Militaire censuur in België - Postzegelblog

Militaire censuur in België

0

Tijdens politieke spanningen zoals oorlogen werden door vele landen censuurdiensten ingesteld. Men wilde controleren of via de brieven en andere poststukken zaken werden doorgegeven die vielen onder spionage of verspreiding van ongewenste informatie. Er bestonden diverse soorten censuur, maar meestal gebeurde de censuur in opdracht van het Ministerie van Defensie.

Zoals deze brief die vanuit het neutrale Nederland verzonden werd naar het voormalige door Duitse troepen bezette deel van België. Het zogenoemde Etappengebied waartoe Antwerpen ook behoorde. De straatnaam is met hele kleine lettertjes tussen de woorden avocat en Anvers geschreven, in een heel ander handschrift. Door wie? Gedurende de eerste wereldoorlog trad hier de Duitse censuurdienst op maar na de oorlog werd doorgegaan met censuur, nu door de Belgische militaire censuurdienst. De brief werd verzonden op 3 maart 1919 vanuit Rotterdam als aangetekende expressenzending. Het tarief en recht was: 10 cent als port voor de brief naar België. Dit tarief was een overeenkomst tussen de Nederlandse en Belgische post, want naar andere landen was het tarief 12½ cent. Het aantekenrecht was eveneens 10 cent en het expressenrecht was 15 cent. Alles bij elkaar 35 cent, voldaan door twee postzegels van 17½ cent te plakken.5

Te Rotterdam werd een aantekenstrookje geplakt en tevens twee afdrukken EXPRESSE aangebracht. De eerste afdruk was slechts vaag en waarschijnlijk daarom werd een tweede afdruk onder het adres geplaatst. Veel ruimte was er niet!

In Antwerpen werd de brief door de Belgische censuurdienst opengemaakt en nadat de brief was gecontroleerd gesloten met een gegomde strook waarop de woorden CENSURE MILITAIRE. De strook is aan de voorzijde van de envelop ruw afgescheurd, maar door wie?3

Aan de achterzijde van de envelop is de strook compleet en voorzien van een paraaf in violette kleur.

Daarbij is ook het getal 52 geschreven onder de afzender, ook in violette kleur. Waarschijnlijk het nummer van degene die de censuur had uitgevoerd. Helaas is de inhoud van de envelop niet meer aanwezig, wat zou de heer Michel Dinerman geschreven hebben naar de Antwerpse advocaat? Dat de afzender in een hotel te Den Haag heeft gelogeerd is duidelijk. De heer Michel Dinerman heeft een envelop van dat hotel gebruikt. Het hotel bestaat niet meer want het is in 1968 samengegaan met het ernaast gelegen Parkhotel. Maar de envelop bestaat nog steeds en is een mooie aanwinst voor de verzameling.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)