Origineel levendige Verjaardagspostzegels voor kinderen - Postzegelblog

Origineel levendige Verjaardagspostzegels voor kinderen

0

Een zegelafbeelding met daarop een uitnodigend armgebaar van een kind dat zich op u richt om op het verjaardagsfeest te komen, is bepaald niet gebruikelijk. Zo’n opzienbarende invitatiemethode is voor postzegels een noviteit. Eveneens uitzonderlijk is het feit dat twee ontwerpers (kind & illustrator) hun tekeningen combineren op één postzegelafbeelding. Reden genoeg om de nieuwe Verjaardagspostzegels eens goed onder de loep te nemen.   

Verjaardagspostzegels – aandacht voor Stichting Jarige Job

Stichting Jarige Job maakt een einde aan verjaardagsleed en trakteert kinderen op een leuke verjaardag. Ieder kind verdient een verjaardag, ook als zij in armoede opgroeien! Door een cadeau van Jarige Job (verjaardagsbox) krijgt het kind het gevoel het echt waard te zijn om zijn/haar verjaardag te vieren.

Kindertekeningen

Op een originele en authentieke wijze heeft illustrator-ontwerpster haar tekeningen weten te combineren met die van de vijf kinderen Boer, Faye, Sanne, Fien & Sepp. Dematons zegt informatief onderbouwd: “Jullie zijn de baas!” Vooraf heeft zij hen gevraagd: “Wat is een verjaardagsfeest? Waar denk je dan aan? Willen jullie dat voor mij met tekeningen in beeld brengen?”
De tekeningen van de kinderen, die zij met dezelfde kleurpotloden nauwkeurig kopieerde, zijn voor haar het inspirerende beginpunt van het ontwerpproces geweest. Naderhand heeft de ontwerpster haar eigen creaties ermee gecombineerd.

Charlotte Dematos heeft eerst de groot uitgevoerde aardbei-taart (als hoofdonderwerp van een verjaardagsfeest van kinderen) ongeveer in het midden van het vlak van de zes postzegels een plaats gegeven.
Opvallend daarbij is de ‘persoon’ (kindertekening) in het midden op de voorgrond van de taart met uitgespreide armen. Hij ‘opent’ daarmee a.h.w. uitnodigend het verjaardagsfeest met een grote, geel-wit gelaagde verjaardagstaart.

Naderhand zijn de resterende drie kindertekeningen er omheen aangebracht. Op de 1e postzegel verschijnt een gast met een groot feestelijk gestrikt cadeau en ballon. Op de 2e postzegels staan op de achtergrond vijf ‘omtreklijn-getekende’ verjaardag-feestvierders met geel haar en roze gekleurde gezichten met opgewekte smile.

Ook de persoon op de 6e postzegel staat met ‘uitnodigend gebaar’ frontaal (overeenkomend met de tekenstijl van kinderen) en opgewekt naar de postzegelkoper te kijken.

Illustraties van illustrator Charlotte Dematons

Illustrator Charlotte Dematons heeft zich bij aanvang laten inspireren door de tekeningen van kinderen met de vraagstelling: “Wat is een verjaardagsfeest? Waar denk je dan aan? Willen jullie dat voor mij eens tekenen en in beeld brengen?”

Toen die kindertekeningen

 • Naast de tafel staat een doos op de grond met daarin een poes met bruine en zwarte jongen.
 • De ‘jarige-met-een-kroon-op’ zit verdiept te lezen in een zojuist gekregen boek (het cadeaupapier ligt naast hem op de grond). Het verjaardagsbezoek vergeet hij helemaal. Achter de jarige staat een tafel met daarop een aangesneden taart, een glazen kan met limonade en twee glazen limonade met rietjes erin.
 • Twee moeders geven elkaar een hand, elk met twee kinderen. Het zoontje van de moeder met lang blond haar pakt het cadeau zelf uit, terwijl zijn oudere broer verbaasd toekijkt. De kinderen van de moeder met een knotje in het haar kijken bij de begroeting geïnteresseerd toe.
 • Een tweeling met het veel te zware cadeau.

 • Een vader wijst (letterlijk en figuurlijk) zijn zoontje (dat een cadeau stijf vasthoudt) erop dat de jarige boven hem is (op de bovenste postzegel).
 • Twee kinderen proberen de sterretjes op de taart uit te blazen.
 • Een meisje met cadeau is op de taart gezet.
 • Een oma (altijd op een speciale stoel) roept enthousiast hoera (met twee kinderen rechts van haar) en vergeet daarbij dat er een kopje koffie op haar schoot staat. Het is uiteraard natuurlijk dat opa en oma op de verjaardag komen: “Wat is een verjaardag van een kind zonder hen?”
 • Een jongen schopt (kousen zijn bijna geheel uitgetrokken) twee ballonnen weg.

 • Een jongetje zweeft/hangt aan een stel gekleurde ballonnen. Een meisje (in feestjurk) rechts van hem kijkt vol ontzag naar hem, terwijl ze met een rietje limonade uit een glas drinkt.
 • Een kat snoept van de taart.
 • Een meisje steekt vertwijfeld de handen hulp vragend naar de kijker naar voren, omdat ze een glas limonade heeft laten vallen.
 • Een kwajongen zal net beginnen met het eten van een taartpunt.
 • De opa (ook op een speciale stoel gezeten) laat verschrikt schoteltje met taart en vorkje vallen, omdat hem in zijn oren toetert. Opa heeft geen plaats (zoals te doen gebruikelijk) naast oma gekregen.
 • Een hond (met riem aan een stoelpoot aangelijnd) doet zich tegoed aan een taartpunt.

