Terug in de tijd tijdens de Leidse Rembrandtdagen op 9 en 10 juli 2022 - Postzegelblog

Terug in de tijd tijdens de Leidse Rembrandtdagen op 9 en 10 juli 2022

3

U staat op het punt om ondergedompeld te worden in het Leiden van de Gouden Eeuw. De tijd waarin Rembrandt van Rijn opgroeide in Leiden. Waar hij zijn eerste stappen in de schilderkunst zette en zich opmaakte om de grootste schilder van de Nederlandse kunst te worden. Komt u op 9 of 10 juli 2022 (van 11:00 tot 17:00 uur) naar de Leidse binnenstad? Dan ziet u dat gebied veranderen in het ‘Groot Historisch Theatergebied’ met meer dan 300 acteurs en figuranten. Leiden, terug in de tijd van Rembrandt.

Geboren in Leiden

Nederland (2006): 400 jaar Rembrandt (1606 – 1669)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren in de Weddesteeg, als het op één na jongste kind van Harmen Gerritsz van Rijn, molenaar, en Neeltgen Willemsdr. van Zuytbrouck, een welgestelde bakkersdochter. Het echtpaar kreeg in totaal tien kinderen, van wie er drie jong stierven. Zijn vader was mede-eigenaar van de nu verdwenen standerdmolen De Rijn, waar mout werd gemalen voor de bierbrouwerijen. Voor zover bekend leerden Rembrandts vier broers een ambacht. Van Willem is bekend dat hij bakker was, Adriaen was schoenmaker. Liesbeth was een zuster. Zij zou later Rembrandt onterven, omdat ze vond dat hij zijn eigen Leidse familie erg had verwaarloosd.

Nederland (1950): 375 jaar Leidse Universiteit.

Rembrandt bezocht de Latijnse school, net zoals zijn vriendje Jan Lievens, en werd op bijna veertienjarige leeftijd door zijn ouders ingeschreven aan de universiteit van Leiden. Waarschijnlijk bleef het daarbij, omdat Rembrandt te kennen gaf dat hij liever schilder wilde worden. Van 1619 tot 1622 was hij in de leer bij de Leidse historieschilder Jacob van Swanenburgh aan de Langebrug 89.

 

Twisten en de Pilgrims

Toen Rembrandt 12 jaar was en nog op de Latijnse School zat, braken in Leiden de Arminiaanse twisten uit. De hoogleraren Gomarus en Arminius debatteerden over predestinatie, het zelfbeschikkingsrecht van de mens. De twisten mondden uit in een Arminiaanse Schans in de Leidse Breestraat, waarbij het gemeentebestuur beschermd moest worden tegen het oprukkende volk. Hij moet daar veel van hebben meegekregen. Net zoals het vertrek van de Pilgrims in 1620 die besloten om het drukke en vrijdenkende Leiden te verruilen voor een nieuw land, ver voorbij de oceaan. Hij was toen 14 jaar toen een groep van 47 op een scheepje vertrokken vanaf het Rapenburg. Het moet veel reuring hebben gegeven in de stad Leiden.

 

 

 

 

 

Naar Amsterdam

In 1625 vertrok Rembrandt naar Amsterdam om in de leer te gaan bij de toen toonaangevende schilder Pieter Lastman, van wie hij composities leerde opbouwen. Na een leerperiode van een half jaar bij Lastman opende Rembrandt een atelier in Leiden, waar hij veel samenwerkte met zijn vriend, studiegenoot en collega Jan Lievens. Op 14 februari 1628 nam Rembrandt Gerrit Dou als zijn eerste leerling aan. De eerste vermelding van Rembrandt als schilder is te vinden in de Latijnse aantekeningen die Aernout van Buchell in 1628 maakte voor een nooit verschenen schildersboek. In 1630 kocht een neef van Buchell etsen van Rembrandt.

