300e postzegelblog: Koningsdag in Maastricht - Postzegelblog

300e postzegelblog: Koningsdag in Maastricht

1

Eindelijk twee jaar na Woningsdag (2020) en ICT Koningsdag Eindhoven (2021) wordt in 2022 de oorspronkelijke 27 april Koningsdag georganiseerd door Maastricht. Het thema is ‘Leef Maastricht!’. In dialect betekent het ‘Lief Maastricht’. ‘Leef Maastricht!’ gaat over saamhorigheid en verbondenheid, over grote en kleine dingen, over stijl en diversiteit. De Koning viert zijn 55e verjaardag. Reist u filatelistisch mee met de route van de koninklijke familie?

Maastricht

 

 

 

 

 

 

 

(Oorspronkelijk heraldiek: ‘Een rood schild, beladen met eene vijfpuntige ster van zilver; het schild van achteren vastgehouden door een engel en gedekt door eene kroon van goud’.)

 

 

 

Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt 120.837 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS). Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten in kerken en musea getuigen.

Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992), dat de Europese Unie in haar huidige vorm creëerde en de weg vrijmaakte voor de invoering van de euro als Europese munt. En de stad waar de meest internationale universiteit van Nederland haar thuis heeft.

0 euro biljet: 30 jaar Verdrag van Maastricht (1992 – 2022)

De stad wordt in de rest van Nederland vaak gezien als ‘buitenlands’, vooral door de perifere ligging vlak bij België en Duitsland, maar ook door het atypische landschap, de Maaslandse huizenbouw, de afwijkende geschiedenis, de ingewikkelde taalsituatie, de dominantie van het katholicisme (vroeger meer dan nu), de sterke nadruk op het gemeenschapsleven (fanfares, carnaval, processies) en de vermeende Bourgondische leefwijze.

Het zijn waarden die je in Zuid-Limburg intenser ervaart dan waar ook. Dat komt door de unieke ligging aan de rand van Nederland en in het hart van Europa. Ooit het strijdtoneel van internationale veldslagen (lees het elfde couplet van het Wilhelmus er maar eens op na), maar nu toch vooral een regio van gewone mensen die stuk voor stuk bijzonder zijn. Mensen die gewend zijn om te denken en te doen zonder grenzen.

Nederland (1968): FDC Wilhelmus.

 

Elfde couplet
Als een Prins opgheseten
Met mijnes heyres cracht,
Van den tyran vermeten
Heb ick den slach verwacht,
Die, by Maestricht begraven,
Bevreesde mijn ghewelt;
Mijn ruyters sach men draven
Seer moedich door dat velt.

 

Programma

Aankomst

 

Sint Servaasbrug

De Sint Servaasbrug, tot 1932 Maasbrug genoemd en in de volksmond oude brug, is een van oorsprong 13e eeuwse stenen boogbrug over de rivier de Maas in Maastricht. De brug is genoemd naar de 4e-eeuwse bisschop van Maastricht, Sint-Servaas, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1932. De Sint Servaasbrug wordt beschouwd als de oudste brug van Nederland en een icoon van Maastricht. Het bouwwerk is een rijksmonument.

Vanaf oktober 2017 staat (een deel van) de Sint Servaasbrug afgebeeld op de Nederlandse euromunten. De in Maastricht geboren muntmeester Stephan Satijn van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) koos de brug als zijn muntmeesterteken.

 

Sint-Servaas

Servaas van Maastricht, Servatius, Sarbatios of Aravatius, meestal aangeduid als Sint-Servaas of Sint-Servatius, is de eerste, historisch verifieerbare bisschop in de Nederlanden. Volgens de overlevering zou hij de laatste bisschop van Tongeren en de eerste bisschop van Maastricht zijn geweest. Zijn graf bevindt zich volgens de traditie in de Sint-Servaascrypte in de naar hem genoemde Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Sint Servaas is de patroonheilige van Maastricht. Zijn feestdag is op 13 mei.

Nederland (1984): Sint-Servaas.

 

Bourgondisch leefwijze

Limburgse vlaai is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders als typisch Limburgs. Het wordt vaak aangeboden bij gelegenheden waarbij men de Limburgse gastvrijheid wil benadrukken.