Iets wordt pas bewust gezien, zodra afbeeldingen woorden krijgen!

In tegenstelling tot de twee korte en niet onderbouwde opmerkingen “Mooi” en “Schitterend” over het Verjaardagspostzegelvel in het blogartikel ‘Verjaardagspostzegels’ (29/1) geef ik een gedetailleerde beschrijving van de verschillende beeldonderdelen. Bij een vluchtige ‘kennismaking’ wordt inhoudelijk weinig opgemerkt. De rijkdom aan afbeeldingen, verbeeldingen en interacties kunnen dan in het geheel niet worden geregistreerd.

Ruimtelijke en/of gelaagdheid in ruimte én tijd – Verjaardagspostzegels 2018

De slingers met vlaggetjes, die kris kras over het ‘feestgewoel’ op de zegelafbeeldingen lopen (zelfs buiten het postzegelvel in het oneindige), geven in sterke mate een ruimtelijke, drie-dimensionale illusie/gelaagdheid aan het totaal.

Perugino

Afbeelding: Pietro Perugino [Public domain], via Wikimedia Commons

Op schilderijen uit de vroeg Italiaanse renaissance (bijvoorbeeld die van Perugino [1446 – 1523]) werden afbeeldingen op voor- en achtergrond (met daartussen een midden partij) als het ware boven elkaar gestapeld.
Een gelijke stapeling in drieën is ook op het postzegelvel aanwezig. Niet voor niets is de jarige op de bovenste postzegel (linksboven als ‘achtergrond-postzegel’) terechtgekomen. De ‘achtergrond-reden’ van de verjaardagpostzegel is immers steeds de viering van de geboorte van een jarige een x-aantal jaren geleden. De ‘jubilaris’ overziet vanuit ‘zijn postzegel-positie’ het feestgewoel van zijn verjaardag.

Achter alle personen en voorwerpen is sprake van schaduwwerking, die daarmee ruimte suggereert. Zelfs bij personen op de kindertekeningen is schaduw aangebracht. Bij twee tekeningen van kinderen is het niet aanwezig. De persoon op de taart (3e postzegel rechts) staat in de ruimte, waar geen schaduw bestaat, gelijk de zwevende persoon op de 5e zegel links. Op de 6e postzegel staat in het centrum wel een schaduwloze persoon.

Op de eerste postzegel (nvph 1721) zijn voor kinderen bij een verjaardag twee attributen heel erg belangrijk: het cadeau en een verjaardagstaart. Bij jonge kinderen spelen kaarsjes nog een voorname rol (hierbij gepersonifieerd het cadeau optillend). De hartvorm vervult een dubbelrol als gezicht, cadeau bekroning en beelddoorloper.
Het accent op het ‘verjaardagscijfer’ speelt hierbij de hoofdrol (nvph 2670). Door gedeelten van beide ’88’ met een stift in te kleuren, ontstaat de juiste leeftijdsaanduiding.

Het kleine aantal postzegels per vel van zes (stapeling van drie horizontale rijen postzegels) in plaats van tien wordt op prijs gesteld: “Goed voor de portemonnee” (zie blog-reactie 30/1 om 14.58 uur). Het beperkte aantal postzegels hangt hoogstwaarschijnlijk samen met verjaardag relateerde nevenonderwerpen als heden, verleden en toekomst en/of geloof, hoop en liefde.

De tekeningen blijven niet binnen de kaders van de postzegels, maar lopen door op de velrand en over de perforaties tussen de postzegels. Het ‘beeld-doorloper-effect-op-postzegels’ hangt samen met de ‘doorlopende-voortgang-in-jaren’ van de steeds maar ouder wordende persoon. Aldus wordt het abstracte begrip ‘leeftijd’ en/of ‘hoge leeftijd’ (opgebouwd in de loop der jaren) in overdrachtelijke zin verbeeld.

Coproductie

Voor zover ik me kan herinneren is er nog niet eerder een postzegel uitgegeven, waarmee twee ontwerpers (ieder met z’n eigen stijl, vorm en invalshoek) bezig zijn geweest. De illustrator stelt bij het gecombineerde ontwerpproces ook overduidelijk: “Kinderen, jullie zijn de baas!”

Een ‘cadeau-in-geschenkverpakking’ (nvph 2669) met daarin een aansprekend, raak getroffen en inhoudsvol beeldverhaal op postzegels met aantrekkelijk gevarieerde interacties!

nepv1878

Opvallend bij deze tien felicitatiepostzegels (nvph 1878/87) is dat op iedere hand een handgeschreven tekst is aangebracht:

 1. gefeliciteerd
 2. succes met je nieuwe baan
 3. gefeliciteerd met je huis
 4. proficiat
 5. succes
 6. veel geluk samen
 7. proficiat met je diploma
 8. geluk
 9. van harte
 10. gefeliciteerd met je rijbewijs

Tot slot

Achter deze postzegels bevindt zich een omvangrijk groot gedachtegoed. Op een originele en levendige wijze heeft ontwerpster Charlotte Dematos zich terdege ingeleefd typische verjaardagstaferelen van verschillende kanten humoristisch te belichten. Een aantrekkelijk feestverhaal in stripuitvoering voor jong en oud.

Felicitatie aan Charlotte Dematons

Charlotte Dematons, ik kan je niet persoonlijk feliciteren met deze sfeervolle serie postzegels. Ik schud tekstueel jouw hand met “Proficiat met je levendig ontwerp.”

Afbeeldingen: PostNL en B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)