijk lijkt het verzamelen zich verder vooral te beperken tot landen als Duitsland, België en de Verenigde Staten. In 1862 zien we dat het virus zich wereldwijd aan het verspreiden is. Zelfs in Nederland werd in 1862 al een Nederlandstalige postzegelcatalogus uitgegeven.

Tegelijkertijd met de toenemende vraag, hoe kan het ook anders, komen de eerste nadrukken en vervalsingen op de markt. Publicaties waarin over het herkennen van deze nadrukken wordt geschreven verschijnen ook voor het eerst in 1862.

In eerstvolgende afleveringen van deze serie zullen we telkens per aflevering een persoon behandelen die in of rond 1862 een belangrijke rol speelde in het volwassen worden van de filatelie. We beginnen de volgende keer met Edard Laplante. Hij was mogelijk de eerste full-time postzegelhandelaar die volledig van de postzegelhandel leefde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)