Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België (deel 3) - Postzegelblog

Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België (deel 3)

0

thumb.Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren in België vele honderdduizenden doden en gewonden te betreuren. Om gelden in te zamelen ten behoeve van de invaliden werden acties ondernomen, waaronder de uitgifte van een postzegel met bijslag. De opbrengst was bestemd voor het Nationaal Werk voor Oorlogsinvaliden. De postzegel werd ontworpen door Anto Carte en gedrukt door de Anerican Bank Note Company te New York. In totaal werden 584.041 postzegels verkocht.

Een speciale envelop was ook verkrijgbaar met de tekst: ´Cette enveloppe est vendue aux bénéfice de l´Oeuvre Asiles des Soldats Invalides Belges´. De uitgiftedatum was 20 mei 1922 en de geldigheid voor de frankering eindigde op 15 januari 1923.

2Een jaar later, op 5 juli 1923, werd een nieuwe postzegel met bijslag uitgegeven. De opbrengst was wederom bestemd voor het Nationaal Werk voor Oorlogsinvaliden. De postzegel werd ontworpen door L. Ramaekers en gedrukt door de American Bank Note Company te New York. In totaal werden 404.827 postzegels verkocht, minder dan bij de eerste uitgifte in 1922. De geldigheid voor de frankering eindigde op 30 april 1924.3Twee postzegels met bijslag werden uitgegeven op 4 augustus 1932. De zegels konden uitsluitend worden gekocht bij inschrijving gedurende de periode van 4 augustus 1932 tot en met 31 maart 1933. De bijslag was bestemd voor de oprichting van een gedenkteken als eerbetoon aan de Infanterie. Het ontwerp werd vervaardigd door de in 1892 geboren kunstschilder Armand Massonet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij ingedeeld bij de geneeskundige troepen en had als functie hospitaalsoldaat. Gedurende zijn dienstperiode maakte hij vele tekeningen van scènes aan het front en de vele verwoestingen in de dorpen, steden en het platteland. De tekening werd door Jan de Bast verwerkt tot een gravure voor diepdruk. Van de serie werden 40.000 exemplaren verkocht van elke waarde. Het einde van de geldigheid voor de frankering was bepaald op 1 april 1933.België blok 8 los zegel

Op 17 februari 1938 werd een postzegel met bijslag in een blokje uitgegeven ten behoeve van de oprichting van een gedenkteken van Koning Albert I. Dit monument moest in Nieuwpoort verrijzen. Op de postzegel is een maquette afgebeeld van het te bouwen monument.5In het monument staat een standbeeld van Koning Albert I te paard. Het staat net buiten de stadskern, op de rechteroever van het riviertje de IJzer, bij het sluizencomplex de Ganzepoot. Het monument werd ontworpen door Julien de Ridder. Het heeft een diameter van 30 meter.6

Het ruiterstandbeeld is het werk van Karel Aubroeck.7

Als tweede afbeelding op de postzegel is Koning Albert I afgebeeld. Deze afbeelding werd oorspronkelijk ontworpen door Jean De Bast naar een foto uit 1917 gemaakt door journalist Speaigt uit Londen ten behoeve van de serie postzegel ´Koning Albert I met helm´ uitgegeven vanaf juli 1919. Toch is verschil te zien tussen de afbeelding op de postzegel van 1919 en de afbeelding op de postzegel uit het blokje van 1938. Twee jaar na de uitgifte van het blokje, dat een oplage had van 205.090 stuks, zou de Tweede Wereldoorlog uitbreken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)