 

Bekendheid

Rond 1630 deelden Rembrandt en Jan Lievens waarschijnlijk een werkplaats. In elk geval beschrijft Constantijn Huygens, secretaris van de stadhouder en kunstkenner, hen als een duo in zijn verslag van een bezoek dat hij omstreeks 1630 aan het atelier gebracht heeft. Huygens zag Rembrandt in ‘trefzekerheid en levendigheid van emoties de meerdere’ van Lievens en bewonderde met name . Hij stond verbaasd dat het duo het zonde van de tijd achtte om een reis naar Italië te maken, waarvoor ze als excuus aanvoerden dat de beste Italiaanse doeken buiten dat land te zien zouden zijn. De twee verspilden geen tijd: ‘Het wonderlijkste is nog dat zelfs de onschuldigste genoegens van de jeugd door hen als tijdverlies worden afgedaan. In 1631 was Rembrandt al zo bekend dat hij verschillende opdrachten kreeg, onder meer van dr. Nicolaes Tulp.

 

Leidse Rembrandtdagen op 9 en 10 juli 2022

Het is de 17e eeuw. Leiden is zich aan het herstellen van het Spaanse beleg enkele decennia daarvoor (tot 3 oktober 1574, een feest dat jaarlijks wordt gevierd door Leidenaren). De lakenindustrie groeit en door de strijd tegen de Spanjaarden in het zuiden, is Leiden een trekpleister voor vele vluchtelingen die hun handel en kennis meenemen naar Leiden. U wordt meegenomen in het verhaal van de jaren waarin Rembrandt opgroeide. Vanaf de tijd van de Latijnse school tot en met de universiteit. Lessen van zijn leermeester, Swanenburg. Zijn vriendschap met Jan Lievens. U ziet hoe de Leidenaar leefde in het centrum van Leiden. Ga dat zien, ga dat zien….

Nederland (2006): Mooi Nederland – Leiden.

Leiden was al in de 17e eeuw gastvrij en is dat nog altijd…En omdat Leidenaars trots zijn op hun stad, nodigen zij jou uit om vooral tijdens de Leidse Rembrandt Dagen deze extra mooie stad te bezoeken. Heel veel acteurs en figuranten brengen je graag terug in de tijd maar doen dit ook omdat zij het zelf leuk vinden. En dus zijn de Leidse Rembrandt Dagen gratis. Maar voel je vrij om ook de winkeltjes in te stappen, een terrasje te pakken of op zaterdag onze overbekende en meer dan 900 jaar oude markt te bezoeken en daar wat leuks of wat lekkers te kopen. Bij het betreden van het theatergebied, ontvang je een gratis programmaboekje.

 

15 juli verjaardag Rembrandt

Op 15 juli 1606 is Rembrandt Harmenszoon van Rijn geboren in Leiden. Elk jaar wordt zijn verjaardag gevierd in Leiden. Hij zou dit jaar 416 jaar oud zijn. Tijdens de Rembrandtdagen is deze foto gemaakt op de Nonnenbrug (Leiden). Op de achtergrond ziet u het Academiegebouw.

De Nachtwacht op de Nonnenbrug (Leiden). Foto: R. Koo.

Vergelijk deze foto met de zegel van de Nachtwacht uit 2000. Zie de verjaardagsite van Rembrandt:

https://www.visitleiden.nl/nl/highlights/jonge-rembrandt/rembrandt-trakteert

 

Pieterskerk

Het oude centrum van Leiden is verdeeld in een zestal theaterkwartieren: Ambachtenkwartier, Havenkwartier, Academiekwartier, Kerkkwartier, Gerecht-kwartier en ARS-Stoffenkwartier. Rondom de Pieterskerk staan ook acteurs, maar bezoek vooral de Pieterskerk van binnen.

 

Meer info:

Leidse Rembrandtdagen: https://leidserembrandtdagen.nl/

Young Rembrandt Studio Leiden:

https://www.visitleiden.nl/nl/highlights/jonge-rembrandt/young-rembrandt-studio

Pieterskerk Leiden: https://pieterskerk.com/

444 jaar Universiteit Leiden (in 2019):

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/06/444-jaar-universiteit-leiden-vier-het-mee/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)