15 cent met strepen - Postzegelblog

15 cent met strepen

1

De serie postzegels met afbeelding van koningin Wilhelmina voor Nederlandsch Indië, ontworpen door professor Jan Veth, werd uitgegeven vanaf september 1903. Niet alle waarden kwamen uit op dezelfde dag, maar gespreid over enkele jaren.

De waarde van 15 cent (zonder strepen) werd aangekondigd in februari 1906 en de vroegst bekende datum van gebruik is 25 februari 1906. Deze datum werd gemeld door de heer J.B. Robert op 1 mei 1906 in zijn rubriek ‘Nederland en Koloniën’ van het Nederlandsch Tijdschrift voor Postzegelkunde. De rubriek deed hij samen met de heer J.E. Bohlmeijer.

De heer Robert is te zien op de foto, zittend, helemaal rechts.

Hoe is de postzegel van 15 cent met twee horizontale zwarte balken ontstaan? De heer Robert geeft in zijn rubriek van april 1908 het antwoord. Bij de opdruk van de serie postzegels met ‘Java’ (voor verkoop op de eilanden Java en Madoera) en ‘Buiten Bezit’ (voor de overige eilanden) maakte de Indische Postdienst gebruik van de mogelijkheid om een groter onderscheid te maken tussen de waarde van 15 cent en 50 cent. De postambtenaren vergisten zich regelmatig bij de verkoop van deze zegels aan de loketten omdat bij lamplicht het kleuronderscheid bijna niet was te zien. Daarom werd de postzegel van 15 cent van het kenmerk voorzien met de twee strepen. Daarna werden meteen de opdrukken ‘Java’ en ‘Buiten Bezit’ aangebracht. Pas in februari 1910 werden de postzegels met twee strepen en zonder opdruk ‘Java’ en ‘Buiten Bezit’ aan het loket verkrijgbaar gesteld, waarbij als vroegste datum van gebruik 4 februari 1910 werd gevonden. De postzegel van 15 cent met strepen en opdruk ‘Java’ is bekend vanaf 24 juli 1908 en die met opdruk ‘Buiten Bezit’ al vanaf 11 juli 1908.

Bij toeval vond ik een postzegel die meteen opviel door de iets dikkere strepen. En de afstand tussen de twee balken was iets groter.

Bij vergroting bleek, dat de balken over het stempel heen waren aangebracht. Ook liepen de balken niet door aan de linker zijde. Een duidelijke vervalsing! Maar waarom? De 15 cent zonder strepen was moeilijker te vinden dan die met de strepen.

Overigens was het vreemd dat de postzegel van 15 cent was uitverkoren om de twee balken overdrukt te krijgen, want bij lamplicht was het onderscheid tussen de 30 cent en 50 cent veel moeilijker zoals te zien is bij de twee postzegels met opdruk ‘Buiten Bezit’. In elk geval is het ‘mysterie’ rond de opdruk met de twee strepen opgelost, alleen de vraag, waarom niet de 30 cent of 50 cent niet! Of weet u het antwoord?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)