Een Limburgse vlaai bevat een ronde platte bodem van gistdeeg met opstaande randen met een maximale diameter van 30 centimeter. Daarbij mag de bodem maximaal 1 cm dik zijn maar voldoende stevig om als taartpunt uit de hand gegeten te worden. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt, meestal een zoete gistdeeg, soms ook linzen- of biscuitdeeg.

Traditioneel (gegist) vlaaideeg lijkt op brooddeeg en is meestal wat zwaarder dan taartdeeg. Het kneden van het deeg (soms machinaal) kan vrij bewerkelijk zijn. Na het rijzen wordt een deegbodem in een speciale bakvorm gelegd. Deze wordt gevuld met ‘spijs’, meestal een vulling van al dan niet geweckte vruchten, zoals kruisbessen, kersen, pruimen, appels of abrikozen, maar ook een vulling van compote, appelmoes, pudding of rijstebrij is mogelijk. De spijs wordt soms afgedekt met een laag bladerdeeg (’toeslag’), een laag deegkruimels (‘kruimelvlaai’) of een raster van deeg (‘ruitjes-‘, ‘riempjes-‘ of ‘laddervlaai’). De vlaai wordt samen met de vulling gebakken op een ijzeren bakplaat in een hete oven. Na het bakken (en afkoelen) wordt soms kaneel, poedersuiker of slagroom toegevoegd. Eet smakelijk!

 

Etalage van een banketbakker in Wyck-Maastricht. In het midden van boven naar beneden: een kruimelvlaai, een ’toeslag’ en een kruisbessenvlaai met kaneel. Links twee mini-vlaaitjes. Foto: Wikipedia.

 

Muziek op het Vrijthof

En dan bereikt de koninklijke familie het Vrijthof, de Vriethof. Volgens velen het mooiste plein van Nederland. Daar hebben duizenden zich verzameld voor het grote podium, met op de achtergrond het imposante decor van de monumentale Sint Jan en de Sint Servaas. Op het podium brengt Rowwen Hèze een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd lied ten gehore. Vervolgens zingen we samen het Wilhelmus, ondersteund door de mannen van de Koninklijke Mastreechter Staar.

Rowwen Hèze – Bestel Mar (1992).

Video Rowwen Hèze – Bestel Mar (1992):

Wie denkt aan muziek in Maastricht kan niet eromheen: André Rieu. Maar waar is hij tijdens deze Koningsdag? Rieu heeft dan al een live concert gegeven op het Onze Lieve Vrouweplein voor de koninklijke familie.

Nederland (2009): Prestigeboekje André Rieu.

Maastricht centraal

Nogmaals alles wat je wil zien als toerist staat op dit mooie velletje. Een mooie zonnige dag voor iedereen die Maastricht nog zal bezoeken!

Nederland (2010): Mooi Nederland – Maastricht.

 

Foto’s van Koningsfan

Willemijn Vendrig is fan van het Koninklijk Huis en heeft een eigen site met veel foto’s van ons Koninklijk Huis en van andere Europese koningshuizen. Zie haar site bij ‘Meer info’. Onderstaande foto’s zijn door haar gemaakt in Maastricht.

 

 

 

 

Meer info:

Koningsdag Maastricht: https://koningsdag.bezoekmaastricht.nl/

Koningsdag (RVD):

https://www.koninklijkhuis.nl/agenda/2022/04/27/koningsdag-2022

Koningsdag video (22 minuten):

https://www.youtube.com/watch?v=KOeUxnxC5yA

Eerdere Koningsdag blogs:

https://www.postzegelblog.nl/2021/04/27/koningsdag-in-eindhoven/

https://www.postzegelblog.nl/2019/04/25/koningsdag-in-amersfoort/

https://www.postzegelblog.nl/2018/05/02/koningsdag-in-groningen/

Alle 300 blogs: https://www.postzegelblog.nl/author/randy-koo/

Koninklijk Huis blogs:

https://www.postzegelblog.nl/tag/koninklijk-huis/

Koningsfan: https://koningsfan.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Bruggen HeraldiekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)