Voorafstempelingen Canada (deel 2) - Postzegelblog

Voorafstempelingen Canada (deel 2)

3

In deel 1 werden voorafstempelingen besproken waarbij alleen strepen op de postzegels voorkwamen. Later werd de kantoornaam en de provincienaam gebruikt in de voorafstempeling. Beide namen gescheiden door twee horizontale strepen.

En dat het wel eens misgaat met het aanbrengen van een voorafstempeling blijkt uit de dubbele opdruk van Toronto, waarvan één kopstaand. Een juweeltje!

Dat men niet uniform was in het vermelden van de provincienamen bewijzen de vier bovenstaande postzegels. Zelfs niet als dezelfde kantoornaam werd gebruikt. Met dit soort verschillen kan men de verzameling voorafstempelingen verdiepen. En ook hiervan bestaan dubbele opdrukken, zelfs kopstaand. En in een afwijkend lettertype.

Een verfraaiing van de twee horizontale strepen werd toegepast in de vorm van golflijntjes. Een soort namaaktanding? Ook deze opdrukken komen kopstaand voor.

 

Het postkantoor Peterborough (Peterboro’) had een geheel eigen versiering van de twee strepen, opgevuld met een soort raster. Een ook kopstaand komt men deze tegen.

 

Gebruikelijk was om zwarte stempelinkt te gebruiken, maar ook donkerblauw komt voor, hoewel, zeldzaam. En dan ook nog een kantoornaam Bridgeburg in een geheel afwijkend lettertype. Of geheel afwijkend, zoals Sherbooke met kleine letters en P.Q. voor Provincie Quebec.

Andere afkortingen voor provincienamen zijn bijvoorbeeld N.B. is New Brunswick en B.C. British Columbia. Alta staat natuurlijk voor de provincie Alberta en N.S. voor Nova Scotia.

Een weer enkele mooie misdrukken.

De stad Regina kende een geheel eigen opdruk met drie golflijntjes.

Een heel bijzondere voorafstempeling werd gemaakt door er een boodschap in te vermelden: alleen bestemd voor poststukken derde klasse.

Voorafstempelingen met alleen en nummer en twee dubbele lijnen komen ook voor. Zoals 4035 voor Peterborough, 3100 voor Hamilton, 1050 voor Quebec en 0700 voor Montreal. Ook hier zijn misdrukken te vinden zoals een dubbele opdruk of kopstaand. Al met al variatie genoeg om een mooie verzameling op te bouwen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch CanadaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Ramon op 5 mei 2015 om 08:26

  Net als het eerste stuk over dit onderwerp erg mooi geschreven. Het lijkt me alleen erg lastig om in Nederland een fatsoenlijke verzameling van op te bouwen. Canada wordt niet zo heel veel aangeboden.

 • Cees op 5 mei 2015 om 09:21

  Zelf heb ik er jaren over gedaan om een en ander bij elkaar te vergaren en doe dat nog steeds. Daarbij was een ruilvriend in Canada zelf een hele goede en belangrijkste bron. Zijn ouders waren van oorsprong afkomstig uit Nederland dus ruilmogelijkheden genoeg!

 • Ramon op 16 mei 2015 om 21:39

  Zoals het toeval altijd wil, heb ik in een boek een aantal gevonden. Één uit Canada en een paar uit de VS. Als je wilt kan ik je ze wel opsturen.

  Ik hoor graag van je.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)